САЩ бяха в ролята на пожарникар в Близкия изток, а сега – подпалвач!

Безпокойство за Близкия изток по цял свят заради политиката на Тръмп
15 май 2018 22:24, Елка Василева
85
САЩ бяха в ролята на пожарникар в Близкия изток, а сега – подпалвач!
Снимка: Reuters

Шансовете на президента Доналд Тръмп да успее да договори мирното "споразумение на столетието" станаха още по-малки с отварянето на посолството на САЩ в Ерусалим на фона на кръвопролитията в Газа. Този ден предизвика безпокойство по света, че политиката на САЩ тласка близкоизточния регион към по-дълбок и неограничен конфликт, пише Асошиейтед прес.

В същото време Тръмп печели международна подкрепа за усилията си да постигне споразумение с притежаващата ядрени оръжия Северна Корея. Но спорните му решения в Близкия изток разбуниха регион, в който американските администрации по традиция се борят за най-голямата дипломатическа награда: все още изплъзващото се мирно споразумение между Израел и палестинците.

Преместването на посолството, което Тръмп приветства като "велик ден" за Израел, в момент когато десетки палестинци бяха убити в Газа, навреди на позицията на САЩ като посредник между страните в конфликта. И това е само последното от серията решения на Вашингтон, които може вече да са задействали "ефекта на доминото", който е с непредвидими последици.

Още по темата

"По традиция се опитвахме да играем в Близкия изток ролята на пожарникар. Сега сме в ролята на подпалвач", казва Айлън Голденберг, бивш служител на Държавния департамент и Пентагона, който ръководи програмата за Близкия изток в Центъра за нова американска сигурност.

Решението на Тръмп да се изтегли от ядреното споразумение с Иран миналата седмица въпреки протестите на европейските съюзници изглежда подтикна както Израел, така и Иран да се ориентират към пълномащабен сблъсък. В Сирия стремежът на Тръмп да изтегли войските на САЩ, веднага щом групата Ислямска държава бъде победена, накара враговете на Иран да обмислят дали е възможно Техеран да запълни вакуума.

Дан Шапиро, бивш посланик на САЩ в Израел, заяви, че Вашингтон не е отговорен за факта, че Иран действа като "основния източник на напрежение и нестабилност в региона". Но добави, че въпросът е дали администрацията на Тръмп, която се изтегли от ядреното споразумение, има стратегия да се справи с Иран без договора.

Шапиро, който в момента работи в Института за изследвания на националната сигурност в Израел, заяви, че макар някои съюзници на САЩ като Израел и Саудитска Арабия да са приветствали изтеглянето, реакцията "скоро ще бъде последвана от известна загриженост дали администрацията е достатъчно фокусирана, подготвена, дали разполага с достатъчно персонал и е способна да отдели необходимото внимание, като в същото време се справя с друго голямо външнополитическо предизвикателство в лицето на Северна Корея".

Представители на САЩ настояват, че администрацията държи да поднови спрения израелско-палестински мирен процес. В реч на откриването на посолството Джаред Къшнър - зет и високопоставен съветник на Тръмп, заяви, че САЩ "са готови да подкрепят мирно споразумение по всеки възможен за тях начин".

Никой не каза обаче, че екипът на Къшнър беше там, за да отложи за неограничен срок дългоочаквания мирен план на Тръмп, докато палестинците изразяват възмущение от преместването на посолството, посочват няколко представители на САЩ. Откакто през декември Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел и обяви, че посолството ще бъде преместено, палестинците на практика прекъснаха всички връзки с Белия дом - дипломатическо захладняване, което е лошо предзнаменование за възможността Тръмп да предложи план, който палестинците да приемат или да сметнат за справедлив.

"Времената са трудни", заяви вчера посланикът на САЩ в Израел Дейвид Фридман по телевизия "Фокс нюз". "Те ще продължат, колкото продължат. Не мога да го предскажа, но уверен съм, че ще се върнем в позиция, в която ще обсъждаме мира".
Говорителят на Белия Дом Радж Шах заяви, че мирният план ще бъде представен "в подходящия момент".

По всичко личи, че този момент не е сега. В отговор на откриването на посолството главният палестински преговарящ Саеб Еракат отхвърли Вашингтон, заявявайки, че САЩ "вече не са партньори и посредници".

"Няма да седнем /на масата за преговори/ с тях", каза Еракат. "Те станаха част от проблема, а не част от решението, и то голяма част от проблема. Администрацията на Тръмп е най-големият проблем".

Реакцията на Белия дом на смъртта на десетки палестинци, убити вчера от израелски войници по време на масови протести на границата между Израел и Газа, също няма да помогне. Администрацията ги определи като трагични, но каза, че вината за тях е на движението Хамас, което управлява Газа и разпалва протестите. Белият дом категорично подкрепи правото на Израел на самозащита.

Новото насилие в Газа създаде притеснителната, но реална възможност Израел - който никак не се радва на нова ера на мир със съседите си - скоро да се окаже въвлечен във война на два фронта: с екстремистите от Хамас, управляващи крайбрежната ивица Газа, и с ирански военни и подкрепяните от Иран бойци на Хизбула в Сирия.

