Асад категоричен: Химическа атака в Дума? Фарс!

Сирийският президент обвини САЩ, че подкрепят терористите
10 май 2018 11:45, Елка Василева
27
Асад категоричен: Химическа атака в Дума? Фарс!
Башар Асад. Снимка: Reuters

Сирийският президент Башар Асад определи като фарс обвиненията в химическо нападение, извършено през април от неговия режим срещу бунтовническия бастион Дума, предаде Франс прес, цитирайки публикувано интервю в гръцкия в. "Катимерини".

Тези обвинения "са фарс, театрална постановка, много елементарна, целяща само да отправи нападки срещу сирийската армия", както и "да повиши бойния дух на терористите". Режимът на Асад определя всички бунтовници срещу режима му като терористи, припомня АФП.

Причината е, че "САЩ, Франция, Великобритания и техните съюзници, които искат да дестабилизират Сирия, загубиха една от основните си карти", когато бунтовниците загубиха битката в средата на април. Асад подчертава, че неговата страна не разполага с химически оръжия от 2013 година.

Още по темата

Ако в Дума беше извършено химическо нападение, трябваше да има стотици и дори хиляди жертви, а не 45, както съобщават спасителните служби, добави сирийският президент. Той отбеляза, че не вижда защо неговият режим би използвал химически оръжия едва в края на битката.

Асад определя като фалшиви записите, направени на място от спасителните екипи. Той подчерта, че предполагаемото нападение изглежда е убивало само жени и деца, а лекарите и санитарите, изложени на отровната атмосфера без защитни облекла, остават живи и здрави. Освен това жертвите изглежда се възстановяват само след измиване с вода, посочи сирийският президент.

Тези записи са направени от Белите каски, подчерта Асад, определяйки ги като спасители доброволци, "финансирани от британското външно министерство".

Сирийският президент заяви, че няма информация какво всъщност се е случило този ден в град Дума, разположен на изток от Дамаск. Възможно е бунтовниците нарочно да са извършили химическо нападение, да е избухнала експлозия, или "да не е имало никакво нападение".

Експертите от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) посетиха Сирия на 14 април, седмица след предполагаемото химическо нападение. Те обаче достигнаха Дума едва след седмица. Официалните причини са свързани със сигурността, отбелязва АФП. В петък ОЗХО обяви, че нейните експерти са приключили с вземането на проби. Очаква се анализът им да отнеме 3 до 4 седмици, като се основава предимно на резултатите от ексхумираните тела на жертви.

Единствената мисия на САЩ в Сирия е да подкрепят терористи, независимо от имената им и към коя група принадлежат, заяви още Асад в интервюто за в. "Катимерини", цитирано от ТАСС. Той добави, че не се опасява от започването на трета световна война в Сирия, "защото, за щастие, Русия има мъдри лидери".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това беше главната точка на боевете за ИСИС и Ал Нусра, защото искаха да я запазят. Това е в центъра на Алепо, там беше базата на Ал Нусра. Хората може би ще видят това видео в следващите няколко дни, в което един човек, бивш боец на Ал Нусра ми казва, че те са слагали хора в клетки, цивилни граждани в клетки и са ги поставяли на покривите на болницата, за да не могат сирийската армия и руските самолети да бомбардират мястото, за да не убият цивилните.
2
1
 
31
 
! Отговори
Карла Ортиз преди 5 години
Тази сграда на Червеният полумесец,който е еквивалент на Червения кръст в Близкия Изток,защото полумесецът представлява исляма,е била защитена от НАТО. От Обединените нации.Това е била зона без самолети.Била е изискана защита за точно тази сграда, която е непосредтсвено до щаб-квартирата на Ал Нусра и виждате флагове и стикери на Ал Нусра точно там. Как е възможно да си от САЩ и да имаш разузнаването, което имаме,и да не знаеш,че Червеният полумесец е превзет и Ал Нусра има достъп до това място.
1
0
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Потърсете в нета - Чудовищните лъжи на Запада за Сирия. Репортаж на Карла Ортиз.Ортиз разказва за връзките на "Белите каски" с терористични организации, за финансираните от САЩ и Западна Европа разклонения на Ал-кайда, за изопачаването на истината за Сирия от големите западни медии и за пълното информационно затъмнение около действителната ситуация там.