Москва укрепва позициите си в Близкия изток, гонейки Иран

Русия настоява иранските бойни отряди да напуснат Сирия
7 юни 2018 21:32, Елка Василева
36
Москва укрепва позициите си в Близкия изток, гонейки Иран
Снимка: архив, Reuters

Френските автопроизводители "Пежо" и "Ситроен" съобщиха преди два дни, че се изтеглят от пазара на Ислямска република Иран. Заявиха направо, че за тях е извънредно важен американският пазар. По същия начин постъпиха и десетки големи западни компании, разширили дейността си в Иран през последните три години. Правителствата в Западна Европа продължават да говорят, че сделката с Иран трябва да остане в сила; на практика обаче се реализира политиката на президента Доналд Тръмп, пише Авигдор Ескин за РЕГНУМ.

В списъка с десетки компании, обявили от месец насам, че се сбогуват с Иран, нямаше нито една от Русия. Читателите може да помислят, че руските индустриални и финансови гиганти не напускат Иран заради принципно несъгласие с политиката на санкции. А подчертано наивните - да предположат, че най-големите руски компании остават в Иран, тъй като са изгубили надежда за връщане на американския пазар.

Всъщност, те не са си тръгнали от иранския пазар поради простата причина, че изобщо не са там. Москва изигра важна роля, за да бъдат отменени санкциите на световната общност срещу Иран. Дипломатическата й роля бе незаменима, за да се постигне споразумението за иранската ядрена програма. Нека припомним как преди три години едри руски бизнесмени, политици и телетълкуватели възхваляваха иранския режим, описвайки картинно бъдещи многомилиардни договори. Обещания получиха най-големите петролно-газови компании, очакваше се масирано руско присъствие на металообработващия пазар, включително в тръбопроизводството. Обсъждаха се съвместни проекти в авиацията, даже в производството на трактори. Да не говорим за оръжейната сфера.

Колосалните пари, спечелени от Иран при сключването на сделката и с отмяната на санкциите, учудващо за благонамерено мислещите хора в Русия съвсем не отидоха за задълбочаване на икономическите и стратегическите отношения с Москва. Нито един голям договор не бе даден на руски специалисти - Иран се обърна изцяло към Запада. Всички обещания да се развиват търговски и икономически отношения с Русия останаха неизпълнени, казано на политкоректен дипломатически език.

Ще открием, че още през 2009 г. много известният в миналото аналитик на ЦРУ Джордж Фридман, шеф на голям институт за стратегически изследвания, е предупредил в интервю за руската телевизия "Раша тудей": САЩ и Иран ще тръгнат към сближаване, играейки срещу Русия. Прав беше, предсказвайки, че Русия ще укрепне, а това ще предизвика недоволството на регионални сили като Украйна, Полша и Иран. Администрацията на Обама започна близко широкомащабно сътрудничество с Иран по-специално с надеждата да използва тази страна срещу интересите на Русия. И Вашингтон до голяма степен успя - по време на управлението на Барак Хюсеин Обама. Стратегията на Тръмп обаче отдава предпочитание на Москва пред лицето на иранската заплаха, а не обратното.

Чувам вече вой зад гърба си: ами сътрудничеството с Иран в Сирия? Иран наистина подпомогна съществено режима на Асад, преди там да пристигнат руските Въздушнокосмически сили (ВКС). Не говоря единствено за участието на самите ирански войници в сухопътни операции срещу противници на режима - не забравям и включването на Хизбула наред с други шиитски бойци. От 2015 г. сътрудничеството между Москва и Техеран с цел унищожаване на групировката "Ислямска държава" е добило системен характер.

С какво обаче руско-иранското взаимодействие с цел да се ликвидират сунитските терористи в Сирия се различава от американско-иранското взаимодействие в Ирак, целящо да се ликвидира там ЕД? Отговорът е прост: Техеран всъщност се стреми да премахне сунитските терористи в региона; тук има общи интереси и с Москва, и с Вашингтон. Видяхме ирански военни да се бият рамо до рамо с шиитски отряди в сухопътните битки в Алепо (заедно с остатъците от армията на Асад и подпомагани от руските ВКС). Такава бе и картината в Ирак - в Мосул, където пак ирански военни заедно с шиитски бойци "прочистваха" терена заедно с иракски колеги, получавайки въздушна подкрепа от американската авиация. Звучи иронично, но пряко военно сътрудничество между Техеран и Вашингтон в Ирак се развиваше и през управлението на Тръмп.

Към днешна дата иранското присъствие в Сирия е вече не само излишно, но и вредно с оглед руските интереси. Подкрепяна от руските ВКС, армията на Асад се справя с текущите военни задачи. За близките години в Сирия не се очертава никакъв мир, но огнищата на съпротива вече не застрашават пряко режима. Така Иран се превръща в опасен конкурент на сирийска територия. Техеран използва присъствието си в Сирия например, за да разположи там ракети, способни да заплашват Израел. През последните две години израелците унищожиха по-голямата част от иранската инфраструктура, но днес нито Русия, нито Сирия нямат никакъв интерес от този конфликт. Израелската армия поднесе такава изненада с високопрофесионалните си действия, че иранските войски дори не отвърнаха - с изключение на един-единствен път.

