Младите в Йемен – "сдъвкани и изплюти" от жестоката война

"Имахме мечти, а осъзнахме, че всичко опира до власт и слава"
11 май 2018 22:11, Елка Василева
44
Младите в Йемен – "сдъвкани и изплюти" от жестоката война
Осама Ахмед /в центъра/ и Ахмед Салех /ляво/. Снимка: БТА

Двамата младежи са първи приятели, израснали заедно. Когато бунтовниците нападат, те отиват да воюват рамо до рамо. Само на 18 години и без нито ден военно обучение, грабват автоматите "Калашников" и отиват на фронтовата линия да защитават южния йеменски град Аден.

Това било ритуално изпитание за възмъжаване за Осама Ахмед и Ахмед Салех, момент за юношите да докажат своето мъжество в общество, където всеки мъж има огнестрелно оръжие и от него се очаква да умее да го използва, пише Асошиейтед прес.

Осама разказва как в деня, когато заминавал, неговата майка му казала: "Сине, тревожа се за теб и искам да си близо до мен. Но ако всяка майка мисли по този начин, никой няма да отиде и да воюва за нас. Не изоставяй приятелите си".

Битката за Аден през 2015 г. се оказва брутално и болезнено преживяване, оставило дълбоки белези. Сега, три години по-късно, Осама и Ахмед се скитат из един разрушен град, загубили илюзиите си. Те нямат работа, надежди или перспективи. Нощем седят на плажа и гледат отражението на луната върху вълните на Арабско море, докато дъвчат кат и мечтаят да напуснат Йемен.

"С приятелите ми тези дни мислим само как да се махнем. Няма изгледи нещо да се подобри до края на живота ни", каза Осама.

Гражданската война в Йемен е "сдъвкала и изплюла" цяло едно младо поколение. Бойците от всички страни в конфликта често са непълнолетни, някои само на 12 години, въвлечени в една цинична според мнозина битка между подкрепяните от Иран бунтовници, известни като хуси, и подкрепяна от САЩ коалиция, водена от Саудитска Арабия, която официално поддържа правителството.

Тригодишната война, чийто край не се вижда, съсипа Йемен, причинявайки смърт, бежанска вълна, икономически колапс, глад и болести.

Битката за Аден започва през март 2015 г., когато хусите, превзели Севера предишната година, нахлуват на юг и нападат Аден, последната крепост на правителството на президента Абд Рабу Мансур Хади.

За Осама, Ахмед и техните приятели това не е битка за Хади, а за Юга срещу Севера. Южен Йемен навремето е бил независим и сепаратистките настроения остават мощни. Така че те се присъединяват към други доброволци, милиции и лоялни на Хади военни части, за да се бият срещу бунтовниците.

Заемат позиция в Хормаксар - квартал, блокиращ пътя към сърцето на Аден, разположен в края на един полуостров. В групата на Осама са 14 младежи, въоръжени със седем автомата, с които се редуват да стрелят. Те и останалите нямат никакви шансове. Бунтовниците ги атакуват с танкове, артилерия и снайперисти. В продължение на седмици защитниците биват изтласквани, квартал след квартал, към края на полуострова без изход. Това било кървава градска война. Осама и Ахмед виждали как приятелите им са разкъсвани на парчета от ракети и мини, наред с жени и деца. Изнемогват в лятната жега, жадни и отчаяни.

Накрая спасението идва. Саудитска Арабия и арабските й съюзници започват кампанията си на въздушни удари и предоставят оръжие, пари и обучение на силите, лоялни на Хади. С тяхната подкрепа бойците успяват да отблъснат бунтовниците.
След това боевете се пренасят в провинциите северно от Аден. Градът обаче само още повече е разделен.

Милиции управляват Аден и с умножаването им процъфтява корупцията. Обединените арабски емирства се възползват от боевете и сега доминират в Юга, изтиквайки привидния си съюзник Хади. През последната година по улиците на Аден избухват открити въоръжени сблъсъци между милиции, лоялни на ОАЕ, и милиции, подкрепящи Хади.

За Осама и Ахмед цялото лустро на патриотична борба е изчезнало - те виждат само алчност и егоизъм.

"Имахме надежди и мечти, а осъзнахме, че всичко опира до власт и слава", каза Осама.

"Това е война за пари", каза Ахмед. За всички останали "няма заплати, няма храна, няма вода".

Най-надеждното работно място е боец в някоя от милициите, щедро финансирани от международните им покровители. Иначе, безработни, мъжете по цял ден обикалят улиците.

