18-годишната Рахаф получи статут на бежанец от ООН

Саудитката се отказа от исляма и избяга от семейството си
9 яну 2019 19:40, Анисия Иванова
26

18-годишната тийнейджърка от Саудитска Арабия, която избяга от семейството си от страх да не бъде убита заради вероотстъпничество, получи статут на бежанец от ООН.

Момичето вероятно ще получи убежище в Австралия. Тя вече има виза и резервиран билет до страната, съобщава Bulgaria ON AIR.

18-годишната Рахаф Мохамед ал Кунан беше обявена за легитимен бежанец от ООН и ще замине за Австралия. От правозащитната организация на Хюман Райтс Уоч в островната държава заявиха, че трябва да се заеме позиция и да се предложи защита на момичето, след като в миналото тя е изразявала загриженост за правата на жените в Саудитска Арабия.

Още по темата

Рахаф избяга от родителите си от страх да не бъде убита. Пред правозащитни организации тя разказала, че е била бита и заплашвана от свои роднини. Причината е, че тя се е отказала от исляма – действие, което в Саудитска Арабия се наказва със смърт.

Момичето привлече вниманието на целия свят, след като се барикадира в хотела си в Банкок, за да не бъде депортирана. Бащата и братът на Рахаф пристигнали в Тайланд, но тя отказа да ги види.

Случаят на Рахаф прикова вниманието на милиони благодарение на съобщенията, които тя пусна в социалната мрежа Twitter. Тя си спечели хиляди последователи, които изразиха желание да ѝ помогнат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари