Дали пък някой въобще може да надвие Ердоган в Турция?

За него е решаващо да събере абсолютно мнозинство на първия тур
Обновена: 7 май 2018 19:52 | 6 май 2018 20:15, Камелия Цветанова
108
Дали пък някой въобще може да надвие Ердоган в Турция?
Снимка: Reuters, архив

Изборите всъщност трябваше да се проведат чак в края на 2019 година. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обаче ги изтегли с повече от година напред – те са насрочени за 24 юни 2018 година. Времето е малко и партиите почти всеки ден номинират кандидатите си за президентския пост. Няма никакво съмнение, че Ердоган ще спечели първия тур и то с голяма преднина, пише Дойче веле.

Общата цел - победа над Ердоган

Затова опозиционните партии усилено издирват кандидати, които да успеят да се наложат над Ердоган на втория тур, предвиден за 8 юли. Опозиционните партии сключват и предизборни обединения, с чиято помощ по-малките партии да успеят да прескочат десетпроцентовата бариера за влизане в парламента, което би намалило шансовете на управляващата партия да получи абсолютно мнозинство. Общата цел на опозиционните партии е да предотвратят подобно абсолютно мнозинство на ПСР и да осуетят преизбиранато на Ердоган, който при победа ще може да управлява с още повече правомощия.

Белези за нервността на Ердоган и неговата партия има достатъчно. Първият от тях е изтеглянето на изборите с цели 18 месеца напред. Другият е натискът на управляващите над бившия президент Абдуллах Гюл да не се кандидатира за президентския пост. Защото опозиционните партии могат и искат да се обединят зад Гюл, който е критик на Ердоган и неговата управляваща партия. На Ердоган не му се харесва и това, че лявата прокюрдска Демократична партия на народите /ДПН/ изпраща в надпреварата своя харизматичен бивш председател Селяхатин Демирташ. От ноември 2016 година той е арестуван, но все още не е осъден, така че има право да се кандидатира. Онези кюрди, които иначе не биха се отправили към урните, сега ще дадат своя глас.

От консервативния резервоар на ПСР изпъква още турската националистка и бивша министърка на вътрешните работи Мерал Акшенер, която наскоро основа своята дясна „Добра партия“. Най-голямата опозиционна партия в Турция - Републиканската народна партия (РНП) издигна кандидатурата на Мухарем Индже, надявайки се на втория тур той да обедини както кюрдските избиратели, така и избирателите на Мерал Акшенер.

Първият тур е решаващ за Ердоган

Това означава, че за Ердоган ще е от решаващо значение да успее да събере абсолютно мнозинство още на първия тур. Неслучайно опозиционните партии настояха да бъдат изпратени наблюдатели на изборите, за да бъдат избегнати манипулации и фалшификации.

С обявяването на предсрочни избори Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ искаше да предотврати участието на основаната едва през октомври 2017 година „Добра партия“ на Акшенер. Републиканската народна партия обаче провали тези сметки на Ердоган, като даде на новата партия 15 депутати "на заем", така че тя да може да образува собствена фракция в парламента, а заедно с това – и да участва в изборите.

И все пак – поне една от сметките на Ердоган може да излезе вярна. Големите опозиционни партии в Турция са толкова различни в идеологическо отношение, че едва ли ще са способни да водят решителни съвместни действия. А бившата опозиционна Партия на националистическото действие /ПНД/ така и така е вече на страната на Ердоган. С нейна помощ той иска да спечели изборите още на първия тур. И шансовете му не са никак лоши. Но далеч не са толкова големи, колкото бяха след неуспешния опит за преврат през юли 2016 година.


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ердоган сам ще падне в прораста. Силен спад на Турската икономика. Голям външен дълг. Безценна ТЛ. 4.50 Тл.= 1 долар. Очаква се срив. С викане по митинги и хулене на съперниците до тук. Ще направи всякакви фалшификации за да спаси кожата си спечелвайки изборите, но без икономика и огромен външен дълг не става. Сигурно парите му са във валута и чужбина, като на Гькчек, с които пари + парите на Зарраб би могъл да изплати вн.дълг на страната си. И т.н.
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До хах Започни от Мюнхенският договор , после подялбата на Чехословакия от Германия и Полша ! Не е зле .
72
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Яваш ба мечооооо
71
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Целта на Ердоган е да притежава цялата власт и да заличи ограбеното през годините и ликвидацията на турската икономиката.Лирата падна до 4.50 за долар. Използва всякакви приоми - арести, държавната и заплашените със закриване частни телевизии, въведеното извънредно положение, ходжи и имами, религиозния фанатизъм, държавни служители и средства, така също и правосъдие и ЦИК. Диктатор и половина, американски агент.
70
1
 