Русия не се кани да брани интересите на Ерусалим в региона, но Москва със сигурност не желае и търкания с Израел заради иранската фикс идея. Страните ни са стигнали до разбирателство: Израел не пречи да се укрепва режимът на Асад в Сирия, а Русия не му пречи да води превантивни операции срещу Хизбула и Иран, също и срещу ИД. Така стигнахме до откритото руско настояване Иран и Хизбула да напуснат Сирия. Със сигурност можем да предположим, че в случая думата на Русия ще е решаваща.

Много по-трудно ще е обаче Анкара да бъде убедена да изтегли от Сирия военния си контингент. Фактически Турция окупира днес доста обширни територии в Северна Сирия. Още по-сложна е ситуацията с автономните кюрдски региони, дейно подкрепяни от американците.

Поради всичко това мнозина сериозни експерти в Русия гледат положително на евентуална смяна на режима в Иран. Предпазливо и с известен скептицизъм можем да предположим, че от гледище на Русия бъдещият режим в Иран няма да е по-лош от сегашния. А може би ще е по-добър, както сочат добрите отношения между Москва и иранския шах. Продължили чак до свалянето му с участието на Държавния департамент на САЩ и на тогавашния президент Картър.

Руските познавачи на кремълската политика и на Близкия изток помнят, че във всички принципно важни стратегически конфликти Иран е заемал позиция, враждебна към Москва. Вашингтон бе "големият сатана", а Москва - малкия, но не и съюзник. Това пролича не само в Афганистан, но и в Югославия, където иранските "гвардейци на революцията" проливаха сръбска кръв, воювайки на страната на босненците. Доколко активно е подкрепял Иран чеченските и други сепаратисти? Въпрос, по който експертите спорят. Но няма спор, че Техеран приветства американското нахлуване в Ирак и в Либия. Иран се държа като съперник на Русия и в повечето случаи - като конкурент.

Така е и днес. Затова Русия настоява иранските военни и шиитските бойни отряди да напуснат Сирия. Това е необходимо условие, за да започне вътрешното помиряване на сирийска земя. Условие, може би не съвсем достатъчно - но необходимо.

/БТА/


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Баиташака преди 9 месеца
СССР- авер с шаха, а Картър го свалил и издигнал аятоласите!?!?!? Това не го знаех! :))))
Тая тетка-аФторката- на какво е??? Дори и Роско- *** и и дебелият, дебилен Сашко не са писали ракива врели-не кипели. :)
27
0
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 9 месеца
До Анонимен 25: Израел ще изгони Русия от Сирия? Хайде де. Да си оставят единствените бази на Средиземно море. Няма да стане.
26
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Време е ушанките да се усетят, че наличието на няколко ислямски военни формации в Сирия само усложнява обстановката. Ако не са наясно да попитат янките. Неслучайно Натаняху бе на 9 май в Москва.
25
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Израел почти изгони Иран от Сирия с малко кютек и с няколко совалки Вашингтон, Москва, Лондон, Париж и Берлин на Нетаняху. След Иран да се готви Русия.
24
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Москва укрепва Америка разлабва свидетели сме на края на хегемонията Сащ
23
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В ланта ру пише, че вече вадят то 3 кг. картофи от декар.

Дерзайте ребята.
22
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дори когато Украйна стане част от Русия, пак няма да получи никакъв контрол над Крим. Парен каша ***. Крим ще стане част от Украйна тогава, кгато отново се появят източна и западна Германия ;)
За руснаците присъединяването на Крим към Русия е каквото е обединението на източна и западна Германия за германците. Но има и още да се присъединява, не само Крим...
21
20
 
5
 
! Отговори
Яшар Арабоолу преди 9 месеца
ВРЕМЕ Е ИРАН И АССАД ДА ИЗГОНЯТ РУСКИТЕ НАХАЛНИЦИ ОТ МОРСКИТЕ БАЗИ НА СИРИЯ...ТЕ СА НА СИРИЯ, И ТАМ ЩЕ ИМА ИРАНЦИ И ДОРИ АМЕРИКАНЦИ..ТУРЦИЯ И РУСИЯ СЕ ОБЕДИНИХА ПРОТИВ САЩ И ИРАН,,,,НО ИЗРАЕЛ КОМАНДВА И САЩ, И ИСКАТ ДА НАПАДНАТ ИРАН .

НО МНОГО СКОРО САЩ ЩЕ НАПАДНЕ ТУРЦИА, И ЩЕ ИМА УМНИ РАКЕТИ НАД АНКАРА .
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 24
Нищо общо. Садам не е комунист. Садам се бие с комунистическата партия преди да вземе властта. Садам напада Иран, защото аутоляхаа /тогава млад / пропагандира краен ислям и призовава за свещена война срещу САдам.
Точно, каквото прави и сега и отново ще яде сопа ...тоя път от Големия шамар.
19
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
СССР навремето накара Саддам да нападне Иран,защото се страхуваше да не се намесят в Афганистан.През цялата си история Русия и Иран са били конкуренти в района на Каспийско море и Средна Азия.Още повече руските мюсюлмани са сунити,а иранците шиити.
18
9
 
14
 
! Отговори
ДО № 16 преди 9 месеца
АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ.

НАПИСАНОТО Е ВЯРНО, С ТАЗИ ПОДРОБНОСТ, ЧЕ В МОСКВА ИМА СИЛИ КОИТО СА ПОВЕЧЕ ЕВРЕИ ОТКОЛКОТО РУСНАЦИ И СЛУЖАТ ПОВЕЧЕ НА ИЗРАЕЛ ОТКОЛКОТО НА РУСИЯ.

ПОВЯРВАЙ МИ, ЧЕ БЕЗ ИРАН И ПОМЕН НЯМАШЕ ДА ИМА ОТ СИРИЯ.

ЩЕШЕ ДА СЕ ПОВТОРИ СЦЕНАРИЯТ ОТ ЮГОСЛАВИЯ ПРИ КОЙТО МИЛОШЕВИЧ БЕ ПРЕДАДЕН ОТ МОСКВА.

СЕГА НЕЩАТА СЕ РАЗВИВАТ ПО ЕДИН ИЗНЕРВЯЩ ЗА ИЗРАЕЛ НАЧИН.

МАСКИТЕ ПАДНАХА - РУСИЯ не защитава суверинитета на СИРИЯ , а се държи като ОКУПАТОР делящ баница с враговете на тази държава
17
13
 
9
 
! Отговори
МАНИПУЛАТИВНА СТАТИЯ преди 9 месеца
С КОЯТО Е ВКАРАНА ЕВРЕЙСКАТА ИДЕЯ ДА СЕ ВБИЕ КЛИН МЕЖДУ РУСИЯ И ИРАН.

С кого ПУТИН трябва да дели победата в Сирия - с ИРАН или със САЩ и ИЗРАЕЛ ?!

Бленуванията на ЛАВРОВ и еврейските му събратя могат да изиграят на Русия лоша шега.

СИРИЯ НЕ Е ЮГОСЛАВИЯ където руснаците предадоха сърбите.

За да я има СИРИЯ основния принос бе на ИРАН и ХИЗБУЛА и до някъде на руската ПОДРЪЖКА ОТ ВЪЗДУХА.

В СИРИЯ НА ТЕРЕН И САЩ И РУСИЯ И ИЗРАЕЛ СА ЕДНИ ГОЛЕМИ НУЛИ.

ИРАН Е ТОЗИ ОТ КОЙТО ЩЕ ЗАВИСИ БЪДЕЩЕТО.
16
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
РУСИЯ ДО 10 ГОДИНИ Е ПРИКЛЮЧИЛА СЛЕДВА ПЪЛЕН РАЗПАД!

ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО КРЕПИ РУСИЯ ЖИВА Е ПРОДАЖБАТА НА ГАЗ КЪМ ЕВРОПА НО ЗАМЕСТИТЕЛИТЕ ДО 5 ГОДИНИ ЩЕ СА ФАКТ!
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ГОЛЕМИТЕ ПРИЯТЕЛИ :D
14
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
тая Лейка винаги е пълна с помия
толкова ли няма свясти българи журналисти
да ни кажат какви са проблемите в страната
кой ги създава
що опустяват градове и села и имаме 2 милиона бежанци без военни действия
ами ни занимават с проблемите на други държави
то сигурно щото положението в страната ни не е за описване
и преживяват само такива Лейки от такива материалчета
13
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами Израел ги чака :)) Да преминат , ако им стиска. Очевидно , не им. Много приказки , малко действия.
12
3
 
20
 
! Отговори
------- преди 9 месеца
Никой никого не гони, бе Е.!

Руснаците нямат сухопътни войски в Сирия, които пряко да са ангажирани във воения конфликт - с изключение на ограничено количество спецназ и инструктори.

Иран няма ВВС и ВМФ в Сирия, но разполага със сухопътни войски включително и подконтролната й Хизбула.

Т.е. Русия и Иран се допълват, не че се обичат или се доверяват, просто в конкретния случай се явяват "ситуативни съюзници" преследващи личните си интереси в региона.
11
1
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
Само като видя кой е автора на публикацията ми е ясно какво пише зелката не е интересува да ли има някаква истина в това което се публикува важно е да има наивници да и вярват.
10
3
 
16
 
! Отговори
SS преди 9 месеца
Да, добре би било иранските военни и шиитските бойни отряди да напуснат Сирия...
Но през Израел... :)
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
typa propaganda za glupci