Заплашиха ме. Казаха, че майка ми ще носи черно! Така и става...

Иранският журналист Сатар Бахешти е задържан и умира в затвора "Евин"
Обновена: 20 сеп 2018 06:42 | 19 сеп 2018 21:45, Джесика Вълчева
116
Заплашиха ме. Казаха, че майка ми ще носи черно! Така и става...
Снимка: BBC

"Заплашиха ме вчера. Казаха, че майка ми ще носи черно, защото не мога да си затварям устата.

Пиша само това, което виждам и чувам. Така им казах. Но това не беше достатъчно за тях. Казаха ми, че ще направят всичко възможно, за да ме накарат да млъкна, да спра да разпространявам информация.

Казаха, че ще ме заличат. От мен няма да остане и следа – нито името ми, нито думите ми. Нищо.“

Така и става...

Това са може би последните написани думи на Сатар Бахешти – 35-годишен ирански блогър и журналист.

Мъжът критикува правителството на Иран и политиката на страната в личния си блог, но всички добре знаем, че свободата на словото е относително понятие в Близкия Изток. Понятие, което може много лесно да се определи като архаизъм, изчезващ вид, мъртво понятие, ако щете.

Защото свобода на словото в Иран няма. Защото свобода в Иран няма!

Още по темата

Сатар Бахешти е задържан от ФАТА – киберполицията на Иран, на 30 октомври 2012 г. Защо? Защото пише и има гражданска позиция.

Сатар има личен блог: "Моят живот за моя Иран", в който критикува режима в страната. Блогът има малка аудитория, но достатъчна, за да ядоса властите. В един от най-популярните си постове Сатар критикува финансовата подкрепа на Иран спрямо "Хизбула" в Ливан. 

Малко преди ареста си, Сатар се обръща директно към Али Хаменей – лидерът на Иран, с критики към съдебната система, която по думите му не е нищо друго освен "кланица".

"Хората са арестувани и подложени на поредица от мъчения. Принудени са да признаят за престъпления, които не са извършили. По телата им има следи от цигари, горят ги с ютии, навират главите им в тоалетната, пълна с фекалии, докато не признаят за греховете си, без да са грешници", пише журналистът.

И така на 29 октомври, ден преди самият той да бъде арестуван и да бъде подложен на същите тези мъчения, които така добре описва, Сатар Бахешти публикува последния си пост, в който казва, че го заплашват.

"Няма да мълча. Дори да съм мъртъв, пак ще говоря. По-силно от всякога!", пише Сатар.

Ден по-късно е задържан. А няколко дни след това гласът му замлъква завинаги

Сатар е задържан от киберполицията в Иран. Отведен е в затвора "Евин", прочут с ужасяващите си истории за измъчвани затворници, по-голямата част от които интелектуалци и активисти, борещи се за човешки права.

На 1 ноември Сатар подава оплакване срещу разсилните. По думите му журналистът е бил пребиван, измъчван, със синини и подутини по цялото тяло и главата.

"Ако нещо ми се случи тук, полицията е виновна", казва в оплакването си Сатар.

Думите му достигат до Амнести интернешънъл, които призовават да се вземат мерки срещу чудовищните мъчения, на които е подложен журналистът. Според тях нямало заповед за задържането на Сатар.

След оплакването на журналиста, а и международния отзвук, мъжът мистериозно е преместен. Локацията му остава неизвестна.

На 6 ноември звънят на семейството му, за да приберат тялото на Сатар...

Според съдебните експертизи блогърът умира на 3 ноември – четири дни след като е арестуван. Цялото му тяло било в кръв, а по думите на свидетели имал дупка в главата, натъпкана с лейкопласт.

На 9 ноември е арестуван съдебният лекар, изготвил експертизата на тялото на Сатар. Мъжът бил изпратен в затвора "Евин". Публична тайна е какво му се е случило. Всички знаем какво става в "Евин".

