18-годишна саудитка избяга: Отказа исляма, иска убежище, но...

Девойката привлече вниманието на целия свят. Грози я смърт
9 яну 2019 13:30, Петя Славова
76

Върховният комисариат на ООН за бежанците подготвя молбата за убежище на 18-годишната саудитка, избягала от родителите си от страх да не бъде убита.

Процедурата ще отнеме най-много 5 дни. Младата жена привлече вниманието на целия свят, след като се барикадира в хотела си, за да не бъде депортирана, предаде Bulgaria ON AIR

Сагата започва тази събота. Рахаф Мохамед ал-Кун каца в Банкок, откъдето смята да лети за Австралия. Тайландските служби обаче ѝ отказват влизане в страната и искат да я върнат в родната ѝ Саудитска Арабия.

За да избегне депортация, вчера девойката се барикадира в хотелската си стая в транзитната зона на летището. И се обърна за помощ през социалните мрежи.

Рахаф твърди, че ако бъде върната при родителите си, те ще я убият. Причината – тя се е отказала от исляма – действие, което в Саудитска Арабия се наказва със смърт.

След намесата на ООН късно снощи тайландските власти позволяват на девойката да напусне летището.

Садуитката се надява да може да замине в Канада, САЩ, Великобритания или Австралия. Засега самите държави не са ѝ предложили убежище, защото изчакват да получи бежански статут. От Банкок засега няма да депортират Рахаф.

Днес бащата и братът на момичето са пристигнали в Банкок. Засега близките ѝ не са коментирали обвиненията. Случаят обаче прикова вниманието на милиони.

Десетки в социалните мрежи призоваха правителствата си да предложат убежище на Рахаф. А много млади саудитци аплодират смелостта ѝ и пишат: "Ти ни показа, че можем и заслужаваме да бъдем свободни!".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
4
 
! Отговори
nina преди 5 години
Виждам,че повечето четящи не са разбрали какво съм написала,а именно че това момиче говори английски и няма да има проблеми с езика в Австралия или която да е друга англоговоряща страна.Ако беше някоя 70 годишна бедуинска баба-да,ще говори само арабски,вероятно и няма да е ходила на училище никога,но това момиче на 18 със сигурност говори и друг език освен арабския :)
55
8
 
11
 
! Отговори
ИВАН преди 5 години
Между другото, някой да е чул или чел за откритие или постижение направено в мюсулманска държава или университет?Аз не съм. Мюсулманин изследовател и откривател НЯМА!!! Ако не сме ние ХРИСТИЯНИТЕ няма да ги има и тях.
54
0
 
4
 
! Отговори
Савата преди 5 години
Преди време публикуваха статистика на някакъв международен институт,за това къде жените са по-щастливи.И там България беше доста след С.Арабия.Та се чудя.Леле,майна.Ами нашите жени какво ли смятат да правят след като свободните Саудито бягат.
53
2
 
14
 
! Отговори
Николай преди 5 години
До "" аз съм си аз" . Значи да ражда на 12 години може, а да отиде в чужбина на 18 не може. Да ви таковам религията. Роби на средновековна догма. Слепи и глухи, но за сметка на това - лицемери.
52
7
 
4
 
! Отговори
nina преди 5 години
До Аз съм си аз#60Какво те кара да си мислиш,че саудитците не говорят английски език?Или Кувейт,Катар ОAE,Оман?
51
36
 
6
 
! Отговори
Аз съм си аз преди 5 години
Религията е виновна според вас ама защо не се замислите ако това е ваша дъщеря или сестра, решила на 18 да бяга в чужда държава и да се опълчва срещу традиция, принципи и вяра. Исляма е религия на мира, но иска живот според Корана, а той не позволява 18 годишна, още дете да иска бягство в чужда държава. И какво ще прави сега, ще работи в чужда държава ама не знае дори език. Няма що, страхотен пример за младите - не ни пука от нищо, ще правим каквото си щеме. Ах ах...
50
1
 
14
 
! Отговори
AUT преди 5 години
Помогнете на момичето !!! Не напразно е избягало. Дано да я приемат в САЩ
49
2
 
