Мирът е по-труден от войната. Кога ще го осъзнае Палестина?

Дали палестинците ще се откажат от въоръжена сила, пита Дани Данон
10 авг 2018 11:30, Боряна Павлова
61
Мирът е по-труден от войната. Кога ще го осъзнае Палестина?
Дани Данон. Снимка: архив Reuters

Мирът е по-труден от войната, но дали палестинците ще спрат да отхвърлят всички предложения, пита Дани Данон, постоянният представител на Израел в ООН, в статия за в. "Вашингтон таймс".

През цялата ни история Израел винаги е приветствал усилията за постигане на мир със съседите си, така е и днес. Дали този път палестинците ще се откажат от въоръжената сила? Ако се водим от историята, отговорът несъмнено е "не", смята Данон.

През февруари палестинският президент Махмуд Абас изрази в реч пред Съвета за сигурност на ООН "пълна готовност за постигане на историческо мирно споразумение". За съжаление, също като Ясер Арафат преди него, Абас има навика да проявява фиктивен интерес към мира, за да трупа международни политически точки, но в крайна сметка избягва преки мирни преговори. Важна и необходима стъпка за постигането на мир е да спрем да позволяваме това лицемерие, пише Данон.

Абас трябва да научи, че прибягването до помощта на ООН не е начин за постигане на мир. Съветът за сигурност на ООН гласува с 14 срещу 1 гласа за осъждане на суверенното решение на САЩ да признаят Ерусалим за израелска столица и ООН продължава да предоставя трибуна за подстрекателство срещу Израел. Това обаче само насърчава палестинците да отхвърлят мирни преговори, както правят от десетилетия, и ни отдалечава от мира, смята израелският дипломат.

Палестинците твърдят, че искат мир, но от десетилетия отхвърлят мирните преговори. Защо да очакваме, че днес резултатът ще бъде различен? Израел се стреми към мир със съседите си, но няма да повярва само на думите на Абас, че и палестинците искат същото, отбелязва Данон.

"Мирът е по-труден от войната", пише той, като цитира бившия постоянен представител на САЩ в ООН Адлей Стивънсън. Израелските споразумения с Египет и Йордания показаха на Израел трудните решения, които мирът изисква. Сега израелското ръководство очаква с нетърпение деня, когато палестинците също ще тръгнат по този по-труден път и най-накрая ще се откажат от оръжието", отбелязва дипломатът.

/БТА/


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 8

И разбира се тия писания са писани от евреин. Подобни писания имат всички народи и те са си най-отпреде на света и техния Бог е най-най.
7
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
“Ето, ГОСПОД, твоят Бог, предава земята пред теб; изкачи се и я
завладей, както ти е говорил ГОСПОД, Бог на бащите ти. Не се бой и не се
обезсърчавай... Тогава аз ви казах: Не се ужасявайте и не се бойте от
тях. ГОСПОД, вашият Бог, който върви пред вас, Той ще се бие за вас,
също както направи за вас в Египет пред очите ви” (1:21, 29-30).
6
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Палестина и Йемен се бутат от една страна, която цял живот бута региона. Опитва се да дестабилизира и Израел , но скоро ще си получи своето наказание.
Палестина можеше отдавна да се присъедини към Израел и да живее нормално. Йемен към СА и да живее още по нормално. Македония към България. Но на изток има 2 държави пречещи на целия свят.
5
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Земята на Израел е дадена на евреите от самия Бог.
Палестинците ще ми вземат дядовия...
4
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
От двете лоши неща избирам по-малко лошото, Израел.
палестинците са врагове на всички, включително на себе си.
мюсли не обича никого, за него всички са врагове, щом не са мюсли.
3
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Данчо, ти мирен ли ще си ако ти вземат къщата ?
2
5
 
20
 
! Отговори
zeus преди 7 месеца
Погледнете карта на палестинските територии и тези на Израел при създаването на еврейската държава и сега, сами ще видите кой е агресора и не желае мир!
1
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
.....Десетки загинали след ракетен удар по автобус с деца в Йемен
Водената от Саудитска Арабия коалиция призна, че те са извършили въздушната атака в знак на отмъщение...
____Тази новина е от вчера, но този сайт "усложливо" не я публикува.