Нетаняху се готви за избори: Национална държава на евреите

В основата на протестното движение е друзкото малцинство
6 авг 2018 20:15, Елка Василева
30
Нетаняху се готви за избори: Национална държава на евреите
Снимка: Reuters

С предизвикалия съпротивата на малцинствата и на опозицията закон, определящ Израел като "национална държава на евреите", израелският премиер Бенямин Нетаняху съзнателно акцентира върху различията и целта е да подготви почвата за предстоящите избори, твърдят експерти.

В събота в Тел Авив десетки хиляди души протестираха срещу приетия на 19 юли закон, който смятат за дискриминационен. Този протест обаче може да обслужи политическите интереси на премиера, който е начело на най-крайнодясното правителство на Израел, пише Франс прес.

В основата на протестното движение е друзкото малцинство. То говори арабски и изповядва вяра, произлязла от хетеродоксалния ислям. Към него се присъединиха лидери на опозицията и бивши ръководители от службите за сигурност.

Според друзкото и арабското малцинство (израелските араби са 17,5 процента от населението) законът ги превръща в граждани втора ръка.

Вчера обаче Нетаняху, лидерът на дясната партия "Ликуд", който общо 12 години е премиер, отново защити със зъби и нокти законодателния акт, който прокара с цел да сплоти електората си и да отстрани конкуренцията в десния политически спектър на предстоящите парламентарни избори, твърдят анализатори.

Според тях премиерът добре владее тази политическа тактика. През 2015 г. той вече се заигра със страховете, предупреждавайки, че избирателите араби "масово ще гласуват".

Мандатът на сегашния парламент изтича в края на 2019 г., но според медиите от края на тази година нататък може да се очакват и предсрочни избори.

"Нетаняху иска отсега да подготви почвата за изборите", още преди да е започнала предизборната кампания, коментира за Франс прес журналистът от левия всекидневник "Аарец" и автор на "Биби: вълнуващата епоха и живот на Бенямин Нетаняху" Аншел Пфефер.

Един ''ужасен'' закон

Нетаняху днес е на власт благодарение на крехкото парламентарно мнозинство на коалицията от десни и крайнодесни партии.

Според социологическите проучвания по-голямата част от израелските евреи подкрепят закона, но се питат каква ще бъде ролята му за бъдещето на демокрацията в страната.

Израелските друзи (130 000 души, които живеят основно в Северен Израел), които минават през задължителната военна служба и стават членове на израелската армия и полиция, за разлика от израелските араби успяха да привлекат обществена подкрепа за исканията си.

Новоприетият закон е част от основните закони на Израел, които играят ролята на конституция.

"Държавата Израел е националната държава на еврейския народ. Израел е еврейска и демократична държава", заяви Нетаняху и подчерта, че "индивидуалните права" вече са гарантирани от "многобройни закони".

Според Амир Фухс от мозъчния тръст "Институт за израелска демокрация" обаче това въобще не е вярно: основните закони определят страната като "еврейска и демократична", но в тях, с изключение на декларацията за независимост от 1948 г., не се споменава специално правото на равенство.

Сега на съдиите се пада да тълкуват новия закон, заявява Фухс, участвал като експерт в обсъждането на законовия текст. В съдилищата вече са депозирани голям брой жалби срещу закона.

Според Амир Фухс Израел наистина е "националната държава на еврейския народ". Той обаче смята, че за малцинствата законът е опасен, защото не споменава равенството между гражданите. "Това е един ужасен закон, който променя дефиницията за Израел".

Упорството на Нетаняху

Законът гласи, че създаването на "еврейски населени места е проява националния интерес" и предоставя единствено на евреите правото на самоопределение в Израел. За единствен официален език е обявен ивритът, а арабският има само "специален" статут, което не е ясно какво значи.

Нетаняху още веднъж обясни какви са предимствата на закона. Според него той ще попречи на палестинците да се възползват от параграфа за събирането на семейства, по силата на който много от тях са били приети в Израел. "Той ще ни позволи също така да блокираме в бъдеще влизането в страната на работници имигранти".

Премиерът организира няколко срещи с представители на друзката общност и им предложи да бъде приет отделен закон за техния статут. Освен това Нетаняху обяви, че по въпроса ще бъде съставена министерска комисия. Друзките лидери обаче настояват законът да бъде изменен или отменен.

Кнесетът ще проведе извънредно заседание за закона в сряда по молба на 52-ма депутати от опозицията, според които в центъра на дебатите ще бъдат "посегателствата срещу ценностите на равенството и демокрацията". В дневния ред обаче не е предвидено гласуване.
 

/БТА/


30
Още от Близък Изток
Трънливият път пред Асад да си върне контрола за Сирия
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
A EMBARGO NQMA LI OON???
22
0
 
8
 
! Отговори
1944 преди 1 седмица
Евреите са дървената лопата на говедарите.Където стъпне евреин и говедар там трева не никне.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Йеховизъм.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Евреите езичници ли са? Каква религия изповядват?
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защо Израел не контролира Газа, който е част от Израел? Да съборят стената. Защо издигат стени вътре в държавата си.
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ВИЖТЕ ГИ ДОБРЕ НА СНИМКАТА ТЕЗИ С БЕЛИТЕ КЕПЕНЦА!

