Ще има ли НАТО арабска "дъщеря"?

САЩ подготвят почвата за нов военен блок срещу Иран
31 авг 2018 11:00, Елка Василева
31
Ще има ли НАТО арабска "дъщеря"?
Снимка: архив, Reuters

САЩ приканват арабските страни да формират военен алианс срещу Иран. Споровете между потенциалните му участници обаче може да възпрепятстват създаването на "арабска НАТО". Те едва ли ще се откажат от военнополитическото сътрудничество с Русия, пише "РБК".

От няколко месеца администрацията на Доналд Тръмп подготвя почвата за формиране на нов военен блок - Близкоизточен стратегически алианс, който "да възпира иранската агресия в региона", да се бори с тероризма и да подкрепя стабилността в Близкия изток.

Тези задачи ще бъдат официално обявени през октомври във Вашингтон на среща на върха на страните от Залива. Според замисъла на САЩ в блока ще участват осем държави: шестте страни от Съвета за сътрудничество в Залива - Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Кувейт, Катар, Оман и Бахрейн, плюс Египет и Йордания, цитира "РБК" щатски медии.

Близкоизточните страни не са достатъчно сплотени, за да изградят ефективна отбранителна институция, смята руският политолог Антон Мардасов. "САЩ се опитват да внушат представата за някакъв антиирански фронт. Идеята не е нова и всеки път е търпяла крах заради липсата на съгласие сред арабските страни. Това ясно се открои в йеменската война, където изпъкват явни проблеми с единното командване и съперничеството между Саудитска Арабия и ОАЕ", коментира той.

Продължава и конфликтът между страните от Залива - това също не подобрява координацията в арабския свят, посочва Мардасов. През юни 2017 г. Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн, Египет и Либия скъсаха отношенията си с Катар, обвинявайки емирството, че спонсорира тероризма, напомня той.

Сред арабските страни няма консенсус по въпроса за подхода към Иран, отбелязва руският ориенталист Владимир Сажин. А без участието на САЩ и Израел такъв арабски военен блок ще е съвсем безсмислен, тъй като съвкупната му военна мощ силно ще изостава от тази на Иран, смята той.

Самата иранска заплаха е силно надценена, смята аналитикът Дъг Бандоу, бивш съветник на Роналд Рейгън. В миналото НАТО си поставяше за цел да предотврати евентуална хегемония на Съветския съюз в Евразия, но сега в Близкия изток няма сила, способна да доминира, казва той пред сайта "Американ консървейтив".

"Иранската заплаха е силно раздута и много страни разбират това", споделя мнението му руският експерт Юрий Бармин.

Идеята за Близкоизточен стратегически алианс като траен военен алианс едва ли ще се осъществи. Инициативата обаче може да подпомогне САЩ и противниците на Иран в решаването на моментни задачи, отбелязва Мардасов.

Русия е военен партньор на ред страни, които по принцип биха могли да участват в "арабска НАТО". Сред тях са Саудитска Арабия, Катар и Египет, които преговарят с Москва за покупка на руски противовъздушни ракетни комплекси С-400. Администрацията на САЩ прикани вече тези страни да се откажат от сделките с Русия, напомня "РБК".

"Ако САЩ са решили да формират алианс, разчитащ изцяло на американски оръжия, идеята е обречена на провал, защото в условията на Близкия изток руските оръжия са по-добри от американските, (купувачите) няма да се откажат от тях", убеден е Юрий Бармин.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Да го знаете преди 5 години
Ще има ковчези за нато.Малките риби ще изядат голямата риба
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Близкоизточен стратегически алианс, който "да възпира иранската агресия в регионаа бе да питам аз , как всички който си стоят мирно и тихо са агресивни а страната която разпалва войни в целия свят начело с рижавия се водят за миротворци , или аз съм много *** или ни правят на ....
24
0
 
12
 
! Отговори
Гост+ преди 5 години
Идеята на Запада ( в помощ на Израел) беше бърза революция и инвазия в Сирия, по примера на Либия, след което Иран оставаше последният независим остров на съпротива - лесна плячка. Само, че намесата на Русия обърка плановете на Хегемоните. Иран затова и се бие на "живот и смърт" в Сирия, защото добре знае, че ще бъде следващата. Иначе тя никой не заплашва. Това предизвиква безумна ярост у днешните Хегемони на света. Сега разорителите на Близкия Изток обмислят нови агресивни стратегии.
23
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ - в агония.
22
0
 
12
 
! Отговори
до страхил преди 5 години
В грешка си само като видиш на кой е публикацията и се знае,че е анти руска но не всеки и вярва какво пише.Вярващите нещо се забавихте може би защото тези пубилкации се показват вечер след 8ч.
21
1
 
21
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Хубава пирамида на властта си е направил Израел-той най-отгоре,под него САЩ и Великобритания,на третото ниво страните от НАТО,следват СА,ОАЕ и др. такива по-надолу и така нататък.Само че някои камъни не са твърде стабилни и имат склонност към изпадане/разпадане...
20
1
 
3
 
! Отговори
Таню преди 5 години
До БългаринаВа банг разновидност на ***-джонг ли е?
19
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След османлийските шамари Тръмп търси тълпа която да му помага. Хаха
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пуберите да гонят момите,да не се занимават с политика,че като гледам повечето са "коч" компания
17
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 5.Споко няма да става нужда. Истерията която я тресе американската администрация в последните 10 години е че няма външен враг който да сплоти обществото им и да замазват проблемите си. Опитаха с тероризма не се получи, после с лоша Русия пак не стана, сега Иран пак няма да им се получи. Имат огромни социални, екологични и финасови проблеми, а нямат нация която да държи държавата сплотена. Ще стане малка патаклама и ще се разпаднад. Надявам се да е в рамките на 10 години. падне ли долара край
16
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трудно, арабите(мюсюлманите) не могат да се търпят едни-други, САЩ губят влиянието си с геометрична прогресия и до началото на 2020 ще имат влиянието на държава колкото Македония.
15
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...черни дела се кроят пак в Бялата къща...
14
1
 
31
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Сащ загубиха световното си влияние и не могат още да свикнат с новото си положение и за това играят ва банг докато не ги наритат всички
13
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време е да се бойкотира яко тази самозабравила се и алчна измислена държавата!
12
33
 
4
 
! Отговори
Страхил преди 5 години
Поредната платена руска пропагандна статия. Същия стил като в Блиц и Флагман. Сега ще се развихрят платените троляги на Кремълската пропаганда.
11
2
 
29
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Нали на всички е ясно че не сащ иска а израел!?!? С какво иран е заплаха за сащ като нямат нищо общо помежду си? Какво иска сащ от иран? А да, целия военен бюджет на сащ се използва от 1956 г насам за едно, израел да оцелее. Сащ са поробени от израел, а американците си мислят че са в демокрация. Аз съм за такъв съюз, един ден в него просто ше влезе и иран по арабско ислямска линия е тогава *** ми цата им юдейска...
10
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То сега никой няма респект от САЩ та ще има от някакви шалвaри и камилари. Иран ще ги прегази.
9
3
 
15
 
! Отговори
До 5 преди 5 години
Споко. Ким се е прицелил
8
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един вид нови бaлъци които да са задължени да купуват американски оръжия за да са "съвместими". И като го направят какво ще стане? Най-много Иран и Сирия да влязат в истински военен съюз с Русия и Китай. Тогава играта приключва. Нищо чудно Путин и Си Дзинпин да форсират създаването на такъв съюз.
7
31
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И арабско НАТО ще има за ужас на Джуджетата.