2
 
! Отговори
хах преди 8 месеца
До Български Българин

Не е зле да почетете малко повече история или подялбата на Полша, окупацията на Литва, Латвия и Естония, и нападението над Финландия наричате отбрана ?
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какъв Ердоган сънуват от ЕС- не могат да се справят с поляците и унгарците и изобщо вишеградците. Ще трябва нещо ново да се измисли като отношения, ама честно и без лицемерие, така, че всеки да има шанс за развитие.
68
3
 
13
 
! Отговори
Български Българин преди 8 месеца
До 67. Да де само където Русия и в двете световни войни е защитаващата се страна, а не агресивната. Не Русия започна войните и не Русия хвърли две атомни бомби над Япония.
67
4
 
1
 
! Отговори
Я па ти... преди 8 месеца
До Анонимен 63 Това което си написал, важи с още по голяма сила за Русия.Не мислиш ли?
66
4
 
5
 
! Отговори
Инжинеро преди 8 месеца
До историк

Германия си е Германия, но само глда как Великобритания напуска съюза и как източно европейските държави и се перчат с балона на национал-популизъма....
65
9
 
11
 
! Отговори
Български Българин преди 8 месеца
До 63. С една огромна разлика. Че Германия е Велика сила. Най- технологичната нация на света. А Турция е регионална сила
64
10
 
12
 
! Отговори
БЕЛИЯ БАРОН преди 8 месеца
До 63

По скоро ердоган е като някой ислямски джихадист от ориентала, който мрази християните, белите, европейците, запада, и проповядва ислямски тероризъм....
63
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Както никой не е могал да надвие Хитлер в Германия през 30-те години на миналия век, така и сега никой не може да надвие Ердоган в Турция. Общото между двата народа (немския и турския) е че те се поддават на масова психоза. Не виждате ли приликите между митингите на Хитлер и митингите на Ердоган - масовост, знамена, символи, кряскащи речи? Хитлер преследва евреи и комунисти, Ердоган преследва гюленисти. Важното е да имаме враг, който ни обединява!
62
0
 
2
 
! Отговори
ХХХ преди 8 месеца
До Св.***

Невъзпитано същество! Или ПРОДАДЕНО!!! МАЛОУМНО! ОМРАЗАТА те е обсебила , ГОРКОТО СЪЩЕСТВО!!!!
Драги читатели, сега ще освирепее и още повече ще докаже, че е жалък, с отговора, който ще ми напише!!!
61
1
 
5
 
! Отговори
ХАИРЛИЯ ДА БЪДЕ! преди 8 месеца
До СЛАВА НА ЕРДОГАН

Спасявай си и Ромелията от съединението!
60
3
 
7
 
! Отговори
историк преди 8 месеца
До Социолог

Нима ЕС ще се разпадне с този мощен локомотив - Германия? Тогава е свършил и света!!!
59
3
 
4
 
! Отговори
до Авторката преди 8 месеца
Камелия що не триеш неуместните коментари , или вие нарочно така
58
12
 
7
 
! Отговори
поне кажете! преди 8 месеца
До Мнение

Нашите освободители - дупе и гащи с нашите поробители и обединители.
57
4
 
31
 
! Отговори
Социолог преди 8 месеца
"Няма ненаказано добро".
Ако не беше Ердоган на власт Турция нямаше да се набута да храни 3,5 милиона сирийци над 50% от ,които кюрди.Щяха да ги пуснат към ЕС,а знаем ,че ЕС започна да се разпада след вълната от 1,5 милиона сирийеца (Брекзид,неонационализъм в управлението и тнт..)
56
18
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
докато султаньт е на власт турция няма да види ес визи и пари
55
12
 
14
 
! Отговори
Мнение преди 8 месеца
Никой не може да надвие Путин , Ердоган и Борисов.Кво да правиш? Съдба!