Войната има много лица, а най-грозното се крие в очите на децата

Ангелът Малак – момиченцето, което разплака света
19 окт 2018 21:45,
23

Снимка: Preemptivelove

- Как се казваш?
- Малак. – усмихва се малкото момиченце. Сините й и искрени очи са способни да разтопят всяко едно сърце и шумно да зашлевят плесница в лицето на войната.
- Къде е баща ти?
- Мъртъв е. Умря във войната, момиченцето продължава да се усмихва.

"Боже, колко мъка има на тоя свят, Боже...“ мисля си и се чудя – как може едно толкова малко дете да държи в себе си толкова много болка и да продължава да се усмихва? 

- Хранила ли си се?

Малак започва да плаче.

Войната има много лица и нито едно от тях не е красиво. Във войната има много интереси, много инвестиции. Войната взима много жертви.

Във войната няма морал, няма ценности, а идеологиите са просто една огромна фасада, оправдание, зад което се крие жестокостта. Но най-грозното лице на войната не може да остане скрито. То прозира в детските очи, стича се като ручей по бузите и се слива с кръвта на семействата им, пропита в земята.

Името й означава "ангел". Като нея има много ангели с подобни съдби. Някои, за жалост, се усмихват от друго място.

Историята на Малак пропътува целия свят през 2017 година. Усмивката, която се опитва да прикрие тъгата на това дете, което губи детството си във войната, губи семейството си, но не губи доброто си сърце, печели любовта на милиони хора по света, които предлагат своята помощ и изпращат молитвите си в нейната посока.

Хора от неправителствена организация, която помага на семейства в Ирак и Сирия да построят наново живота си от пепелта, останала от войната, срещат Малак в бежанския лагер във иракския град Фалуджа.

Родителите й се женят млади и умират заедно във войната, докато иракските войски се опитват да освободят Фалуджа. Двамата загиват, след като колата им е взривена. Отнема 15 дни телата да бъдат разпознати.

Войната отнема майката и бащата на Малак. Войната и отнема детството. Единственият и близък е баба и.

Успява да избяга заедно с баба си и стига до бежанския лагер в града. Там останките от семейството й намира спасението, а от НПО се грижат оцелелите да имат подслон, храна и вода.

След като военната криза утихва, Малак и баба й се завръщат в родния си град, където живеят преди ИДИЛ да им отнеме всичко. Къщата им е разрушена, но заедно успяват да изградят живота си отново от пепелта.

"Малак загуби семейството си, няма по-големи братя и сестри, които да се грижат за нея. Няма да съм вечно на този свят, за да съм до нея. Един ден ще порасне... Надявам се, че бъдещето й ще бъде осигурено", разказва баба и.

Днес Малак е на цели... 8 години. Взела е всички свои тестове и вече е завършила първи клас. Обича училището си и няма търпение новата година да започне.  Живее в малко жилище, заедно с баба си и още около 20 души.

Малак обича да играе на дама, яде плодове всеки ден, а с много късмет и усилена работа от страна на чичо й – мъжът, който работи, за да осигури трапезата на семейството, понякога на масата има и ориз или боб.

Малак има приятели, играе навън и мечтае, въпреки че очите и са видели войната в най-суровия и и жесток вид.

Иска да стане голяма, да може да пости като възрастните по време на Рамадан и въобще... иска неща, за които ние, възрастните, не мислим. Неща, които за нас са дребни, незначителни.

Но децата в Ирак не искат много. За тях е достатъчно да имат топка и любов, макар че играят между руините на собственото си минало, макар че детството им е било отнето по най-жестокия и безскрупулен начин. Макар че са били ограбени безпощадно не от живота, а от смъртта.

Войната има много лица, но най-грозното прозира през очите на децата. Те не са виновни за нищо, а страдат най-много. Те не са видели почти нищо от живота, но са способни да изнесат на плещите си цялата тъга на света и да продължат да се усмихват.

