Реалността в Близкия Изток: Закусваш с жена – влизаш в затвора!

Мъж, хранил се с колежка, е обвинен в нарушаване на закона
11 сеп 2018 21:30, Джесика Вълчева
97
Реалността в Близкия Изток: Закусваш с жена – влизаш в затвора!
Снимка: BBC

Саудитска Арабия – страната, в която никой няма права. Страната, в която уж либерален владетел се стреми да осъществи една уж либерална реформа в едно силно консервативно общество. Но само се опитва. Поне привидно. Саудитска Арабия – страната, в която влизаш в затвора, ако закусваш с жена.

Египетски гражданин е бил арестуван, след като публикувал видео в Twitter как закусва със своя колежка в хотела, в който работи. На видеото се вижда как жената, покрита от главата до петите с никаб, маха на камерата. Двамата дори се шегуват един с друг. Всичко това предизвиква масова негативна реакция в социалните мрежи от страна на жителите в свръхконсервативното кралство Саудитска Арабия. 

Видеото е сметнато за обидно. Причината за острите реакции са всъщност последните 30 секунди, в които жената започва да храни своя колега.

Още по темата

Арестът е заради нарушение на специален закон в страната, който забранява на мъже и жени да се хранят заедно. Строгата сегрегация е наложена дори в заведения за бързо хранете като Макдоналдс или кафетерии като Старбъкс, семейства или дори необвързани мъже и жени трябва да седят отделно, в обособени зони. На работното място хората от различен пол, които нямат някаква роднинска връзка по между си, трябва задължително да стоят разделени.

В Саудитска Арабия на жените им е забранено да извършват редица дейности без придружител от мъжки пол, който "да ги закриля" - обикновено техния баща или съпруг, брат или син.

Египетският гражданин е бил арестуван и обвинен в извършването на няколко престъпления.

Собственикът на хотела, в който работили двамата служители, също е призован заради неизпълнение на правителствените закони, които задължават работодателите да осигурят среда, в която работниците да могат да се хранят разделени.
Видеото предизвиква наистина огромна вълна от критики от страна на консерваторите, а прокуратурата в страната призова всички чужденци в кралството да "уважават традициите и ценностите на саудитското общество".

Този инцидент се случва по време на управлението на принц Махамед бин Салман, който иска да осъществи една модерна реформа в страната.

Салман е най-младият държавен глава, застанал начело на Саудитска Арабия, който с качването си на престола направи сериозна заявка, а именно да реформира из основи обществото, в което властват силен консерватизъм и стриктно тълкуване на исляма.

Очевидно, обаче, все още консервативни практики – като тази мъжете и жените задължително да се хранят разделени, нямат намерение да бъдат премахнати. И хора ще влизат в затвора заради това, че изобщо са си позволили да закусват с противоположния пол, колкото и безвредно да звучи това за западния свят.

Усилията на владетеля да прокара по-либерални практики и закони в страната, много от които засягат пряко социалната роля на жените в Саудитска Арабия, срещат отпор.

Принц Салман оттегли някои доста сериозни ограничения спрямо жените, в това число и забраната за шофиране, което предизвика вълна от одобрение по цял свят.

Владетелят позволи на киносалоните да отворят отново врати, за пръв път от десетилетия. Освен това смесените концерти на мъже и жени също бяха позволени в страната.  рез април спортни асоциации в страната затвориха дамски фитнес център в Риад заради рекламен видео клип, в който жени се появяват в прилепнали спортни дрехи.

Много жители на Саудитска арабия намират видеото на мъжа и жената, които закусват заедно, за обидно.

Повечето дори се чудят защо е наказан мъжът, а не жената!

Защото в консервативното общество на Саудитска Арабия и много страни от Близкия Изток, сред които и Иран, жените нямат права, а мъжете винаги са привилегировани. Мъжете никога не са виновни. А и да са виновни, никого не го е грижа. Разбира се, има и частни случаи, но те са по-скоро прецеденти, отколкото практики.

Припомняме, че само преди седмици в Техеран се случиха поредица от арести на активисти, борещи се за правата на жените в Иран. Дори стана ясно, че страната ще екзекутира жена заради мирно протестиране, което е прецедент в историята на страната.

Сред арестуваните има и мъж – учител, който е задържан в най-известния и ужасяващ затвор в Иран, подложен на мъчения, заради вярата си в каузата, че жените заслужават да имат права. Според Иран не заслужават и това трябва да остане така. Защото така е удобно за обществото. По-опасното е, че и голяма част от жените в Близкия Изток смятат така.

Арестът на египтянина, дръзнал да закусва със своята колежка предизвика и вълна от подкрепа и доста солидна критика.

"Не мога да разбера защо той е наказан, а тя не. Аз съм саудитка. Заклевам се, че искам да накажат и нея. Смях, ядене на работа... няма ли граница??", коментира в Twitter една от потребителките в социалната мрежа.

Според други пък отношенията на работното място трябва да бъдат отвъд пола и колегите на работа би трябвало да могат да общуват, да се шегуват по между си и да вършат дейности, които са нормални за човешките взаимоотношения.

Не всички, обаче, както стана ясно, са съгласни с това. Някои дори твърдят, че осигуряването на работа за саудитки в среда с чужденци, може да се отрази пряко на установените традиции и ценности.

