Нетаняху се готви за избори: Национална държава на евреите

В основата на протестното движение е друзкото малцинство
6 авг 2018 20:15, Елка Василева
30
Нетаняху се готви за избори: Национална държава на евреите
Снимка: Reuters

С предизвикалия съпротивата на малцинствата и на опозицията закон, определящ Израел като "национална държава на евреите", израелският премиер Бенямин Нетаняху съзнателно акцентира върху различията и целта е да подготви почвата за предстоящите избори, твърдят експерти.

В събота в Тел Авив десетки хиляди души протестираха срещу приетия на 19 юли закон, който смятат за дискриминационен. Този протест обаче може да обслужи политическите интереси на премиера, който е начело на най-крайнодясното правителство на Израел, пише Франс прес.

В основата на протестното движение е друзкото малцинство. То говори арабски и изповядва вяра, произлязла от хетеродоксалния ислям. Към него се присъединиха лидери на опозицията и бивши ръководители от службите за сигурност.

Според друзкото и арабското малцинство (израелските араби са 17,5 процента от населението) законът ги превръща в граждани втора ръка.

Вчера обаче Нетаняху, лидерът на дясната партия "Ликуд", който общо 12 години е премиер, отново защити със зъби и нокти законодателния акт, който прокара с цел да сплоти електората си и да отстрани конкуренцията в десния политически спектър на предстоящите парламентарни избори, твърдят анализатори.

Според тях премиерът добре владее тази политическа тактика. През 2015 г. той вече се заигра със страховете, предупреждавайки, че избирателите араби "масово ще гласуват".

Мандатът на сегашния парламент изтича в края на 2019 г., но според медиите от края на тази година нататък може да се очакват и предсрочни избори.

"Нетаняху иска отсега да подготви почвата за изборите", още преди да е започнала предизборната кампания, коментира за Франс прес журналистът от левия всекидневник "Аарец" и автор на "Биби: вълнуващата епоха и живот на Бенямин Нетаняху" Аншел Пфефер.

Един ''ужасен'' закон

Нетаняху днес е на власт благодарение на крехкото парламентарно мнозинство на коалицията от десни и крайнодесни партии.

Според социологическите проучвания по-голямата част от израелските евреи подкрепят закона, но се питат каква ще бъде ролята му за бъдещето на демокрацията в страната.

Израелските друзи (130 000 души, които живеят основно в Северен Израел), които минават през задължителната военна служба и стават членове на израелската армия и полиция, за разлика от израелските араби успяха да привлекат обществена подкрепа за исканията си.

Новоприетият закон е част от основните закони на Израел, които играят ролята на конституция.

"Държавата Израел е националната държава на еврейския народ. Израел е еврейска и демократична държава", заяви Нетаняху и подчерта, че "индивидуалните права" вече са гарантирани от "многобройни закони".

Според Амир Фухс от мозъчния тръст "Институт за израелска демокрация" обаче това въобще не е вярно: основните закони определят страната като "еврейска и демократична", но в тях, с изключение на декларацията за независимост от 1948 г., не се споменава специално правото на равенство.

Сега на съдиите се пада да тълкуват новия закон, заявява Фухс, участвал като експерт в обсъждането на законовия текст. В съдилищата вече са депозирани голям брой жалби срещу закона.

Според Амир Фухс Израел наистина е "националната държава на еврейския народ". Той обаче смята, че за малцинствата законът е опасен, защото не споменава равенството между гражданите. "Това е един ужасен закон, който променя дефиницията за Израел".

Упорството на Нетаняху

Законът гласи, че създаването на "еврейски населени места е проява националния интерес" и предоставя единствено на евреите правото на самоопределение в Израел. За единствен официален език е обявен ивритът, а арабският има само "специален" статут, което не е ясно какво значи.

Нетаняху още веднъж обясни какви са предимствата на закона. Според него той ще попречи на палестинците да се възползват от параграфа за събирането на семейства, по силата на който много от тях са били приети в Израел. "Той ще ни позволи също така да блокираме в бъдеще влизането в страната на работници имигранти".

Премиерът организира няколко срещи с представители на друзката общност и им предложи да бъде приет отделен закон за техния статут. Освен това Нетаняху обяви, че по въпроса ще бъде съставена министерска комисия. Друзките лидери обаче настояват законът да бъде изменен или отменен.

Кнесетът ще проведе извънредно заседание за закона в сряда по молба на 52-ма депутати от опозицията, според които в центъра на дебатите ще бъдат "посегателствата срещу ценностите на равенството и демокрацията". В дневния ред обаче не е предвидено гласуване.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ООН да се намеси и да защити репресираните и дискриминирани малцинства в Израел.
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата на ***.