ПЛАШАТ МЕ ПОВЕЧЕ И ОТ ***!
------------

ТЕЗИ СИ ЗАТВОРИХА ГРАНИЦАТА ЗА СИРИЯ ОЩЕ ОТ НАЧАЛОТО ВМЕСТО КАТО СЪСЕДИ ДА ПОМОГНАТ !
17
0
 
22
 
! Отговори
А бе преди 1 седмица
Расизмът е когато една раса изтъква предимство пред друга и се стреми да я потисне.Какви са тогава ционистите,щом обявяват себе си за Богоизбрани,а ВСИЧКИ останали-за гои,кажи-речи животни????Според идеологията им потискането,измамата,убийството и прочее на гои не е грях,да не говорим за престъпление.
16
0
 
16
 
! Отговори
Василев преди 1 седмица
Нетаняху не иска ли малко бежанци???
Агент Дейвид Джеймс!ЦРУ!!!
15
2
 
5
 
! Отговори
Мда преди 1 седмица
До Анонимен
Християнството да не би да предполага безусловно подчинение на чи.утите?Ако ще е така-мерси,отказвам се
14
3
 
11
 
! Отговори
АНТИЮДА преди 1 седмица
ПЕТ ПАРИ НЕ ДАВАМЕ ЗА ИЗРАЕЛ И КОЙ ЩЕ Е НА ВЛАСТ ТАМ
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
15 Ти май не си християнин
12
4
 
8
 
! Отговори
Мда преди 1 седмица
Т.нар. "Свети земи" всъщност са извор на световното Зло!Май най-добре е да последват участта на Содом и Гомор.Светът би си отдъхнал.....
11
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
13 Терористен ти е увредения червен мозък бетонна тиквоо
10
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Израел е терористична държава и с нея трябва да се постъпи както с отрочето и-ИД!
9
4
 
25
 
! Отговори
я па тоа преди 1 седмица
И ТЕЗИ ХОРА ДНЕС СЕ НАРИЧАТ ЖЕРТВИ НА ХОЛОКОСТ, А КАКВО ТЕ ПРАВЯТ ? ПОДЛАГАТ НА ХОЛОКОСТ ПАЛЕСТИНЦИТЕ( ПОПРИНЦИ ЗАРАДИ ТУРСКОТО РОБСТВО , КАТО ЦЯЛО НЕ ХАРЕСВАМ МУСЛИМАНИ) , НО ЗАРАДИ ТАЯ НЕСПРАВЕДЛИВОСТ НЕМОГА ДА СИ ЗАТВОРЯ ОЧИТЕ. ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ ОРГАНИЗАЦИЙТЕ НА СОРОС В ИЗРАЕЛ. ДА ИСКАТ ГЕЙ ПАРАД , ДА ИСКАТ ПРАВА НА МАЛЦИНСТВАТА? НАС МОЖЕ ДА НИ ПОУЧАВАТ И ДА НИ СЪДЯТ В СТРАСБУРТ, НО ЕВРЕИТЕ МОГАТ ДА КОЛЯТ И БЕСЯТ И ЗА ТЯХ ЗАКОНИ НЯМА. ЯВНО ЧИЧКОТО ОТ ДОЙЧЛАНД Е БИЛ ПРАВ ДА ГИ МРАЗИ И ИЗБИЕ!
8
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Докато не се разтури еврейската котчина Израел и държавите не се очистят от влиянието на еврейските елементи, проникнали нявсякъде в държавните структури, светът няма да види дори един мирен ден! Не са подлъгвайте на медиите, филмовата индустрия и пр. пропагандни канали на евреите, че видите ли, евреите са всъщност много добри хорица, само една шепа ционисти са проблема ...
Светът се нуждае от радикално разрешение на еврейския проблем, и то веднъж завинаги ...
7
6
 
17
 
! Отговори
Пешо преди 1 седмица
Новите нацисти.
6
6
 
19
 
! Отговори
погр.ебален агент преди 1 седмица
Ционизмът е форма на расизъм и расова дискриминация. Резолюция на ООН от 1975 г.
5
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
BALGARIA NYAMA NUGDA OT TAKAV ZAKON.

BALGARI,ROMI,TURZI SME SI BRATYA I GIVEEM ZADRUGNO POD MADROTO RAKOVODSTVO NA BOIKO BORISOV-NAI-UVAGAVANIAT BALGARSKI POLITIK V EVROPA.
4
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Окупатори настанили се в чужда земя и изгонили старци жени и деца от домовете им. Все едно ние българите да се самонастаним в прародината ни Монгалия и да поробим монголците. ООН е поставило 8 условия за да признае Израел и до сега не е изпълнено нито едно.