Шейха Латифа бяга от "луксозната клетка" в Дубай. 9 месеца – ни вест, ни кост!

Принцесата е заловена от службите на лодка и оттогава е в неизвестност
5 дек 2018 22:00, Нели Христова
56
Шейха Латифа бяга от "луксозната клетка" в Дубай. 9 месеца – ни вест, ни кост!
Снимка: YouTube

На 24 февруари 32-годишната шейха Латифа бинт Мохамед бин Рашид ал Мактум решава да избяга от родния си Дубай, защото не е съгласна с политиката на управление на своя баща, емирът Мохамед бин Рашид ал-Мактум. Заловена е през първите дни на март, на яхта в морето край Индия, и принудително е върната обратно в страната. От тогава обаче, никой не я виждал, съобщава Guardian.

Латифа планира бягството си от Арабските Емирства около седем години. Много хора се опитват да й помогнат – бивш френски шпионин, финландски учител по капоейра и екип от Филипините, който трябвало да я откара към по-добрият живот.

Това обаче не се случило. Именно тяхната лодка е догонена от няколко въоръжени мъже, принцесата насила е свалена от нея и отведена един Бог знае къде.

За първи път Латифа се опитала да напусне Дубай когато била на 16 години. Хваната е на границата, отведена е в затвор, където три години е бита и измъчвана. За това планира второто си бягство много по-прецизно.

През 2011 г. се свързва с френския шпионин Ерве Жобер, за който прочита в интернет, че няколко години преди това самият той е избягал от Дубай, след като властите му създали проблеми. Той използвал екипировка за скуба дайвинг, с която стигнал до лодка навътре в морето и отплавал към Индия.

Когато получава първия имейл от Латифа, Жобер си мисли, че някой се опитва да го измами и иска доказателство от нея, че наистина е принцесата, за която се представя. После започват да си пишат на всеки три дни. Понякога, за да обсъдят техническите трудности около бягството, а друг път наследницата му разказвала, колко е трудно да живееш в тази луксозна клетка.

"Подтискана съм почти през целия си живот. Жените тук са смятани за по-нисши същества. Баща ми не може да продължава да причинява това на всички ни", пише тя. Двамата се виждат едва тази година.

През 2014 г. Латифа среща учителката си по капоейра (бразилско бойно изкуство) Тийна Яхиянен. Те стават изключително близки приятелки, дори скачат заедно с парашут. Финландката е ключов участник в бягството на принцесата. Тя на няколко пъти пътува до Франция, за да се срещне с бившия шпионин.

В денят на бягството двете приятелки излезли на закуска. Правели го често, за да заблудят охраната на Латифа. Наследничката се преоблякла, сложила си тъмни очила, качила се в колата заедно с Яхиянен и така стигнала границата до Оман.

После приятелките се качили на джет, който ги извел в международни води. Там на яхтата ги чакал Жобер. Тя била под американски флаг, за да се откажат преследвачите, но...

Видеото, което се появява по-късно, обяснява ситуацията в която се е намирала Латифа. Планирано е обаче то да види бял свят само ако опитът за бягството й е неуспешен.

"Ако гледате този клип, аз или съм мъртва или се намирам в много, много, много лошо положение", казва тя пред камерата.

Жобер и Яхиянен са пленени до 22 март, когато са освободени от затвора и са изгонени от страната. За Латифа не чуват нищо. Според източник, близък до управлението в Дубай, принцесата била щастлива със семейството си и се чувствала превъзходно, а от един "личен въпрос" светът е направил "сапунена опера".

