Булото на робството: Гладна стачка в името на правата на жените

Лекар активист от Иран е в затвора заради протест срещу хиджаба
29 авг 2018 22:00,
24

Фархад Мейсами, Снимка: Twitter

Кризата с човешките права в Иран се задълбочава все повече, а и все повече активисти се борят за свободи и равни права не само на жените, но и на всички граждани на страната. Това, обаче, сякаш изглежда все по-далечна мечта.

48-годишния Фархад Мейсами работи като лекар и публицист, преди да се отдаде на активизъм. Заради позицията и борбата си е арестуван през юли и отведен в известния затвор "Евин" в Техеран.

Затворът е наричан от някои "Фабриката за мъчения на иранския режим"

Затворът се използва предимно за политически затворници още от 1972 г., както и след Иранската революция. Наричан е и Евинския университет, защото в него са затваряни предимно интелектуалци.

Мястото е известно с това, че затворниците преминават през огромни мъчения. През 2003 г. иранка с канадски произход е арестувана, защото правила снимки пред затвора. Умира от черепно-мозъчна травма докато е в "Евин". Иранското правителство твърди, че жената е била ударена по време на разпит. След съдебна експертиза на тялото на починалата, обаче, става ясно, че жената е била измъчвана, изнасилена и има наранявания по черепа.

Фархад протестира за правото на жените да не носят хиджаб и не е единственият. След вълна от протести на будни граждани иранското правителство погна активистите. Фархад Мейсами е обвинен в това, че е носел баджове, които били срещу "задължителния хиджаб".

Още по темата

През последните месеци няколко жени са арестувани заради отказ да се забулват на публични места. Правозащитничките заставали на платформи и махали хиджаба пред очите на всички, след което го размахвали на пръчка. Действието довело до вълна от поддръжници и откри дебата за задължаващата природа на правилата на хиджаба.

Фархад е обвинен в застрашаване на националната сигурност, пропаганда срещу властта, както и обида на хиджаба и свещения ислям. Обвинен е и в провокиране на жените да се появяват без хиджаб по улиците. Мъжът е в затвора и обявява гладна стачка.

Много други активисти и адвокати са арестувани за връзки с проведените протести. Една от тях е Несрин Сотоудех – адвокат по човешките права. Жената е арестувана след като дава публичност на редица случаи, в които нейни клиентки са арестувани заради отказ да се забулват. Жената обявява гладна стачка на 25 август.

Амнести интернешънъл също се намесва

"Според вас престъпление ли е, ако човек носи значка с надпис: "Аз съм против принудителния хиджаб!"? Според иранското правителство това е незаконно. Властите са арестували Фархад Майсами и го обвиняват в застрашаване на националната сигурност, само защото подкрепя кампанията на иранките срещу една деградираща практика", пишат от организацията в Twitter.

Съпругът на Несрин Сотоудех споделя пред "Гардиън", че властите се обадили късно през нощта на майката на лекаря-активист и пуснали аудиозапис, който звучал като крясъци на сина и. Мъжът бил измъчван.

Сред задържаните за активизъм има и много студенти, вкарани в затвора заради участие в мирни протести. Тази седмица стана ясно, че студентка от Техеранския университет – 21-годишната Париша Рафей е осъдена на 7 години затвор заради "организиране на събиране с намерения за действия срещу националната сигурност на страната, пропаганда срещу системата и нарушение на обществения ред".

Защото всякаква борба срещу статуквото, срещу догмите, срещу остарелите, но вкоренени дълбоко в обществото деградиращи практики, които не се вписват в съвременното общество, трябва да бъдат остро осъждани.

Хората, дръзнали да потърсят правата си, дръзнали да внесат промяната, са преследвани, пребивани, измъчвани, убивани. Защото овцете в иранската кошара трябва да мълчат. Иначе ще станат вълци. А това никак няма да се хареса на правителството.

