Несигурното бъдеще на потъналата в руини Сирия

Подобрението е далеч от усещането за благополучие
11 сеп 2018 22:25, Елка Василева
31
Несигурното бъдеще на потъналата в руини Сирия
Снимка: архив, Reuters

Президентът Башар Асад предвижда бляскави модерни градски пейзажи за неговата възстановена Сирия, но перспективата пред обикновените жители остава мрачна.

Песни огласят въздуха с връщането на сирийските деца в тяхното училище в Ялда, предградие на Дамаск: "С душата си, с кръвта си защитаваме Асад!" Отново и отново лозунгът е фанатично излияние за Башар Асад, сирийския президент.

Присъстват местни първенци, също и сирийски войници и група чужди журналисти, докарани от Москва за случая от руското министерство на отбраната. Посланието: Мирът се завърна.

Въпреки това има руски снайперисти, разположени на покрива на разрушена сграда, които са нащрек.

Ислямистка милиция контролираше града до март. Тогава сирийските правителствени сили и руските войски атакуваха. Подкрепяните от Саудитска Арабия бунтовници загубиха всичките си позиции около Дамаск, пише ДПА.

Сега Асад отново управлява Ялда, а заедно с него и режимът, от който мнозина сирийци искаха да се отърват през 2011 г. Този опит прерасна в гражданска война, която досега отне живота на повече от 400 000 души и накара милиони да избягат.

Сега изглежда много по-безопасно за някого да изрази любовта си към новия стар ръководител Асад. Така ли изглежда освобождението?

Училището е ремонтирано. Вътре работник нанася последен слой шпакловка по стените. През този месец сирийското правителство очаква четири милиона момичета и момчета да се върнат в училище, включително един милион деца, върнали се от бежанските лагери.

Руската армия дари пратка с дървен материал за училището. На военния камион е написано: "Помощ от Русия за Сирия", а приветливи офицери позволяват на децата да играят върху купчината дървесина. Военната полиция си прави снимки за спомен с младите сирийци.

Тук се връщат бежанци от съседен Ливан. Сирийската държава иска да покаже, че е готова да ги приеме. Доктори чакат, група младежи приветстват командващите, а руснаците регулират движението.

Завърналите се носят националното знаме. Семействата правят символична стъпка от автобуса, докосвайки отново сирийската земя.

Близо милион сирийци избягаха в Ливан. Животът там беше по-мизерен от другаде и почти никаква помощ не стигаше до тях. Затова готовността им да се върнат е по-голяма, отколкото на бежанците в други страни.

Ден след това събитие руската армия искаше да покаже на международната преса посрещането на завръщащи се на граничния пункт с Йордания. Но никакъв автобус не се появи.

"Победата ще е пълна, на първо място, тогава, когато всички бежанци се върнат у дома от чужбина", заявява Хюсеин Махлюф, сирийският министър на местното управление и околната среда. Но какво всъщност очаква завърналите се?

Светлото и розово бъдеще го има само в пропагандата на Асад. Част от нея изглежда като болна фантазия.

"Марота сити", например, е проект за развитие в югозападната част на столицата. Рекламен филм, направен с компютърна анимация, показва футуристични многоетажни сгради с луксозни апартаменти, търговски център, плувни басейни и обширни паркове. Това прилича на строителен проект от типа на тези, които някой може да види в бляскавия Дубай. В Дамаск предвиждат един ден "Марота сити" да бъде дом за 60 000 души.

Но всъщност проектът служи да обезопаси сирийската столица за сметка на местните жители. Тези хора, от гледна точка на президентството, са се показали като нелоялни и трябва да се изселят.

"Марота сити" ще бъде издигнат в квартал Басатин ал Раси, район, който се присъедини към опозицията, когато избухна бунтът. Година по-късно той бе завладян от правителствените сили. Заради тази нелоялност сега Асад настоява за отмъщение. Междувременно старите сгради на Басатин ал Раси се изравняват със земята.

При всички случаи жителите на контролираните по-рано от бунтовниците райони са заплашени от конфискация. Т. нар. "Закон 10", който Асад подписа през май, е символ на това, давайки на правителството правомощия да посочва зоните за развитие. Собствениците трябва да докажат, че имотът им принадлежи, нещо което бежанците едва ли ще могат да направят. Така те могат да загубят цялото си имущество.

Инвеститорите в такива зони, напротив, принадлежат към икономическия елит сред лоялистите на Асад.

Рами Махлюф, братовчед на президента и вероятно най-богатият човек в Сирия, има дял в "Марота сити". В миналото правителството в Дамаск строеше цели градски квартали и ги заселваше с лоялни към режима хора, често от средите на армията.

За четири дни служители от руското министерство на отбраната разведоха група чужди журналисти с автобуси из Сирия, показвайки им точно това, което искаха да бъде видяно - примери за новото начало на Сирия. Генерал-майор Игор Конашенков, говорител на министерството, не спира да повтаря колко по-сигурна е станала обстановката в Сирия.

Но на влизане в Хомс, разговорите в автобуса изведнъж стихват. Центърът на третия по големина град в Сирия е все още в руини, две години след края на сраженията.

Артилерийските снаряди и въздушните атаки направиха от града купчина развалини.

Накъдето и да погледнеш, фасадите на сградите са надупчени от бомбардировките. Бетонни плочи висят като парцали.

Въпреки това хората трябва да продължат живота си в този апокалиптичен пейзаж и тази вечер е новото откриване на традиционния пазар под ударите на барабани и фанфарите на тромпети. Губернаторът Ал Бараси е начело на парада, който минава покрай магазини за козметика, слънчеви очила и дрехи.

