Афганистански фермери смениха опиумния мак с наши рози

Маслото им се купува в Германия и Канада за скъпи кремове
21
Афганистански фермери смениха опиумния мак с наши рози
Снимка: Булфото, архив

Афганистански фермери в източната провинция Нангархар, решили да отглеждат български рози вместо опиумен мак са доволни от предложената им алтернатива, предаде БНР като се позова на АФП.

"Много съм щастлив от тази реколта с цветове", казва Мохамад Дин Сапай, който преди това гледал опиумен мак. От него се получава суровина за наркотици, чиято продажба подхранва дългогодишния конфликт в страната.

Афганистанско-германски проект

Сапай е един от над 800-те фермери в граничещата с Пакистан Провинция, който се възползва от проекта "Рози за Нангархар" – афганистанско-германска инициатива, стартирала през 2007 г. с цел да ги окуражи да преминат от опиумен мак на легално производство на розов цвят, от който да печелят достатъчно.

"Те ни осигуриха растения, инструменти и дори ни плащаха през първата година, когато нямахме реколта", обяснява Сапай (50 г.) "Сега имам 600 храста и събирам до 1200 кг цвят", добавя той.

Фермерите гледат сорт на Роза Дамасцена, който германците донесли от България и който добре вирее в Афганистан, казва Мохамад Акбар Мохмад – собственик на фирмата "Афганистанска роза".

Той има дестилационна фабрика в Джалалабад – столицата на Нангархар, в която в пика на сезона работят над 120 души. Средно за един литър розово масро са необходими около 6 тона цвят.

Опиумът е голям бизнес в Афганистан, където Нангархар е провинция №6 по производство на суровината за дрога. Миналата година тази продукция се увеличи с 87% до 9000 тона, сочат официалните данни.

Розите искат по-малко разходи и труд от мака

Но Сапай казва, че предпочита да се занимава с рози. Той печели достатъчно, за да изхранва семейството си, освен гледането на розите изисквало по-малко разходи и труд.

В съседното село учителят Шах Заман, който също гледа рози, се съгласява.

"Хората са свикнали да гледат опиумен мак, но това е харам (забранено според исляма)… Розите са много по-добре… Печеля добре от тях. А те са устойчиви и не изискват много разходи и пари", казва той пред АФП.

Представителят на "Афганистанска роза" за окръга Хан Ага също мисли така. "Розите, за разлика от мака, не изискват напояване, наторяване или много грижи. Храстите могат да изкарат 30-50 години, докато макът трябва да се сее всеки сезон", казва той.

"Имаме твърди договори с фермерите, които гледат рози. Изискваме да не гледат мак или други наркотични растения и местата, където отглеждаме рози са на 100 процента чисти от мак", добавя той.

Малко преди старта на проекта "Рози за Нангахар" Абдулах Орзала започнала да гледа рози. Завършилият инженерство в САЩ бизнесмен неотдавна отворя бутик в Кабул, където продава розова вода и парфюми на свои сънародници от средната класа и чужденци.

Той има 1000 декара с рози, но се надява да утрои площите догодина, ако "ситуацията със сигурността позволи това". Както и другите фермери Орзала се безпокои от заплахата за насилие.

"Правете парфюми, а не война"

През 2016 г. 50 фермери, които работели да него, със събрали багажа и напуснали окръг Ачин, който се превърнал в крепост на "Ислямска държава" (ИД).

"Можеш да се разбереш с талибаните, но не и с Даеш", казва Орзала, използвайки арабското име на ИД.

Две години по-късно ситуацията е същата, а "Афганистанска роза" затвори дестилационната си фабрика в Ачин и се изтегли в Джалалабад.

Нейното розово масло сега се изнася в няколко европейски страни, като го ползва в германската марка за органична козметика. "Те правят много скъпи кремове с нашите рози", казва Мохмад.

Орзала пък изнася розовото си масло за канадска компания, която получава суровина за козметичните си продукти от Хаити, Близкия изток и Руанда, като ги продава с мотото "Правете парфюми, а не война".


