Ще има ли НАТО арабска "дъщеря"?

САЩ подготвят почвата за нов военен блок срещу Иран
31 авг 2018 11:00, Елка Василева
31
Ще има ли НАТО арабска "дъщеря"?
Снимка: архив, Reuters

САЩ приканват арабските страни да формират военен алианс срещу Иран. Споровете между потенциалните му участници обаче може да възпрепятстват създаването на "арабска НАТО". Те едва ли ще се откажат от военнополитическото сътрудничество с Русия, пише "РБК".

От няколко месеца администрацията на Доналд Тръмп подготвя почвата за формиране на нов военен блок - Близкоизточен стратегически алианс, който "да възпира иранската агресия в региона", да се бори с тероризма и да подкрепя стабилността в Близкия изток.

Тези задачи ще бъдат официално обявени през октомври във Вашингтон на среща на върха на страните от Залива. Според замисъла на САЩ в блока ще участват осем държави: шестте страни от Съвета за сътрудничество в Залива - Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Кувейт, Катар, Оман и Бахрейн, плюс Египет и Йордания, цитира "РБК" щатски медии.

Близкоизточните страни не са достатъчно сплотени, за да изградят ефективна отбранителна институция, смята руският политолог Антон Мардасов. "САЩ се опитват да внушат представата за някакъв антиирански фронт. Идеята не е нова и всеки път е търпяла крах заради липсата на съгласие сред арабските страни. Това ясно се открои в йеменската война, където изпъкват явни проблеми с единното командване и съперничеството между Саудитска Арабия и ОАЕ", коментира той.

Продължава и конфликтът между страните от Залива - това също не подобрява координацията в арабския свят, посочва Мардасов. През юни 2017 г. Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн, Египет и Либия скъсаха отношенията си с Катар, обвинявайки емирството, че спонсорира тероризма, напомня той.

Сред арабските страни няма консенсус по въпроса за подхода към Иран, отбелязва руският ориенталист Владимир Сажин. А без участието на САЩ и Израел такъв арабски военен блок ще е съвсем безсмислен, тъй като съвкупната му военна мощ силно ще изостава от тази на Иран, смята той.

Самата иранска заплаха е силно надценена, смята аналитикът Дъг Бандоу, бивш съветник на Роналд Рейгън. В миналото НАТО си поставяше за цел да предотврати евентуална хегемония на Съветския съюз в Евразия, но сега в Близкия изток няма сила, способна да доминира, казва той пред сайта "Американ консървейтив".

"Иранската заплаха е силно раздута и много страни разбират това", споделя мнението му руският експерт Юрий Бармин.

Идеята за Близкоизточен стратегически алианс като траен военен алианс едва ли ще се осъществи. Инициативата обаче може да подпомогне САЩ и противниците на Иран в решаването на моментни задачи, отбелязва Мардасов.

Русия е военен партньор на ред страни, които по принцип биха могли да участват в "арабска НАТО". Сред тях са Саудитска Арабия, Катар и Египет, които преговарят с Москва за покупка на руски противовъздушни ракетни комплекси С-400. Администрацията на САЩ прикани вече тези страни да се откажат от сделките с Русия, напомня "РБК".

"Ако САЩ са решили да формират алианс, разчитащ изцяло на американски оръжия, идеята е обречена на провал, защото в условията на Близкия изток руските оръжия са по-добри от американските, (купувачите) няма да се откажат от тях", убеден е Юрий Бармин.
 

/БТА/


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Арабско НАТО ще има, щом има пари от САЩ
5
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Говедарска гнусотия. Дано да съм свидетел да видя тази гнустна и човеконенавистна империя да стане на ядрен кратер !
4
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Демек, един вид ГМО-атлантизъм..?
3
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Добре де, САЩ що не си седнат на д-то и не мирясат, а разпалват само конфликти?
Защо не си гледат страната, а се месят във всичко и навсякъде?
Защо имат над 800 бази в света, като само в Германия са над 100?

А сетих се, защото ако няма конфликти, не могат да си продават оръжията, а ВПК-то им движи икономиката.
2
5
 
32
 
! Отговори
пак ли? преди 6 месеца
Арабска дъщеря от ционистко зачеване?! А ИДИЛ, какво беше, незаконен син ли?
1
30
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Руските оръжия били по добри", е и какво от това. Колкото и да са добри. !
Една дупка на червения площат от летяща рекета, от някъде и капитолирват.