По всяка вероятност руските офицери с грубия си реализъм са прави: оцеляването е по-добро от смъртта, а лошият мир е по-добър войната. Но подобрението е далеч от усещането за благополучие. Колко дълго хората в разрушените сирийски градове ще се задържат, преди да потърсят по-добър живот другаде? 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: СирияБашар Асад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
Свободен българин преди 5 години
До Анонимен7 - "РУСИЯ И ЦЯЛОТО И НАСЕЛЕНИЕ ДА БЪДАТ ЗАЛИЧЕНИ ОТ КАРТАТА НА СВЕТА!!!!!!!!!!" - Дали разбираш какво искаш!? И как се нарича това?! И кой би го подкрепил!? И кой би го допуснал!? И какво призоваваш, а и какво ще последва от тези твои въжделения!?
22
0
 
2
 
! Отговори
gery преди 5 години
Земята на Божия Син е обречена . Дори да се изгради наново, след не много време, събитията ще се завъртят така че отново ще бъде разрушена . Тази Земя е прокълната още с разпването на Исус - Той самият е видял това с свръхсетивните си качества и го е казал на учениците си .
21
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-добре градове от съветски тип отколкото говедари, война и ИД.
20
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 1980 Дамаск беше прекрасен светски град,.А сега е прекрасен съветски град...
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да им е честита на сирийците СанСтефанска Сирия!
18
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Саудитата са лошите. Докато те не мирясат, още ще заминат при девиците.
17
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече се говори за бъдеще на Сирия. Сигурно, несигурно, но явно войната вече свърши и Запада вече сменя темата. Преди Запада говореше все за ИД, докато не дойте Русия да свърши работата. Следващата тема е за бъдещето на Сирия, която отново ще се използва за пропаганда, да се плюе по Русия.
16
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин няма абсолютно никакъв ресурс да възстанови Сирия. Ще построят един квартал, за да снимат рекламни клипове в него и толкова.
15
3
 
30
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Доста по-сигурно е бъдещето в момента, от колкото ако бяха разцепили Сирия на отделни райони, контролирани от различни терористични и бунтовнически групи.Сега поне си има единно правителство, което с все сили се опитва да поправи разрушенията от 5 годишната война.
14
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 1980 Дамаск беше прекрасен светски град, с девойки с къси полички като у нас. В Киркук също нямаше ни една с хинджаб или квито там ги наричат забрадките им, макар че нямаше къси полички града си беше напълно светски. Всякаквите там революции и демократични нашествия върнаха арабския свят в 17 век. Пък вие пишете какви били диктатори били.
13
34
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е че *** разруши Сирия и призовава некой друг да му бърше гoвнaтa!Избива мирни сирийци, за да овласти друг диктатор. Жалко, много жалко за сирийския народ.
12
2
 
39
 
! Отговори
ХАХАХА преди 5 години
САЩ ще напуснат Сирия като Виетнам - опозорени, с наведени главички и с отпечатъци от кубинки в областта на седалищния мускул.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китайците могат да съборят бетонен жилищен блок и с клечки за зъби. Ти грешиш.
10
2
 
17
 
! Отговори
cantstumpthetrump преди 5 години
Саудитска Арабия нещо си проси статуси. Не беше Иран заради въображаемото им оръжие, не бяха Двете Кореи, не беше любов към евтината китайска стока, палестинците пречеха и те. А кога светът в лицето на сащ ще погледне към истинския проблем наречен петролотерористична сарабия.
9
22
 
7
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
Много правилно са огбелязали - разрушенията са от артилерия и авиация, а такива има само Асад. Не можеш да събориш бетонен жилищен блок само с калашници.
8
19
 
7
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
Любимиата игра на руснаците - игра на Потьомкинские деревни... Кой нормален човек ще се върне в държава с пожизнен президент, държан на власт с помощта на руски щикове? Тоя живот се дава един път, не да го похарчиш като поданик на и дьотски режим...
7
2
 
30
 
! Отговори
благодарим ви преди 5 години
Благодарим ви, Барак Хюсеин Обама, Макрон и Доналд Трумп. Благодарение на вашата убийствена политика, Башар Ал-Асад се задържа вече повече от пет години на власт, Сирия си върна 99 процента от територията и Русия се разви като най-мощния фактор в Близкия Изток!
6
3
 
23
 
! Отговори
kukla преди 5 години
Не знам как е в Сирия, но за западна ЕВропа знам как е. И в тоя стил един репортаж за Европа би изглеждал така: чисти и спретнати улици, прекрасни барокови сгради, разкошни църкви. Нявсъкъде пълно с жени с бурки, мъже с бради, кореми и броеници. На всяка улица черни хора ти навират стъклени гердани. Надписи "кебап хаус". Магазините пълни с нисокачествени стоки от Китай и Турция, ама с надписи "Гучи, Прада". Някой гей-прайд. И доста полиция, даже например в Рим и тежко въоръжена с оръдия
5
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РУСИЯ И ЦЯЛОТО И НАСЕЛЕНИЕ ДА БЪДАТ ЗАЛИЧЕНИ ОТ КАРТАТА НА СВЕТА!!!!!!!!!!
4
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РУСИЯ ПРОКУДИ МИЛИОНИ СИРИЙЦИ ОТ ДОМОВЕТЕ ИМ И НАПЪЛНО УНИЩОЖИ СТРАНАТА!!!!ЛИБИЯ И ИРАК ГИ ИМА ДОКАТО СИРИЯ ВЕЧЕ Я НЯМА!РУСИЯ НАПЪЛНО ЗАСЛУЖАВА ДА БЪДЕ ИЗРАВНЕНА СЪС ЗЕМЯТА И ТЯ И ЦЯЛОТО И НАСЕЛЕИЕ !!!