Близки до саудитския принц Салман заподозрени за Кашоги

Турски печат: Журналистът бил измъчван и обезглавен
17 окт 2018 11:15, Елка Василева
12
Близки до саудитския принц Салман заподозрени за Кашоги
Снимка: Reuters

Обстоятелствата около загадъчното изчезване на саудитския журналист дисидент Джамал Кашоги в Истанбул занимават и днес американския печат. Човек, разпознат от турските власти като един от отговорните за изчезването на Кашоги, е от антуража на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, пише в. "Ню Йорк таймс".

Според вестника, който публикува няколко снимки в потвърждение на тези сведения, Махер Абдулазиз Мутреб е придружавал принца при посещенията му в САЩ през март и в Мадрид и Париж през април тази година, вероятно като телохранител. Турските власти разпространиха негова снимка от пристигането му на летището в Истанбул.

"Ню Йорк таймс" посочва, че според очевидци или други източници трима други заподозрени - Абдулазиз Мохамед ал Хаусауи, Таар Галеб ал Харби и Мухамед Саад Алзахрани - са свързани със саудитските службите, които се грижат за сигурността на 33-годишния престолонаследник.

Пети заподозрян - съдебен лекар, идентифициран като Салах ал Тубайги - е заемал висши постове в саудитското вътрешно министерство и има солидни позиции в медицинските среди. Според вестника подобна личност би могла да бъде ръководена единствено от висш саудитски орган на властта.

Още по темата

Ежедневникът отбелязва, че разполага с независими потвърждения, че поне деветима от 15-те заподозрени, идентифицирани от турските власти, са работели за саудитските служби за сигурност, за военните или други министерства.

В. "Вашингтон пост" посочва, че 11 от 15-те заподозрени от турските власти саудитци са свързани със саудитските служби за сигурност.

Престолонаследникът и баща му, крал Салман, отричат да знаят нещо за съдбата и местонахождението на журналиста и продължават да твърдят, че той е напуснал свободно саудитското консулство в Истанбул, припомня изданието.

Според "Ню Йорк таймс" позицията на заподозрените в саудитското правителство и връзките на мнозина от тях с принца престолонаследник може да направят трудно освобождаването му от отговорност. Присъствието на съдебен медик, специалист по аутопсиите, подсказва, че операцията, която турските власти смятат, че е извършена в консулството от пристигнал от Саудитска Арабия екип, е предвиждала смъртта на журналиста от самото начало.

Според американски медии Саудитска Арабия възнамерява да признае, че 59-годишният журналист е починал при разпит в консулството, който взел неочакван лош обрат.

Турският печат също посвещава голямо внимание на случая „Кашоги“. "Шокиращи диалози" съдържат записи от саудитското консулство в Истанбул, направени по времето, когато изчезналият саудитски журналист Джамал Кашоги е бил измъчван, пише в. "Йени шафак". На единия от записите, с които изданието се е сдобило, генералният консул на Саудитска Арабия Мохамад ал Отайби казва: "Направете това отвън, ще ми докарате ядове", а друг глас го предупреждава: "Ако искаш да живееш, мълчи".

Кашоги е в неизвестност от 2 октомври, откакто влязъл в саудитското консулство в Истанбул, за да получи документи за предстоящата си женитба. Има подозрения, че Кашоги, критично настроен към властта в Рияд и пишещ най-вече за в."Вашингтон пост", може да е бил убит в консулството.

Според "Йени шафак" саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е изпратил 15-членен екип за екзекуцията на журналиста, в който влизал и ръководителят на саудитската съдебномедицинска служба. Преди да бъде убит, Кашоги бил подложен на изтезания - по време на разпита пръстите му били отрязани, а убийството било извършено чрез обезглавяване, твърди "Йени шафак".

"Има престъпление, няма труп", пише в заглавие в. "Тюркие", цитиран от БТА. Турската полиция намери доказателства, че Джамал Кашоги е бил убит, а турски официален представител разкри, че саудитците са разчленили тялото "под музикален съпровод", отбелязва вестникът. Пред телевизия Ал Джазира същият турски представител уточнил, че убийството е било извършено два часа след влизането на саудитеца в консулството.

"Тюркие" посочва, че веднага след разпространяването на новината, че при извършения в консулството обиск са открити доказателства за престъплението, консулът "хванал първия самолет и напуснал Турция".

"Два камиона доказателства", гласи заглавието на в. "Ватан", който пише, че по време на деветчасовия обиск от турската полиция в консулството на Саудитска Арабия са били иззети доказателства, които били натоварени в два камиона. Претърсването на сградата продължи от 19.30 ч. в понеделник до 4.25 ч. във вторник. Полицията изследва внимателно сградата, покрива и градината на консулството.

"Догру хабер" откроява въздействието, което случаят Кашоги има върху отношенията между Саудитска Арабия и САЩ. Вестникът пише за завой от страна на президента на САЩ Доналд Тръмп, който първоначално предупреждаваше, че ако твърденията за убийството на журналиста се окажат верни, Саудитска Арабия ще бъде наказана от Вашингтон. Когато обаче и Рияд заяви, че е готов да отвърне на евентуални мерки, Тръмп заяви, че саудитският принц "действително не знае" за случая и обвърза престъплението със "свирепи убийци", посочва "Догру хабер".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САУДИТСКАТА КРИЗА ЩЕ ВДИГНЕ ОЩЕ ЦЕНИТЕ НА ПЕТРОЛА И ГАЗА.
7
7
 
5
 
! Отговори
Пет преди 5 години
Какво сега играе Театър и Ердоган? Опитва се да представи Турция за демократична държава която търси истината за полит.престъпления?!Колко хиляди турци бяха унищожени от доверените на Ерд.?Сега се правят на интересни пред целия свят.А иначе и Турция и САЩ са си приятели със С.Арабия...петрол и оръжие си разменят! А и правата вяра.която следват в Турция си е тяхна.Просто театър за пред света!Накрая ще се окаже че Някой други са го направили..и принца е Невинен?.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Джамал, който е брат на Доди, вероятно е навътре с историите на английското кралско семейство. Освен това, той беше много близък приятел с Осама. Фактически той лансира Осама и радикалните му идеи на широката публика.
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Можели да ги арестуват всичките 15-те на излизане щом се усъмнили от такава голяма спецделегация дошла от друга си държава и веднага се отправили към тяхното посолство по времето когато влязъл журналиста на прием без предружител и се задържали толкоз дълго всички наведнъж сякаш ще сменят посланника си изведнъж,че се отправили към техен си самолет,че вече бил готов за излитане от турско летище по територия и само да чекират багаж и покажат билети,багажа за 2 камиона изоставили,а минали с билети.
4
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Саудитите купиха Тръмп за 600 млрд
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този човек не знам защо не влезна в посолството поне с трима придружители представители на турската полиция???
2
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно как великите демократи от САЩ не искат разпространяват демокрация в Саудитска Арабия както го правят чрез войни навсякъде другаде по света и дори в региона. Все пак саудитите са най-фрапиращите унищожители на човешките права (дори за арабския свят) и са отговорни за безброй подобни зверства като сегашното. Как така не "демократизират" тях както "демократизираха" Ирак, Либия итн...хм ?
1
1
 
5
 
! Отговори
. преди 5 години
15 параграфа и повтаряте едно и също. Вие сте за Пуличър.