Завийте иранките с овчи кожи, забулете ги, обесете ги, ако щете. Но помнете - вълкът козината си мени, но нравът - никога.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трагедията на персите е че са били насилствено ислямизирани.Тяхната религия е била Зороастризъм -една от най-древните съществуващи религии,съчетаваща космогоничен дуализъм с есхатологичен монотеизъм.Ислямът убива всичко до което се докосне.
17
8
 
1
 
! Отговори
ХХ преди 5 години
Какви права и защита за жените бе, дай им власт и ще преобърнат света... Да си стоят вкъщи и да си гледат децата и домашната работа /която без това не свършва/.
16
2
 
7
 
! Отговори
Jas преди 5 години
Правата и свободата не се получават наготово и гратис, защото в такъв случай никой не го цени, примери с арабски и африкански мигранти в Европа колкото щеш. Човешките права а свобода исторически винаги са стрували реки от кръв, пот и мъка. Затова Европа и Северна Америка + Австралия са демократични, извоювали са си правата. Арабелите искат да живеят в Свободния свят, да се възползват от свободата, но "затвора@ си го носят в сърцето и душата и никога няма да са свободни с този манталитет!
15
2
 
15
 
! Отговори
балама преди 5 години
Абе, като как е с правата на жените в меката на демокрацията в Близкия изток - Саудитска Арабия.
14
1
 
15
 
! Отговори
WTF? преди 5 години
В древността, тези които са се забулвали са били проститутките.
13
3
 
24
 
! Отговори
Bluesky1 преди 5 години
Пишете как е в СА! Там дори не смеят да протестират, понеже ще им резнат зелките! Дайте и инфо за кланетата на саудитците и американците в Йемен, както и за смъртта на хиляди хора там от глад и холера пак благодарение на СА и САЩ..
12
17
 
19
 
! Отговори
Мислете преди 5 години
Авторката, радетелка за съвременното общество, да си отвори очите и да види колко сме просперирали с наложени либерални ценности, феминизъм, толерастия и консуматорство и до какъв резултат доведоха - жените спряха да раждат, няма деца, а без тях няма бъдеще. Това е неконвенционална, стратегическа война. Шепа хора, които стоят зад НПО-тата и налагат тези ценности, ще получат на тепсия цялата западна цивилизация, барабар с България, без да изстрелят и един куршум.
11
6
 
9
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Промяната винаги изисква жертви.Когато промяната като при нас е мирна се вижда колко е успешна -пълен провал.Без отрязани глави ,*** семейства,запалени къщи и коли,си остава същото...забравяме историята и пишем нови удобни за някого учебници.
10
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Кризата с човешките права в Иран се задълбочава все повече"Превод - НПО-тата полудяват, защото грантовете се вливат, а резултат - нула. Следва две в едно - кинти йок, пандиз - бол.
9
4
 
21
 
! Отговори
тцтцтц преди 5 години
До Анонимен 4 А нещо за подкрепата на САЩ спрямо СА ????За СА статия кога ???? За избиваните деца и цивилни в Йемен , санкции на СА кога ????
8
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На моя позната съпругът работеше в Иран и разказваше какъв ужас е, как изчезват жените без хиджаб и никой не смее да ги търси, тя сънуваше кошмари месеци след като се върна, събужда се и търси дали кърпата й е на главата, защото иначе знае какво следва. Не ми ги хвалете тия, жената една добра дума не намери за тях след години живот сред тях
7
17
 
8
 
! Отговори
РЕПУБЛИКАНЕЦ преди 5 години
Америка трябва да въведе демокрацията в целия близък изток!
6
12
 
18
 
! Отговори
хаха преди 5 години
Русия Венецуела Иран Сирия СКорея статии в един и същи клепален стил абре Ц Р грУх лично ли ви снасят статиите!?Тъпо е плитко е моля манипулирайте ни по лекичко не така грубо!
5
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това в статията е така, обаче иранките раждат като луди.
4
5
 
34
 
! Отговори
Тото преди 5 години
Затова пък ние се противопоставяме на тази диващина със толерантност и с плюшени мечета.
3
9
 
22
 
! Отговори
lelka преди 5 години
Ами да сравним с Европа, където е нещо с обратен знак. Ако жена ходи с хиджаб вече на много места ще обере яка глоба. А нещо май се забрави да се говори за политическия затворник Пучдемон и смазването на революцията на барселонците.
2
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми те си избраха най-големият талибан дето даже не иска да ходи облечен в европейски дрехи ми се разкарва по халат,чехли и *** и искат да си махнат фереджетата..
1
18
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Паляка да дойде в Бг да види свобода на жените...Като няма парички и е само по едната зелена фланелка ще жули сабята сам в боксониерката с олюпени тапети докато не му побелеят космите на пръстите на краката.