Защото умеят да обичат въпреки света и неговата жестокост. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Милиони корейски жени и деца са избити от американските агресори по време на корейската война.Виетнам,Лаос и Камбоджа.Никарагуа,Гватемала.Ирак беше нормална държава преди янките да убият Саддам и да разрушат всичко.Либия,Сирия,Югославия.Навсякъде агресия убийства и войни.С тази евтина пропаганда се постарайте да трогнете промитите мозъци на американците.
16
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Публикувал съм клипа със малкото момиченце! Всичко е вярно. Всеки нормален би се разплакал
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Джесикa, ти постиш ли по време на Рамадан?
14
6
 
5
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Интересно, Джесикa защо не напише една публикация за близките на жерствите на Ислямския Джихад в Белия свят?! За дечицата, загубили родителите си при атентатоте с бомби, пистолети, автомати, автомобили, камиони, джипове и ножове?!? За родителите, погребали децата си след концерта на Ариана гранде в Манчестър?! Защо, Джесика, защо?! Те да не би да страдат по-малко от мюсулманите, на които си спряла вниманието си?
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Историята на Малак може да пропътува целия свят,целия космос дори,но не трогва военнолюбците от САЩ.Когато ежедневието в Ирак и на всички места където САЩ са предизвиквали войни стане ежедневие в САЩ тогава нещата ще се променят.
12
3
 
4
 
! Отговори
кукла преди 5 години
Авторът, или авторката, се опитва да пиеше поетични статиии. Много мило, много трогателно. Но защо не прави паралел с многото войни и атентати, които са всекидневие в много страни по света. Или целта е да ни внуши някоя мисъл.
11
2
 
7
 
! Отговори
Един турчин преди 5 години
Мапиуа лута(Червеният облак):"Те ни дадоха много обещания, толкова много, че дори не мога да си ги спомня,но не ги изпълниха,освен едно:обещаха да ни отнемат земята и я отнеха...!"
10
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи яде плодове, от време на време ориз и боб, обаче мечтае да пости:) хе хе
9
16
 
8
 
! Отговори
Симо преди 5 години
българите сте много много много зли!!! молете се да няма война щото историята на това ангелче ще ви се стори като нещо обикновенно от ежедневието .... молете се на Бог да ви прости, врмемето за прошките мина, дойде време всеки който прави зло да си получи заслуженото, и то не само в България ами по целия свят! Времето на злото свърши, сега който прави добро ще живее, който зло ще плаща както Бога отреди!!! Никой няма да се радва на парите с кражба постигнати!!! Никой, така каза Бог за Българи
8
2
 
6
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
да живееш с мечта просто да имаш родители или поне един както всички други деца..просто са се родили на грешното място по грешното време и дори не е направило нищо лошо за да заслужи съдбата си
7
18
 
9
 
! Отговори
Чичо Гошо преди 5 години
"...Името й означава "ангел"... Виж па ти... И какви точно са ангелите в исляма? Пухкави момченца с малки коланчета с експлозиви ли?
6
3
 
23
 
! Отговори
Питане преди 5 години
Следното питане имам: При "недемократичния: диктатор Саддам, когото американкците обесиха като занесоха демокрацията в Ирак, имаше ли ислямска държава и ислямски фундаметналисти в Ирак. Благодаря предварително за точните и изчерпателни отговори.
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой започна войната в Ирак?
4
2
 
17
 
! Отговори
Военнопрестъпици! преди 5 години
Селцето Май Лай, Виетнам. Американски войник опира пистолет в главата на жена и я принуждава да прави орален секс на сина си. След това пред очите и застрелва детето, а после и нея. Убити са 504 души, цивилни, в селото е нямало никакви виетконкци или въоражени мъже. Командирът на ротата лейтенант Кели е осъден на доживотен затвор и само след два дни помилван от президента Никсън. Мотив - за тези два дни е получил 25 хил писма от американски граждани с искане да бъде помилван.
3
8
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Името е транскрибирано погрешно. Правилната транскрипция е "Маляк". Питайте гърците, ако не вярвате.
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моля се да има ад и тези намазани лицемерни виновни за тези касапници по целия свят го познаят!
1
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Просто статистика.Не ме впечатляват особено историята на тая защото знам че е измислена.На някакво дете му умряли родителите.Е хубаво.Ние кво да направим ?