Мръсни риядски тайни: Признанието за Кашоги спасява принца?

Кризата подклади съмнения, че престолонаследникът може да бъде отстранен
Обновена: 20 окт 2018 20:10 | 20 окт 2018 19:52,
185
Мръсни риядски тайни: Признанието за Кашоги спасява принца?
Снимкa: Reuters, архив

Разкритията, направени от Рияд, който обяви, че журналистът Джамал Кашоги е починал при юмручна схватка в саудитското консулство в Истанбул, целят да защитят саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, чиято власт до този момент изглеждаше непоклатима, смятат анализатори, отбелязва Франс прес.

След съобщението за съдбата на Кашоги саудитската монархия обяви уволнението на двама висши съветници на принца, както и на трима представители на разузнаването. Бяха арестувани и 18 заподозрени саудитци, припомня агенцията.

Саудитската агенция по печата, цитирайки саудитската прокуратура, съобщи първо, че разговорите между Кашоги и онези, с които се е срещнал той в саудитското консулство в Истанбул са прераснали в ръкопашна схватка, в която е починал журналистът.

Саудитският главен прокурор Сауд ал Моджеб също публикува съобщение, в което се казваше: "Разговорът, който се проведе между него и хората, които го посрещнаха в консулството в Истанбул, прерасна в спор и юмручен бой с гражданина Джамал Кашоги, което доведе до неговата смърт. Нека неговата душа почива в мир".

В съобщението не се уточняваше къде се намира тялото на Кашоги, посочва БТА. Турски следователи продължават разследването си и претърсват гора близо до Истанбул. Турция каза, че ще разкрие всичко относно съдбата на саудитския журналист.

Али Шихаби, директор на мозъчен тръст, смятан за близък до властта в Рияд, обаче даде друга версия на събитията в консулството в Истанбул. "Кашоги е умрял от задушаване по време на физически сблъсък, а не в юмручен бой", каза той.

По-късно саудитското министерство на информацията каза в изявление на английски език, че дискусиите в консулството са "възприели негативен обрат", довел до кавга, която пък е довела до смъртта на Кашоги и до "опит" от хората, които са го разпитвали да "укрият онова, което се е случило".

Досега Рияд твърдеше, че Кашоги, който влязъл в консулството на 2 октомври за административни процедури, е излязъл оттам. Рияд досега определяше като неоснователни обвиненията на турски представители, че журналистът е бил убит в сградата.

Потвърждавайки смъртта на Кашоги, Саудитска Арабия, обяви и уволнението на съветника по медийните въпроси в кралския двор Сауд ал Кахтани и на заместник-ръководителя на разузнаването Ахмед Асири. И двамата бяха част от приближеното обкръжение на престолонаследника принц Мохамед бин Салман.

Освен криза в доверието към Саудитска Арабия, аферата Кашоги подхрани и спекулации, че престолонаследникът може да бъде отстранен от властта от членове на кралското семейство, подразнени от неговите злоупотреби. Но според анализатори тази опасност изглежда смекчена. Принцът, който е на 33 години, се радва на несравнима власт и само баща му, 82-годишният крал Салман може да го отстрани, казват специалистите. А днес монархът публикува кралски указ за съставянето на министерска комисия, ръководена от принца за реорганизация на разузнавателните служби. Това се възприе като индикация, че той иска принцът да запази мястото си.

Кризата с Кашоги подтикна също така краля, който беше поверил както изглежда текущите дела на престолонаследника, да умножи дипломатическите контакти, по-специално с Турция и със САЩ.

Кралят именно нареди и отстраняването на двамата висши саудитски представители. За анализатора Кристиан Улрихсен от Института Бейкър към Университета Райс в САЩ уволнението на двамата представители е "възможно най-близкото доближаване до престолонаследника". Според консултативната компания за оценка на рисковете Юрейжа груп решението за отстраняването на двама представители на приближения кръг на принца цели да покаже действително желание за "даване на обяснения", като същевременно принцът бъде отдалечен от убийството.

"Ще е интересно да се види дали тези мерки ще бъдат достатъчни. Ако разкритията на допълнителните детайли за смъртта на Кашоги продължават да идват капка по капка, то нищо повече няма да може да защити престолонаследника", казва Улрихсен.

Американският президент Доналд Тръмп както изглежда също подкрепи принца, като прие бързо саудитското обяснение за смъртта на Кашоги и го определи като много важна стъпка.

В. "Вашингтон пост", на който Кашоги беше сътрудник, написа днес, че ЦРУ е подслушало разговори на турски представители, доказващи, че журналистът е бил зверски убит от саудитски агенти, които после са разчленили тялото му. ЦРУ отрече обаче да е слушало записи на турски представители. Според "Ню Йорк таймс" в случилото се бил замесен саудитски агент, идентифициран от Турция като придружаващ саудитския престолонаследник по време на пътуванията му зад граница. Замесени били и трима други агенти, свързани със саудитските служби за сигурност и високопоставен съдебен лекар, посочва изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
3
 
! Отговори
Мдааа... преди 5 години
Кръжи ястреб и гугутки пърхат около него..Излизам от Форума..
100
0
 
20
 
! Отговори
Ахмед преди 5 години
Равностойна юмручна свада. 1 срещу 20. Това не е битка, а пребиване. Едва ли е ударил и един. Нелепо. И тук спират въпросите. Живеем В свят на ***, интереси, пари и петрол. Живеем в нови монархии или по скоро диктатури. Вижте новите световни лидери. Те монарси ли са или диктатори. Ние хора ли сме или роби или овце!
99
3
 
