Мирът е по-труден от войната. Кога ще го осъзнае Палестина?

Дали палестинците ще се откажат от въоръжена сила, пита Дани Данон
10 авг 2018 11:30,
61
Мирът е по-труден от войната. Кога ще го осъзнае Палестина?
Дани Данон. Снимка: архив Reuters

Мирът е по-труден от войната, но дали палестинците ще спрат да отхвърлят всички предложения, пита Дани Данон, постоянният представител на Израел в ООН, в статия за в. "Вашингтон таймс".

През цялата ни история Израел винаги е приветствал усилията за постигане на мир със съседите си, така е и днес. Дали този път палестинците ще се откажат от въоръжената сила? Ако се водим от историята, отговорът несъмнено е "не", смята Данон.

През февруари палестинският президент Махмуд Абас изрази в реч пред Съвета за сигурност на ООН "пълна готовност за постигане на историческо мирно споразумение". За съжаление, също като Ясер Арафат преди него, Абас има навика да проявява фиктивен интерес към мира, за да трупа международни политически точки, но в крайна сметка избягва преки мирни преговори. Важна и необходима стъпка за постигането на мир е да спрем да позволяваме това лицемерие, пише Данон.

Абас трябва да научи, че прибягването до помощта на ООН не е начин за постигане на мир. Съветът за сигурност на ООН гласува с 14 срещу 1 гласа за осъждане на суверенното решение на САЩ да признаят Ерусалим за израелска столица и ООН продължава да предоставя трибуна за подстрекателство срещу Израел. Това обаче само насърчава палестинците да отхвърлят мирни преговори, както правят от десетилетия, и ни отдалечава от мира, смята израелският дипломат.

Палестинците твърдят, че искат мир, но от десетилетия отхвърлят мирните преговори. Защо да очакваме, че днес резултатът ще бъде различен? Израел се стреми към мир със съседите си, но няма да повярва само на думите на Абас, че и палестинците искат същото, отбелязва Данон.

"Мирът е по-труден от войната", пише той, като цитира бившия постоянен представител на САЩ в ООН Адлей Стивънсън. Израелските споразумения с Египет и Йордания показаха на Израел трудните решения, които мирът изисква. Сега израелското ръководство очаква с нетърпение деня, когато палестинците също ще тръгнат по този по-труден път и най-накрая ще се откажат от оръжието", отбелязва дипломатът.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
6
 
22
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Погледнете карта на палестинските територии и тези на Израел при създаването на еврейската държава и сега, сами ще видите кой е агресора и не желае мир!
1
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
.....Десетки загинали след ракетен удар по автобус с деца в Йемен Водената от Саудитска Арабия коалиция призна, че те са извършили въздушната атака в знак на отмъщение...____Тази новина е от вчера, но този сайт "усложливо" не я публикува.