По принцип, това би трябвало да е идеята. Да се разрушат именно тези консервативни практики и обществото в Близкия Изток да стане по-либерално. Това, обаче, трудно би могло да се случи, след като по-голямата част от самото общество не желае да се промени. И каквито и реформи да се опитва да осъществи принц Салман, те няма да дадат никакъв резултат, защото срещат огромна съпротива.

По-либералните държави, обаче, реагират на ареста на египтянина с изненада и то на фона на случващите се реформи в страната. Обществото в Египет просто не може да проумее защо техния съгражданин е арестуван заради това видео, което за тях изглежда като нещо напълно безвредно.


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
5
 
! Отговори
корамиянко преди 4 месеца
Че е простотия, простотия е.. Ама "женското царство" във ВИП Брадър как го приемате?
58
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Айде сега Демократичните сили предвождани от САЩ и Англия да ударят Саудитска Арабия.
57
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
" Видеото предизвиква наистина огромна вълна от критики от страна на консерваторите, а прокуратурата в страната призова всички чужденци в кралството да "уважават традициите и ценностите на саудитското общество" -
А кога европейските лидери ще поискат същото от мигрантите: да уважават европейските ценности и да се съобразяват с тях, а не да се налагат
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Радикалният Ислям е същото като християнството, обаче версия на религията, която да се ползва в кризисни времена.
Да не говорим, че ортодоксалните евреи в Израел, ако зависише от тях, даже щяха да издадат смъртна присъда на мъже и жени хранещи се заедно или на тези участвали в реклама на дамски фитнес клуб, където са показани с прилепнали дрехи и тем подобни.
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да когато представителите на тези общества ние тук трябва напълно да разбираме подбудите на тяхното поведение. Или поне провъзгласилите се за управляващи ни карат да вярваме в това.
54
2
 
18
 
! Отговори
Нормален преди 4 месеца
Тези са пълни фанатици, вече много примери виждаме, тези не биха могли да се интегрират или развиват.
53
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
традиции и ценности??? да мачкаш човешко същество като роб и да режеш глави ей така за кеф е е-га-ти културата...а богаташите им хвърлят милиони да изнасилват девственици Затова никога няма да посетя такава прокълната страна и в бизнеса си нарочно ги избягвам.
52
1
 
19
 
! Отговори
1 преди 4 месеца
Арабски скотове
51
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако закусваш с жена-влизаш в затвора.
Правилно, на канибалите мястото им е в затвора.
Ако искате да ви разбера, напишете го така, че да не звучи като канибализъм.
50
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Саудитска Арабия е най-големия източник на терористи, но тях никой не ги закача, нито ги "демократизира".
Гледах едно предаване за американски разследващи журналисти, които доказват с документи, че саудитци са в основата на свалянето на двете кули в Ню Йорк, но това се прикрива умело от американския елит.
49
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това няма такива нагли и лицемерни животни като саудитите по цял свят. Настане ли петък заебaва всички корани, морани и тем подобни дивотии и си бие камшика към Бахрейн. Хазарт, поркане и проститутки и неделя пак у дома по старо му.
48
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ценности? !?!?! Банда диваци имащи късмет да са опънали шатрите си над парче земя с нефт
47
1
 
38
 
! Отговори
Франкфурт преди 4 месеца
''...прокуратурата в страната призова всички чужденци в кралството да "уважават традициите и ценностите на саудитското общество"- а тези създания кога ще спазват европейските такива??? Никакви забрадки, никакви *** и бради, и всичко останало!!! Кога????
46
32
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Я вижте какво става в България напоследък................Содом и Гомор, както е описано в Библията. едно към едно.
Момичетата на колко години почват да се...........(сещайте се)?
45
38
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо си мислите, че арабите са по-глупави от нас-европейците???
44
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не обобщавайте за целия Близък Изток!!!
43
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Реалността е такава в саудитска Арабия, не в целия Близък Изток.
Имаше и светски държави, като Сирия, но те бяха унищожени от западните демократи.
42
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Там е рай за нашите феминистки! Имат милиони поводи да протестират срещу всичко всеки час. Да се изнасят натам с пълна газ и да не се връщат докато не оправят положението с правата на саудитките!
41
2
 
25
 
! Отговори
На меринджея тъщата преди 4 месеца
И да добавя - арабките надолу към СА имат неприятни очи, частично африканоидни лица с изразено дебели устни, тела като табуретки и гадни гласове. Адски много се гримират по тези причини. Затова всяка руса полякиня или украинка (а те са страшни пръчки с адски перверзни муцунки) получава моментално предложение за брак. Нали помните едни български женски bоkлyци при Карбовски дето бяха омъжени за дубайски бизнесмени - същата работа. Дубайците им разбиваха пърдялниците за дрънкулки.
40
4
 
35
 
! Отговори
Типичен турчин преди 4 месеца
Вие срещу България,но стиска българския паспорт!Целомъдрен,но на коза не прощава!Праведен е,ама лапаа суджук и кюфте!Уважава жените,но ги зачулва!Не пие,пък ракия не отказва!Строи паметници на Султана,но стои в Германия.Мрази американци,но люби долари!Стреля по руснаци,ама им продава домати!Ненавижда Джей Пи Морган,но взима на заем!Гнуси се от чалга,но върти кючеци!Европейци гази-за Европа лази!Голям чистник,ама си бърше з.а с пръсти!Арабин,пък пише на латиница!Джендър не е-Конвенция прави!