Борисов в Кайро: Борбата с тероризма е обща кауза!

Египет има ключова роля за стабилността в Близкия изток и Африка
23 окт 2018 14:45, Елка Василева
30
Борисов в Кайро: Борбата с тероризма е обща кауза!
Снимка: МС

Египет е сред стабилните търговски партньори на България в района на Близкия изток и африканския континент. От взаимен интерес е да работим за още по-голямо активизиране на двустранния диалог в търговско-икономическата област. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на срещата си в Кайро с президента на Египет Абдел Фаттах Ас-Сиси, съобщи правителствената пресслужба.

Премиерът Борисов изтъкна, че стокообменът между България и Египет бележи устойчива тенденция към нарастване, като за миналата година е надвишил 1 млрд. щ.д.

Същевременно според българския министър-председател е налице все още неизползван потенциал и страната ни полага усилия за допълнително стимулиране на сътрудничеството. Премиерът Борисов отбеляза необходимостта от набелязване на стъпки, така че да се оползотворят възможностите за разширяване на инвестициите. По думите му би било добре да се обмисли подновяването на дейността на Смесената комисия за икономическо, научно и техническо сътрудничество.

Министър-председателят акцентира върху енергетиката като друга сфера, в която страната ни има желание диалогът да се задълбочи. Премиерът Борисов посочи, че за България Египет е потенциален доставчик на природен газ и имаме интерес да се включим в газовия проект между Египет, Гърция и Кипър.

Задълбочаване на двустранното сътрудничество би могло да се търси и по линия на земеделието, транспорта и туризма.

Премиерът отбеляза също, че България разглежда Египет като държава с ключова роля за постигането на стабилност в региона на Близкия изток и Африка – проблематика, която по думите на Борисов има отношение както към българската национална сигурност, така и към процесите в Европа.

Министър-председателят каза още, че борбата с тероризма, екстремизма и радикализацията е обща кауза за България и Египет. Добави, че страната ни е заинтересована  от развитието на двустранните връзки  в сферата на правоприлагането, контратероризма, борбата срещу трансграничната организирана престъпност и трафика на хора.

Министър-председателят Бойко Борисов благодари за гостоприемството. Изрази също така увереност, че след срещата с президента на Египет  в рамките на 73-ата сесия на ОС ООН през миналия месец и след настоящата визита в Кайро конструктивният диалог ще продължи и занапред по значими за двете страни теми от двустранен и регионален характер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Банкянският приказва само празни приказки.Напоследък нещо много взе да се навърта около тия с реззаните: Сега Египет, преди два дни в Абу Даби ... Не знам, може да е пробвал и да му е харесало.
27
0
 
1
 
! Отговори
Просто се подготвя преди 5 години
за Глобалния миграционен пакт, който се очаква да се подпише на 10/11.12.2018 г.. в Мароко
26
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
и го траем тоя?!...Ние верно сме уникални...
25
0
 
3
 
! Отговори
ИВАН преди 5 години
До Анонимен Много си прав четох,че Корнелия Нинова го издирва,а той се мотае по пирамидите,ама какво знаем ние с теб за тия работи-е като чета ти по знаеш.
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Барабар Петко с мъжете!!! Абе, какъв е този цирк (да ме извинят цирковите артисти!)? Този няма ли си проблеми в страната? Разбирам от нас нещо да зависи, а то.............Явно нашичкия завижда на Путин! Ама да се сравняваш с Русия!!!!!!!
23
0
 
5
 
! Отговори
СУДЖУЦИ И СЛАНИНИ преди 5 години
За водата на един град няма пари.Борисов подари ТЕЦ Варна - втора по голмина в България, на Доган и освен това ще му плаща по 27 милиона суха пара на година. На Домусчийски опрости 57 милиона
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борбата с гробарите е обща кауза
21
0
 
8
 
! Отговори
Ченалова преди 5 години
Богоподобният изучава географията на света за наша сметка...
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата не даде достатъчно пари за водния проблем на Лом При необходими 4.6 млн. лв. бяха отпуснати само 2.7 млн. лв.Аз им казах така.60% са ви достатъчни, останалото че си платите сами.
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трафикантите щели да се борят с тероризма?! Да, но ние не пасем трева! Хайде, прибирай се, докато не е станало време да хващаш самолета завинаги!
18
1
 
14
 
! Отговори
ми63 преди 5 години
бай муй задълбочи, ама много, много плитките връзки на орешарски с абу даби, дубай и египет, ся да се готвят буркина фасо, кабо верде, остров тамбукту и т.н. останали на плиткото наши партньори.
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мутрьо прибирай се,стига си пътувал с народни пари бе докато държавата ти тъне в корупция и престъпления.Тоя надмина по разходки и бае си Тодар,дето му беше момче за всичко.
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата не даде достатъчно пари за водния проблем на Лом При необходими 4.6 млн. лв. бяха отпуснати само 2.7 млн. лв. и то за следващата годинаAКО БЕШЕ БЕЗПОЛЕЗНА ДУПКА НА ГЕРГОВ ЩЯХМЕ ДА ИЗМИСЛИМ 50-100млн лева ОТ ДНЕС ЗА УТРЕ, НО ЧЕ ХОРАТА ЩЕ СЕДЯТ БЕЗ ВОДА......МИ ШАНС. ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ
15
1
 
8
 
! Отговори
пецата преди 5 години
лимонката обикаля по заповед на шефката му меркел
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По тиквената физиономия разбираме че снимката е правена секунди след като е бил погален по темето
13
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия двамата на снимката са пияни до козирката , вижте го това е лицето на бyлгарина , обло черно с 1 IQ , мазно , бездудушно , крадливо, лицемерно , малумно вулгарно *** му се вижда края споко.
12
1
 
4
 
! Отговори
Бог преди 5 години
За да се изпълни писаното: - От Египет повиках, сина си!
11
0
 
10
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Б.Б. - Як е като, като... като Хеопсовата пирамида значи...
10
0
 
10
 
! Отговори
Тошо артиста преди 5 години
". Ха - ха- ха. Да живее вътрешното и международно положение."
9
3
 
20
 
! Отговори
В Египет бил преди 5 години
Абе, Баце, тука червените ще те свалят догде си дойдеш, бре!