Приятелите на Латифа обаче не мислят така. Според тях, това е организирано "принудително изчезване".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
16
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигурен съм ,че нещата разказани от ,,измъчваната" принцеса са преувеличени!Жената просто иска ,да живее свободен светски живот като модерна дама!Най-добре е баща й ,да я остави да си живота,но да и спре всякакво финансиране.Няма яхти,дворци и скъпи хотели и курорти!След 1-2месеца ще се завърне с рев и молби роднините да я приемат обратно!
24
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно колко ли мюсюлмански страни от Близкия Изток ги занимават с проблемите на Европа? Да мре по техните си традиции. Какво сме виновни ние, че от килимно пого и душене краката на други сkyнkcoве си спазват средновековни традицио.
23
20
 
18
 
! Отговори
Принцеса си търси бе преди 5 години
Глупаво момиче Всички момичета искат да са принцеси и да живеят в двореца, а тая да реши да бяга?? И къде смятала че ще я приберат? В някой публичен дом ли? Или да е нечия наложница? Никъде нямаше с перо да я галят.Пак щеше да има има един мъж да й заповядва, като е мюсюлманка.Дано поне е жива де, нищо че няма акъл.
22
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Перфектен сюжет за индийски филм.
21
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не беше принцеса,наследница на исламист,щеше да избяга по-лесно.
20
8
 
12
 
! Отговори
До 23 от истината е преди 5 години
И какво ти се струва безсърдечното в моя коментар? Написах, че не е красавица, защо да лъжа?? От статията не става ясно преди 16-та си година какво толкова е видяла лоошо в двореца, че е искала да бяга? За мен просто момичето не познава реалният свят, свикнала е да се кичи със злато. Има жени навсякъде, които търпят насилие от мъже. Не знам какво толкова обиждаш българите , че те било срам , че си българин. Аз написах истината от това което прочетох. Това за тайния агент звучи измислено
19
14
 
17
 
! Отговори
Теди преди 5 години
Живеела в лукс - частни учители, яхти сега направо да се разплача за тази принцеса.И ОТ КАКВО СЕ ОПЛАКВА ПО ТОЧНО?
18
23
 
26
 
! Отговори
Невъзвращенец преди 5 години
Като гледам коментарите от маймуноподобните по- долу и ме хваща яд, че съм ве родил тук. Толкова безсърдечен и просташки народ не съм срещал никъде.
17
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На мен ми харесва как изглежда има миличко лице.
16
15
 
9
 
! Отговори
До 16 от истината е преди 5 години
Ти пък какво се заяждаш?? Написах, че тая като е принцеса като избяга какво е щяла да работи? Американците щяха да я вербуват да издаде тайни и да я убият. В реалния свят НЯМАШЕ да оцелее. Защо е решила да бяга още на 16? Какво точно не било наред за нея?Цял ден само се е кичела със злато.
15
5
 
32
 
! Отговори
:-) преди 5 години
Хайде сега всички феминистки да отиват в Дубай, за да защитават правата на принцесата! Не смеят, защото ще ядат бoй и то не на шега!
14
7
 
16
 
! Отговори
шепот преди 5 години
Сигурно е искала да вика- ай руп,със саби начело на арабията.Ще избяга гола и боса и ще я хванат на100м отплажната ивица.5год. подготовка.Учителка и далечен французин.Това,на възел да го вържеш ,пак не достигаза качествн роман.
13
4
 
14
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Няма никаква загадка. Скрила се е във "Фермата" под името Ваня Стамболова :)
12
7
 
16
 
! Отговори
Истината е че... преди 5 години
Тая е принцеса, живяла е цял живот в лукс.Като гледам чак личен учител по бойни изкуства си е имала. С какво е смятала да се изхранва??Да беше избягала до България щеше бързо бързо до иска да се върне.
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Любимото място на бг управници..Защо ли? Много имат сходни интереси,а и злато на показ..
10
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей, това исляма е много, много, много толерантна религия, бе!
9
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и принцовете в СА са едни много добри хора сaмо журналистите изчезват.
8
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коя жена би живяла в арабския свят. Само тази която няма избор
7
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жобер я е предал.Може би я е изчукал няколко пъти преди това сигурно му е пуснала за благодарност а след това е отишъл при роднините и я е изпял срещу приятна сумичка.Защо мисля така ли?Тя бяга,вози се на джет качва се на яхта и след известно време идват некви платени нинджи, със много бърза моторница превземат яхтата на абордаж и я прибират обратно.Те откъде знаят за тая яхта?Единственият който може да им е казал е или франсето или нейната приятелка с която бяга.Френски негодник...
6
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Завлечена е в някой харем както и бг момичетата през турско