Мохамед Абу Хасан, на 30 години, който също е воювал в Битката за Аден, не може да понася звука на оръдията.

"Всеки убива всеки. И какво всъщност спечелихме от всичко това? Нищо", каза той.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като ги гледам и тези седят на плажа,гледат луната и мечтаят за безплатен живот на гърба на европейския данъкоплатец. Не им се работи освен да цъкат на айфоните.
27
1
 
3
 
! Отговори
Константин преди 5 години
До "-"Как може така да говориш. В България няма бедни, нали оня 200 кг. слон така говори, ние сме остров на стабилност. И в България няма бедни.
26
1
 
15
 
! Отговори
какво се оплакват преди 5 години
"сдъвканите и изплюти" и изплюти млади йеменци? само да минат границата и са в процъвтяващата Саудитска Арабия където младия принц ще води всички към светли бъднини.
25
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Четете Ориана Фалачи,там е истината
24
2
 
21
 
! Отговори
"-" преди 5 години
Младите в Йемен "сдъвкани и изплюти" от жестоката война-------------А, за милионоте "сдъвкани и изпл...юти" българи напуснали и напускащи Бг без война някой от родния ни политически елит дали се е замислил?А, за възрастното ни население - нашите родители, баби и дядовци?А, за децата на Бг които с всяка отминала година напускат Бг с родителите си?Търсим сламката в окото на другите, а не виждаве гредата в своето око!
23
4
 
17
 
! Отговори
Polska преди 5 години
Всички мохамедани далеч от Европа. Не сте добре дошли!
22
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунизма не прощава!Където е минал остават само смърт и разруха!Тотална деградация на порталните ценности и духовен упадък!Завиждам на бъдните поколения, които няма да познават злините на тази чума.
21
3
 
16
 
! Отговори
всичко се повтая преди 5 години
Така като гледам Персийската империя пак ще я има скоро.Между другото е била една от най-хуманите и проспериращи империи, персите са позволявали всяка завладяна територия да има собствено управление и да запази културата и религията си.Единственото задължение на покорените е било да плащат данъци на империята, както биха г плащали и на всеки друг.
20
1
 
25
 
! Отговори
младеж преди 5 години
а младите българи - и без война сме на това положение!!!!!!!!!!!!!!
19
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Това е война за пари"
18
6
 
11
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
То пък едни млади в Йемен.
17
6
 
42
 
! Отговори
Додо преди 5 години
И естествено, в акорда на сквернословията, дадени ни за тон от Соросоиднитe Елитисти, трябва да ревем за описания ***! Вместо примерно да се замислим за неродените, абортираните и избягалите зад граница деца на България, и за това, че измираме и изчезваме като нация, ние ще ревем за полухора, които се котят като *** и които при първа възможност с удоволствие биха ни прерязали гърлата... Осама и Ахмед, двамата най-нови неврохирурзи, чакащи назначението си от Меркел!
16
8
 
46
 
! Отговори
наблюдения преди 5 години
Ако питате мен някои от младите в България са по-сдъвкани и изплюти, ама на кой му пука. Нямаме война, ама изчезваме по-бързо от Афганистан. Защо никой не пише затова? А тия на снимката ми изглеждат,сякаш са си направили селфи с някоя ,,морална" ислямска девица и в момента коментират някои интимни части от тялото й. Не изглеждат никак ,,сдъвкани" камо ли ,,изплюти".
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 17Aha ...
14
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТези конфликти не са ми познати,но по немската ТВ преди време предаваха каква жестока хуманитарна криза беше настъпила в Йемен,беше потресаващо,хора и деца умираха от глад и бяха като че ли излязли от някой концентрационен лагер,телата им бяха само кости,ужас!
13
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не се ориентираш в дадена статия, виж на коя страна са САЩ... другата е правилната!
12
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На кой по дяволие му пука ?
11
13
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бълг*араците когато вземате страна срещу Иран трябва да ви е ясно че иранците са наследници древните перси както прабългарите (малко или повече) и пра-дедите ни са говорили един език с тези.
10
6
 
43
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
В Йемен от много време тече война в която СА и съюзниците им от Великобритания,САЩ и Исраел не спират да сипват бомби, сега западно ориентираните медии ще грабнат този конфликт и ще изкарат Иран виновни.А нашите медии покорно копи/пействат статии от ДойчеСмеле и тем подобни за да изкривяват историята колкото е възможно.Скрийте се скапани ***.
9
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бре има ли мюсюлманска държава в която да няма война, терор, и брутални убийства като убиване с камъни и вендети. Има нещо сбъркано в тези хора