28
 
! Отговори
Питащ преди 5 години
САЩ, Лондон и Брюксел какви ли санкции ще наложат на Рияд?П.П.Щото за едната диария на Скрипал / А стана ясно, че англичаните я предизвикаха / наложиха маса санкции на Русия.А сега?
98
3
 
16
 
! Отговори
Тинев преди 5 години
Немедлено да се наложат санкции на Русия. Немедлено!???
97
0
 
33
 
! Отговори
Аршин Аршинов преди 5 години
Русия без доказателства, обвинена, следват "санкции"Саудитите с доказателства и крокодилска сълза - нямаме проблеми....Я ПА ТИ?!
96
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Русия си признае ще и махнат санкциите. Честността трябва да се поощрява. Ако продължава да отрича и лъже ще и налагат нови. Това не е двоен аршин.
95
2
 
37
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Сега като си е признала Саудитска Арабия, че е убила дисидента за нея ще има ли санкции ?Питам понеже на Русия и наложиха набързо санкции без доказателства и без да е признавала вина ...Иначе излиза, че Западът действа с двойни стандарти.
94
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега само трупа му трябва да се намери и всичко е шест. Най ме изкефи убийството на Бин Ладен. Според някои такъв човек реално никога не е съществувал по начина му на представяне, а се създаде медиен образ подходящ за определени хора.
93
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция хаби огромни ресурси за да отклонява бежанския поток. Защо го прави? Това трябва да се питаме ние. На ден залавят по 500 човека най малко и ги пращат или в бежански центрове в Турция или им показват Гърция. Защо? Телената мрежа на патриот от бургаския квартал Меден Рудник е една бутафорна ограда. Тя послужи единствено за кражба на пари. Само заради цигарите или има нещо друго?
92
2
 
7
 
! Отговори
Футуролог преди 5 години
До ИкономикАз Ви говоря за цигарите с бандеролПри легалните цигари е държавна мафия в пъти по-голяма от контрабанднитеОт 5 лева кутия щом държавата прибира 4,50 а прекупвачите о,20а реалната производственна цена е 0,30Извода е че Леля Пенка от село Горно Нанадолно ще си направи своя собствена нелегална фабрика за цигариНа въпроса "Кой?"Отговора е:"Абсолютно всеки които може"
91
3
 
3
 
! Отговори
Футуролог преди 5 години
До ИкономикКакво учудващо има?Една кутия цигари се прави само от едно листо от растениетоКато сложиш обработка,филтър и прочиеРеалната производствена цена на кутия цигари е най-много 0,30 стотинкиА от една кутия цигари държавата прибира към 4,50 леваВсе са преборили контрабандатаЕ"бах го и здраветоПреспокойно кутия цигари може да се продава по левче и то с печалба и ще видиш как контрабандата сама ще изчезнеНа Бойко обаче му харесва да *** 900% ДДС
90
4
 
2
 
! Отговори
ДПС = ДАНС преди 5 години
След като разбрах, че Делян Пеевски изнася тютюна на Булгартабак на изток, започвам да придобивам малко смелост и увереност в българското общество.Явно имаме тoпки и сме прогонили злото на изток - сега само трябва да го накараме да работи за нас, за да сме добре (Както бяхме преди втората балканска война). Истината.
89
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сотир Цацаров - главен прокурор на България беше привикан в Анкара преди година и се срещна лично с Ердоган. За какво ли са разговаряли? Защо му е на Ердоган да разговаря с Цацаров? Това не е виц. Цацаров беше в Анкара миналата година и се срещна с Ердоган.
88
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проходите от Цигарите на Пеевски са без значение за Ердоган. Той притежава цяла Турция която вече е над 80 милиона. Единствения вариант е пътя за износ в ЕС. Това е главната артерия за Турция която я снабдява със свежа валута.
87
1
 
3
 
! Отговори
Икономик преди 5 години
Делян Пеевски изнася тютюн за арабските държави и Киргистан и го продава без акциз и закони.Понеже българската глава се не прекланя, Делян е намерил път към успеха. Може би все пак наистина е гений?
86
2
 
4
 
! Отговори
Футуролог преди 5 години
Тръмп е учудващо че все още управлява пък долния вика че "нямал топки"Не ми е интересен този случай но май съм по-добре информиран от васТози КАШОГИ е бил свързан с Джаред Кушнер които е зет на ТръмпНа Чичо Доналд като че ли турци и саудитци са му спретнали конспирация в услуга на демократите дето опищяха цялата планета
85
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единствения разумен отговор защо Турция в лицето на Ердоган отклонява бежанския наплив към Гърция и харчи ресурси за да защити България от силен бежански поток е или заради пътя който преминава турския износ през България за ЕС или голямото турскоезично безащитно население в България, то и останалото е такова де..другия вариант в заради цигарите на Пеевски които се пушат в близкия изток.
84
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган е много хитър и прозорлив. Човека си знае работата. Само не знам в какви връзки са с Борисов и праща жандармерия и войници да ловят афганистанци и да не рушат мрежата на патриота Симеонов - винкела. Ердоган не ги върши тези неща защото е ангел. Не знам какво далавери въртят с тиквата.
83
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция е хванала и Саудитския крал и Американците за топките и ще им ги усуква докато не й изпълнят по 3 желания.
82
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пък за Европа има три пътя първи цепи се на сто държавички който стават колонии за евтина работна ръка на супер държавите и палцдарм за войните им две самата Европа става федерация и супердържава и се включва в глобалниата икономика и три Европа става част от друга супердържава САЩ Русия или не дай боже на юг Арабската лига и Африканския съюз.Като гледам Меркел май е за последния вариант.За това е време стария елит да си ходи и ЕС или да е независим или в съюз с Русия която все пак е от Европа.