Ден по късно иранска медия публикува писмо, подписано от 41 един политически затворници, държани в популярния затвор.

"Сатар беше измъчван, по тялото му има много следи. Многократно беше заплашен, че ще го убият, че ще го провисят за крайниците му от тавана"

Тъжната истина е, че Сатар Бахести не е единственият подобен случай. Много активисти и протестиращи са задържани след спорните президентски избори през 2009 г. За три от тях е официално потвърдено, че са загинали по време на престоя си в затвора.

За много от тях се смята, че са били измъчвани, някои твърдят, че са станали жертва и на сексуален тормоз. Дори ирански съдебен лекар, който изследва телата на жертвите (и съответно констатира зверствата, които са се извършвали над задържаните), е застрелян през септември 2010 г.

Затворът "Евин" става дом на някои от най-уважаваните активисти и политици в Иран. Хора, които се борят за човешките права. Една от тях е Несрин Сотоудех, която наскоро обяви гладна стачка заради нечовешкото отношение зад решетките.

Затворниците крещят. Мъртвите също крещят. Защото това, което се случва, трябва да се чуе от всички. Въпреки че Иран предпочита мълчанието. Защото мълчаливите се управляват лесно. Мълчаливите не създават проблеми. Сведената глава сабя не я сече. А ако дръзнеш да я изправиш, главата ти ще падне, а гласът ти ще секне. И пак ще стигнем до мълчанието. И така ще затворим кръга.

Захлупете главите си, дръпнете пердетата, заключете къщите си и мълчете. Нека тегне мрак, нека властва тишината.

Ако обаче искате да стигнете до някъде, ако радеете за свободата на словото - говорете, викайте, крещете. Силно.

Отворете широко вратите си, пуснете светлината да влезе през всяка пролука, всяка дупка. Най-вече онази в морала на иранското правителство. Запълнете мълчанието с викове за свобода.

Така трябва. Така е редно. Така се бориш. Нали в това е смисълът?


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
1
 
! Отговори
... преди 5 месеца
До Анонимен

До Анонимен 92:
Ами ако е истина и това наистина се случва?
96
2
 
0
 
! Отговори
намбър 98 преди 5 месеца
До Тем
Бла,бла,бла,бла,бла!!!И тууук и тъй,саму чии все ощи ни съ тъ провесили с глъвътъ надолу и както съ вииждъ си жиив,чуруликаш на воля,пишеш простотии и се мъчиш да всяваш смут срещу заплащане!!Ако беше същуту,досега да си изпарентрол нийеден!!
95
0
 
0
 
! Отговори
Горазд преди 5 месеца
До Анонимен

Така е.къде останаха Кераца,Гергица,Петранка и дори Маруца...а относно пластмасата за жалост нещата са такива,макар и без връзка с имената по горе
94
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Джесика.....

боже докъде я докарахме, да си кръстиш детето Джесика.

Промиха ни мозъците отвсякъде, братлета. Всичко е Америка, всичко е пластмаса.
93
2
 
10
 
! Отговори
Тем преди 5 месеца
Това и тука в България се е случвало. Каквоа е различното в Иран и България не мога да разбера. Някои журналисти сигурно са паднали от Марс.
92
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами ако статията е съчинена заради политическа пропаганда?
91
11
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кметицата на Младост твърди че е жертва на постановка, на скалъпени обвинения. Как не се намери ПОНЕ ЕДИН ЖУРНАЛИСТ ДА ВНИКНЕ И ПРОВЕРИ ДУМИТЕ И. Как никой не протестира срещу съдебния процес със закрити врати, който са и насрочили. И никой не си задава въпроса, че тя може да казва истината. Ами ако номера им мине те утре ще го повторят може би срещу журналист.
90
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В България също е пълно със сведени главици. Особено на журналистите и на блогърите. У нас няма чак такива опасности ако някой говори и пише свободно, само че ... нямат съвест, доблест, кураж, мъничко кураж, отговорност пред бъдещето на страната и историята. Нищо чудно един ден да станем като Саудитска Арабия които по свобода на словото са по-зле и от Иран. Браво на антора че е пнаписал между редовете че в целия Близък Изток е така, а за повечето страни там тук има ценз ура.
89
0
 
27
 
! Отговори
111-ти преди 5 месеца
Не сме далеч и ние. Последната класация ни поставя на 111-то място, малко преди Афганистан! (118), Уганда (117), и доста след Никарагуа, Косово (78), Мозамбик (99) и прочие.