Негативните последици от откриването на посолството вече се усетиха далеч извън Ерусалим, показвайки как в деликатния Близък изток една конфликтна точка често води до друга.

Йорданският крал Абдула Втори заяви в Тwitter, че преместването на посолството ще има "опасни последствия" за сигурността и "ще провокира мюсюлмани и християни".

На протест срещу решението в Турция се събраха хиляди. Няколко страни заявиха, че привикват посланиците си в Израел на консултации, за да протестират срещу смъртните случаи в Ивицата Газа. А вчера Еракат заяви, че палестинското ръководство на Западния бряг е решило да заведе иск за военни престъпления срещу Израел в Международния наказателен съд.

"САЩ избраха един от най-деликатните и трудни проблеми, в който да се намесят, и да заемат позиция, знаейки, че тя ще нанесе значителни щети на усилията за разрешаването му", каза Халил Шикаки, палестински социолог, проучващ общественото мнение и ръководител на Палестинския център за политика и проучвания. Той добави, че Тръмп е действал въпреки всичко "поради вътрешен натиск, десни тенденции, евангелистите и други".

"Изобщо не мога да си представя САЩ като честен посредник от гледна точка на палестинската общественост", добави той. 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
14
 
3
 
! Отговори
що тъй? преди 5 години
Как точно го решиха това не ми е ясно. Палестинците са по-измислени от македонците като нация. Евреи в Израел е имало от преди христа, но са прогонени из Европа от исляма, през 47-*** просто се върнаха. Колкото до стрелянето по "невинни" аз гледах клипове с бомби, опити за поставяне на мини под стената и хвърляне на запалени гуми през границата. Не че нещо ама защо се сърдят после, като бъдат застреляни при атакуване на чужда граница?
50
0
 
10
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Американците винаги са палили пожари, за да ги гасят. Първо: оръжието трябва да се харчи, второ: народи, които се бият помежду си, никога не са заплаха, защото винаги можеш да ги насъскваш едни срещу други. Това, в което Русия се опитва сега мечешки да подражава на американците.
49
8
 
2
 
! Отговори
Дяволът преди 5 години
От тук нататък - Израел над всички, месията-Антихриста, контакт с извънземни, древни знания, световен мир! Водя Ви за носа и ако не Ви защити Големия Биг Бос - Ви унищожавам! Ха, ха, ха!
48
4
 
31
 
! Отговори
Паметлив преди 5 години
САЩ не се поколебаха да избият 3000 свои граждани на 11.09.2001г за да оправдаят агресията си,та сега ли ще се спрат....
47
2
 
36
 
! Отговори
Asparuh преди 5 години
Първо това не е новина.Второт американците може да са били пожарникари единствено в някой филм където спасяват света.
46
12
 
7
 
! Отговори
Трак преди 5 години
Интересно сега СА каква позиция ще заеме.Ердо вече се репчи и пъчи , но Путин засега си трае , какво ли чака-инструкции?
45
5
 
9
 
! Отговори
Трак до футуролог преди 5 години
Много ги надценяваш руснаците , а и нащите паляци.България страда от собствената си глупост , но това все някога ще се промени.Работя с хора от власта и просто се хващам за главата , как може да има такива ***.Да не ти разправям за министрите на ОП , все едно гледаш деца докопали близалка.Най големия проблем е липсата на кадри , няма конспирации , ние сме твърде бедни за тях.Познавам и човек от кръга монтерей , от тях вече нищо не зависи.
44
3
 
22
 
! Отговори
Бай 100ян преди 5 години
Бих го определил по следния начин.САЩ запалват една махала и след това решават кои къщи да загасят и кои да оставят да изгорят!
43
18
 
7
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
Аре баста за карабините с бурки. До кога ще се съобразяваме с тях!Тази земя е на християни и евреи. рeznяците да бегат в Катар и С.Арабия
42
5
 
12
 
! Отговори
Бай 100ян преди 5 години
Най-накрая да прочета една новина достойна за коментиране.Писна ми една седмица ни занимаваха с оня Боян Петров
41
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ФутурологГлупости!
40
13
 
10
 
! Отговори
Трак до футусмешник преди 5 години
Ако не беше ЕС , сега щеше да молиш баба си за някой лев да се почерпиш пред блока.Неблагодарен и алчен си ти.
39
0
 
21
 
! Отговори
Гост+ преди 5 години
Ционистите безспорно са силни и безкомпромисни, ни и мира няма да видят
38
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
той и Бойко беше пожарникар а сега стана подпалвач !!!!
37
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
винаги са били империалисти,,никога приятел на никого..само войни палят по света ,, светът би бил много по добър без САЩ
36
5
 
32
 
! Отговори
ined преди 5 години
Краварите никъде не са донесли мир, винаги и навсякъде по света са разпалвали войни за да си продават оръжията после. Най-големия фарс беше като дадоха нобелова награда за мир на Обонго
35
6
 
29
 
! Отговори
да бе преди 5 години
САЩ под прикритието на пожарникар винаги са играели ролята на подпалва.
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А?
33
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ са военнопрестъпници!
32
3
 
15
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Какъв "пожарникар" са били бе псевдо журналисти??! САЩ, Израел и арабите изгориха близкия изток в последните 10-15 години почти до основи!!!