ОЗХО потвърди: Зарин и хлор са използвани в Хама

Докладът за Сирия е предаден на Съвета за сигурност на ООН
14 юни 2018 15:00, Елка Василева
33
ОЗХО потвърди: Зарин и хлор са използвани в Хама
Снимка: архив, Reuters

Комисията на Организацията за забрана на химическите оръжия потвърди използването на зарин и хлор в качеството им на химическо оръжие през март 2017 в сирийската провинция Хама.

В изявление на ОЗХО се казва, че "с много висока степен на вероятност" зарин е използван на 24 март 2017 в град Лтаменах, а на следващия ден е използван хлор.

В доклада на Организацията се посочва, че изводите са направени на базата на свидетелства на очевидци, епидемиологичен анализ и изследване на околната среда.

Документът е предаден на Съвета за сигурност на ООН, съобщи БНР.

Режимът на президента Башар Асад отрича, че е използвал химически оръжия и твърди, че целият химически арсенал на Сирия е изведен от страната под контрола на ОЗХО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: оонхлорСириязаринОЗХО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Асад е масов убиец и касапин на собствения си народ. А господарят му Путин е втори Сталин. Безчувствен тиранин, психопат и параноик.
21
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до колкото знам зарина е силно бойно отровно вещество , чудно ми е как има свидетели а нямаше жертви , даваха снимки на едни деца на който им мият очите , а само с вода мисля че няма да стане
20
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До :):)Знаеш ли кое е най-забавното в цялата работа? Че всички си мислите, че Русия е чиста като момина сълза. Толкова да сте наивни ...
19
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
по голяма глупост не бях чувал / че изводите са направени на базата на свидетелства на очевидци / и кой са тези очевидци , хората от ислямска държава ли или сините каски който са едно и също нещо , имаше филм на една американска журналистка за сирия която показа че централата на сините каски граничи с една ограда със ислямска държава , съседни сгради ,което тя самата не могла да повярва , има ли смисъл повече да говорим глупости и да ни мажат очите с лъжи
18
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"с мого висока степен на вероятност"... Тея в крайна сметка няма ли да докажат нещо или само ще правят политически изявления? Тея "международни" институции вече за нищо не стават.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 16А ти, неграмотни неонацистче, като не разбираш нищо и си толкова т-ъ-п, че не правиш разлика между на.палм (използван САМО от краварите, започвайки от виетнамската война) и хлор................ПО-ДОБРЕ СЕ СКРИЙ ИЛИ НАПРАВО ЗАБЕГВАЙ НАНЯКЪДЕ! Защото СКОРО ще ви се стъжни! СВЪРШВА ВИ вакханалията, която се опитвахте да вършите! БРАТУШКИТЕ ЩЕ ВИ ПОКАЖАТ КЪДЕ ЗИМУВАТ РАЦИТЕ! АЗ С УДОВОЛСТВИЕ ЩЕ НАБЛЮДАВАМ как треперите от страх!
16
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До рускиня рускиньо, вашите руски убийци използват ежедневно напaлм в Сирия, ама ти дори и това не знаеш защото целият ти фашизоиден мироглед се формира от лъжите на руските пропагандни телевизии.
15
0
 
21
 
! Отговори
добре преди 5 години
Установили с висока степен на вероятност, че е било използвано БОВ. Но КОЙ го е използвал, след като "всички знаем", че и джихадистите използваха хлор и зарин. Когато терористите бяха натикани в миши дупки и на прага на разгрома, по заръка на господарите си правеха провокации, за да се обвини Асад.
14
1
 
15
 
! Отговори
рускиня преди 5 години
не знам защо ми се маскира думата н.а.п.а.л.м, сулстанция с която изгаряха хората във Виетнам
13
2
 
24
 
! Отговори
рускиня преди 5 години
използването на зарин .......свидетелства на очевидци.Интересно - значи зарин съвсем не е опасен, щом оставя очевидци
12
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВИ ЗАПЛАТИ ПОЛУЧАВАТ ТЕЗИ ***? РАЗБИРА СЕ, ЧЕ ЩЕ КАЖАТ ТОВА, КОЕТО СЕ ИСКА ОТ ТЯХ.
11
23
 
5
 
! Отговори
Чудесна новина преди 5 години
Башар и *** ще бъдат съдени в Хага!
10
6
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната поръчкова измишльотина пусната в деня на откриване на световното по футбол.Какво странно съвпадение?! Доклад точно в този ден. Как да не му повярва човек?!
9
5
 
58
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ВСИЧКИ ВИДЯХМЕ КАК СЕ ПРАВЯТ " ОЧЕВИДЦИ" ЗА ХИМИЧЕСКИ АТАКИ В АНКЛАВИТЕ ,В ПОЛЗА НА ТВЪРДЕНИЯТА НА " ГРЕЙТ ЗАПАД " !!!!!!
8
9
 
62
 
! Отговори
zeus преди 5 години
"most likely " или вероятно на български, е новият модел за насаждане на фалшиви новини и обвинения. В повечето случаи доказателства няма, обаче като се повтори 100 пъти по подчинените медии и вече става истина. Гьобелс има достойни наследници и днес ;)
7
3
 
47
 
! Отговори
кой преди 5 години
Това е поредната фейк нюз...
6
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учудва ме че "с висока степен на вероятност" не са потвърдили дори гъбичките по ноктите на пилота който е пилотирал хеликоптера използван при атаката
5
2
 
55
 
! Отговори
факт преди 5 години
Няма край тази мръсотия,терористите тровят народа на Сирия а някакви ко.пелета обвиняват законна та власт в Сирия която се опитва да спаси страната си от агресията.
4
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съвсем Скрипалска хумореска.
3
0
 
28
 
! Отговори
пак преди 5 години
Елчето постоянно има "рядко щастие,", предизвикано от консумацията на напикатни храни, получени от западнАЛИ източници. Не пте да Й берат греховете."