Тук още не ги вкарват в затворите - само публично им казват да внимават да не им опразнят столчето...
88
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всички подобни на Русия кочиини са едни и същи....
87
3
 
30
 
! Отговори
Питър преди 5 месеца
Колкото до пропагандата - по-рано тази година наследникът на трона в Саудитска Арабия гостува в Лондон. По пътя, по който е трябвало да мине кортежът му е имало 20 метрови билбордове със снимката му и надпис "Човекът, който променя Близкия Изток"..... Само да ви кажа, че дори при посещенията на Брежнев в България през мрачния соц такова гъзооблизване не е имало.... А великите, прогресивни и демократични британци жертвоготовно се надупиха на най-противната сатрапия в света
86
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ислямска република Иран е с форма на управление теокрация - тоест управление на религите, духовно управление. Всяка регистрирана религия има запазени места в парламента, като най-много са мюсюлманите, има в парламента още евреи - юдаизъм, християни и зороастрийци пропорционално според процента население заявили се от тези религии.
85
7
 
30
 
! Отговори
Маркс преди 5 месеца
В САЩ също няма свобода на словото. Например неофициално всеки знае, че 11.09 беше нагласена работа, но реално си има официална теория, в която хората са длъжни да вярват.
84
1
 
29
 
! Отговори
Питър преди 5 месеца
До 123

Синагоги има, защото в Иран евреите са голямо малцинство. Иранските евреи не само, че не са гонени, но и твърдо са ПРОТИВ Израел и за законната иранска власт. Християните в Иран живеят добре и никой не ги закача... Още по-интересно е, че в шиитски Иран има сунитски и дори уахабитски джамии... Същевременно в "прогресивна" Саудитска арабия шиитските свещеници направо ги обезглавяват... Но ние живеем във времето на безмозъчната пропаганда и такива подробности не интересуват
83
2
 
18
 
! Отговори
истински българин преди 5 месеца
хахахахахах не виждам нищо кой знае какво, при положение, че 6 години след това събитие в България се арестуват журналисти. добре че е имало и чуждестранни че да не ги разстрелят като кучета. да не говорим че именно и това е причината да се чуе за тоя случай, че тука свобода на словото НЯМА !
82
1
 
4
 
! Отговори
До 85 преди 5 месеца
Ако това евярно ( не ми се рови в интернета) то всички коментари са излишни.
81
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Алооо!!!
Аз ли недовиждам нещо, или ни занимавате със случай от ПРЕДИ 6 ГОДИНИ!!!
Влезте в час МОЛЯ?
Не защитавам Иран, но статията е направо ОБИДА за четящите я!
80
0
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В Иран няма свобода на словото, а в България има само поръчкови журналисти.
79
4
 
7
 
! Отговори
Истината лекува преди 5 месеца
До ДС
Така е! Но не си затваряй очите за факта че, журналисти се спонсорират от Турция и от Русия. Колкото до историята - десетилетия е била разказвана едностранно, сега махалото логично отива в другия край докато се изравни. Много странности има с освобождението и те няма да се изяснят докато има засекретени архиви в Кремъл от преди над 200 години!? Логиката казва че, има за какво!
78
2
 
36
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 месеца
За Бг журналистите няма подобна опастност! Да сте прочели някъде нещо за горенето на документи край Радомир??? Не,нали??? Няма и да прочетете, защото журналистите ,,мъдро,, мълчат ...