1
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...Iaponia e neinata strana !!!
48
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мястото е Константинопол, началото на 15 век. Византия е на път да загине. Градът вече е обграден от територии, контролиране от турците. Много християни , приели насила исляма се опитват да се спасят в столицата и да се върнат към християнството. Там обаче има съгледвачи , следящи дали новите мюсюлмани не нарушават , законите на исляма, да не говорим за отказ от исляма. Нарушителите Византия екстрадира обратно при турците, за да се опита да оцелее още малко. Четете история, нещата се повтарят
47
4
 
40
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Ех, колко хубаво място ще стате светът, ако всички мюсюлмани се откажат от исляма.
46
0
 
5
 
! Отговори
Ужасът! преди 5 години
И игнорснтността на болното общество на народите са ежедневие, не изключение.
45
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напразно се морите няма нищо общо момичето се е по *** вало за туй бега.
44
3
 
33
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 5 години
Ако се откажеш от исляма умираш? Демек тази религия е насила пробутвана, тва и по турско робство не е ставало в масов мащаб, баси диктатурата и "демократичните" янки са им първи дружки на тия или поне докато имаха полза от тях? немам думи
43
0
 
24
 
! Отговори
Диабло преди 5 години
Сатаната трудно изпуска жертвите си!
42
5
 
16
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Анонимен 46: "Не мога да разбера защо никой не бяга към велика Русия"? А защо мислиш, че никой не бяга към Русия. От бившите азиатски републики на СССР постоянно има желаещи да емигрират в Русия. Не липсват емигранти дори и от САЩ. От доста време там се укрива от "любовта" на американските тайни служби Джулиан Асанж. А някои и други известни артисти се укриват от високите данъци.Не че има връзка с темата.
41
6
 
14
 
! Отговори
Esc. преди 5 години
Птинитивни, манипулиращи, вменяващи чувство за вина, заплашващи. Това са религиите по света. Вярно, не всички призовават за избиване на неверници или даже на роднини, но като съдържание си приличат. Те импонират само на душевно болни и антисоциали или пък на слаби хора, които не са способни да отговарят за собствения си живот.
40
2
 
46
 
! Отговори
Край преди 5 години
АААА бежанка - не може, не може!!! Виж ако е брадат талибан меркел да го е прибрала. Или да е задължила нас.
39
7
 
26
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
АМА САУДИТСКА АРАБИЯ НЕ Е ЛИ НАЙ-ВЕРНИЯ ...НАЙ ИЗПОЛЗВАНИЯ ОТ САЩ СЪЮЗНИК !?! НЕ ИЗПОЛЗВАТ ЛИ ЦИОНИСТИТЕ ОТ САЩ САУД ЗА МАНИПУЛИРАНЕ ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА -ЗА ВОЙНАТА СИ С РУСИЯ ??? РИАД Е ЛЕСНА МИШЕНА - ГНИЕЩО СВИНСКО МЕСО ВЪРХУ МЕКА И ТРАЛАЛАХ НЯМА ДА Е ТОЛКОВА "ЛЕЛЕ " !!! НО В КОРАНА, ПОНЕ ,НЯМА ОДОБРЕНИЕ НА РОБСТВОТО КАТО В БИБЛИАТА : 10-ТА БОЖА ЗАПОВЕД-ОРИГИНАЛ: "НЕ ПОЖЕЛАВАЙ И РОБИНЯТА МУ "!!!
38
3
 
34
 
! Отговори
Лео преди 5 години
Едни въшливци със странни дрехи от векове повтарят едни и същи догми, отречени от цивилизования свят като безсмислици. В Европа религиозните вериги са скъсани отдавна. Вярно, че чаршафите си падат бетер психари, но принципът е същият- ако не се подчиняваш на моите предписанията, дадени свише(!) ще ти се случат сума ти нещастия и на тоя свят и на оня. А всъщност всичко в вятър и мъгла.
37
17
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мога да разбера защо никой не бяга към велика Русия...толкова много ракети имат.. мистерия.