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Да повяра човек преди 7 месеца
Тя и розата е наркотик,като я чифтосат с,мака- и- доналдс
17
1
 
2
 
! Отговори
розичка преди 7 месеца
Афганистанския бай ганьо ще тръгне с мускалчетата.
16
0
 
0
 
! Отговори
хирохито преди 7 месеца
До Анонимен13
Японците пък гледат череши и вишни.
Дай да не караме и японски коли.
Само москвичи.
15
0
 
3
 
! Отговори
а преди 7 месеца
До Анонимен

Дамасцена идва от Дамаск.
Кръстоносците са я донесли в Казанлък.
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Роза дамаскина
Грешиш,Роза Дамасцена или Казънлъшка роза е типично българска роза,има няколко вида маслодайни рози,но най-маслодайната и качествената е българската.Освен това те не могат да виреят навсякъде,изискват се специални климатични условия.
В света съществуват 4 вида маслодайни рози,като Казънлъшката е най-качествена.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сега ще посъветвам всички българи, ползващи германски коли да минат на японски. Ако германчетата ще ни доубиват земеделието, нека и ние не им простим.
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Набутали са се. Ако беше толкова изгодно в България щяха да се отглеждат български рози...
11
1
 
5
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 7 месеца
Да в джобса ,скоро ще има обявии набираме работници за бране на рози в демократичен Афганистан-оссигурена храна,спане и добри пари.Айде всички към Афганистан.
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всички афганистанци които се домъкнаха в България да поемат към Германския халифат или да се връщат в Афганистан да отглеждат рози и да печелят добре.Гостуването им у нас приключи.
9
3
 
8
 
! Отговори
Роза дамаскина преди 7 месеца
Това е Дамаска роза, сиреч сирииска. Не знам в нея да има алергени,тъй като тя е в основата на най-скъпите и качествеми парфюми.У нас се отглежда повече от 100 години. В "Софииска роза"е имало количества розово масло на възраст над 100 години. Що се отнася до големите производители на козметика - те тестват за алергени само 10 процента от съставките(за останалите трябват пари).
8
2
 
10
 
! Отговори
Мръсни шваби преди 7 месеца
искат да убият и нашето розопроизводсто, хак да са им мигрантите, и още стотици хиляди *** ислямски заселници да им влязат и още милиони да се размножават там
7
2
 
9
 
! Отговори
Германистан преди 7 месеца
и Афганистан са едно цяло, защото половината от населението на Афганистан е в Германистан
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ей тези афганистанци. Видяха какво е демокрация и тутакси започнаха да скубят мака и да сеят рози. Че и на жените бурките да свалят и да ги питат как да стават нещата. То кой ли може да устои на тази демокрация на такъв кеф. Само ние у Бг-то понеже населението ни е простовато зарязохме розите и наблегнахме на канабиса.
5
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да си имаме и членството в ЕС, нали единни пазари, защита на стоки, а швабата инвестира в Афганистан и тия от Брюксел няма да му сложат мита и т.н. , а той шваба, ако е нашенец ще го арестуват за подпомагане на тероризма!
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То и у нас се опитаха да накарат отглеждащите тютюн да се пренасочат към други култури, ама пороците са си пороци и винаги са най-печелившите отрасли...
3
3
 
23
 
! Отговори
БЧК преди 7 месеца
Има само една малка подробност, че розата се нуждае от вода... а на практика там такава няма за поливане. Освен това са нужни събирачи на листата и транспорт до фабриката за преработка.
А мака расте сам и без грижа, а печалбата е в десетки пъти по-голяма.
А и пазара е 100% за готова продукция.
Опитват да садят, какво ли не... и отново се завръщат към старата изпитана схема.
2
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Първо, какви са тези наши рози като нашите са дошли от Иран (по-близко до Афганистан, отколкото до нас)?
Второ, за съжаление напоследък има война от страна на козметичната индустрия срещу розовото масло и се прокарват недоказани тези, че е алерген. Затова се ползват евтини гадни заместители.
1
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хайде и бизнеса с българското розово масло ще умре в българия, честито Българи пак да изберете ГРОБ