Сирийските кюрди предадени – за пореден път, от САЩ

Амбициите на кюрдите са в капана на геополитически игри
Обновена: 11 яну 2019 07:13 | 10 яну 2019 21:45, Елка Василева
85
Сирийските кюрди предадени – за пореден път, от САЩ
Снимка: архив, Reuters

Те винаги са очаквали, че подкрепата на САЩ ще приключи, но въпреки това внезапното решение на президента Доналд Тръмп за бързо изтегляне на американските сили от Североизточна Сирия смая кюрдите там, които през последните три години са партньор на Америка в борбата с групировката "Ислямска държава".

Евентуално изтегляне ще остави сирийските кюрди изложени на турските заплахи за нахлуване, от една страна, и на сирийските правителствени войски, от друга, пише Асошиейтед прес.

Това предизвика още по-голямо огорчение, защото кюрдите в Близкия изток са били изоставяни в миналото от Съединените щати и други международни съюзници, на чиято подкрепа те са разчитали за своите стремежи.

Заради объркването в плановете на САЩ не е сигурно какво ще се случи по-нататък. Първоначално Тръмп обяви, че изтеглянето на 2000 американски войници ще стане "веднага", но оттогава служители на Белия дом намекват, че това няма да се случи незабавно. Съветникът на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън допълнително размъти политиката, след като при посещение в понеделник се опита да получи уверения от Турция, че Анкара няма да навреди на кюрдите, но очевидно се сблъска с отказ.

Още по темата

През изминалия век кюрдите в няколко случая са се доближавали до създаване на собствена държава или автономни региони, но в крайна сметка мечтите им са се разбивали, след като са били изоставяни от световните сили. Стара кюрдска поговорка отразява натрупалите се разочарования: "Ние нямаме други приятели освен планините."

Нека да хвърлим поглед към миналото:

Кои са кюрдите?

Кюрдите са етническа група, наброяваща около 20 милиона души, разпръснати в четири държави - 10 милиона в Турция, 6 милиона в Иран, 3,5 милиона в Ирак и малко повече от 2 милиона в Сирия. Те говорят индоевропейски език, който има връзка с иранския фарси, и са предимно мюсюлмани сунити.

Кюрдите населяват планинска територия с площ 191 000 квадратни километра, която образува дъга, простираща се от Югоизточна Турция до планината Загрос в Северозападен Иран. Те са разделени не само от граници, а и от племенни, политически и фракционни разцепления, които регионалните сили често използват, за да ги манипулират.

История на борба и предателства

Когато Османската империя рухва след Първата световна война, на кюрдите е обещана независима родина съгласно Севърския договор от 1920 г. Но договорът така и не е ратифициран, а "Кюрдистан" е разпокъсан. През януари 1947 г. в Махабад, Северен Иран, за кратко се създава кюрдска държава с подкрепата на Съветския съюз, но 11 месеца по-късно тя се разпада.

Оттогава има почти непрестанни кюрдски бунтове в Иран, Ирак и Турция.

През следващите десетилетия две събития се запечатват в паметта на кюрдите като предателства от Вашингтон.

През 1972 г. САЩ помагат за въоръжаване на въстание на иракските кюрди срещу Багдад. САЩ правят това от името на Иран, ръководен тогава от съюзника на Америка шах Мохамад Реза Пахлави, надявал се да окаже натиск върху иракското правителство в продължаващ граничен спор. Три години по-късно шахът подписва гранично споразумение с Багдад и спира доставките на оръжия. Тогавашният кюрдски лидер Мустафа Барзани пише пламенно писмо до държавния секретар на САЩ Хенри Кисинджър с молба за подкрепа, но американската помощ приключва. Иракското правителство смазва кюрдския бунт.

Иракските кюрди въстават отново през 80-те години на 20 век, подкрепяни от Иран, през войната между Иран и Ирак. Армията на иракския лидер Саддам Хюсеин води жестока, унищожителна операция, при която използва отровен газ и насилствено преселва близо 100 000 кюрди в южната пустиня.

Второто събитие е през 1991 г. след предвожданата от САЩ война в Залива, при която Кувейт е освободен от иракските сили. Тогавашният президент Джордж Х. У. Буш призовава иракчаните да въстанат против Саддам. Кюрдите на север и шиитите на юг се вдигат на бунт и в един момент контролират 14 от 18-те провинции в Ирак. Саддам отвръща с жестоки репресии, а кюрдите и шиитите се чувстват изоставени, въпреки че Буш не е обещавал изрично подкрепа.

Все пак наложената от САЩ забранена за полети зона над Северен Ирак помага за осигуряване на известна кюрдска автономия там. След падането на Саддам през 2003 г. САЩ помагат да се гарантира съхраняването на този автономен район в новата конституция на Ирак. Но САЩ не отиват дотам, че да подкрепят кюрдска независимост. През септември 2017 г. на референдум в самоуправляващия се регион с огромно мнозинство е изразена подкрепа за независимост. САЩ се противопоставят на това, а правителството в Багдад установява контрол върху граничните пунктове на района и затваря летищата му в продължение на месеци, принуждавайки кюрдите да отстъпят.

В Сирия може ли всичко да бъде загубено?

Кюрдите в Сирия се надяват на автономия в североизточния край на страната, където е съсредоточено тяхното население. Правителството в Дамаск не позволява това, а Турция е твърдо против. Анкара смята главната милиция на сирийските кюрди, която е свързана с кюрдски бунтовници в Турция, за терористична групировка. През гражданската война в Сирия, докато Дамаск беше зает да се бие с бунтовниците, кюрдите успяха да установят известно самоуправление, което беше немислимо по-рано.

САЩ се нуждаеха от партньор на място, който да се бие с групировката "Ислямска държава" (ИД), след като тя завзе източната и северната третина от Сирия, и откриха в кюрдите ефективна, организирана сила. САЩ въоръжиха кюрдската милиция наред с някои сирийски араби и асирийски християни и я подкрепиха с американски войски и въздушна мощ.

Кюрдите имаха собствен интерес в съюзяването с американците, надявайки се да придадат тежест на своите амбиции за автономия. Мина повече от година в сражения, при които бяха убити хиляди кюрди, но ИД беше изтласкана от почти цялата територия, която контролираше някога.

Турция изпрати войски в Сирия през август 2016 г., за да прочисти граничен район от бойците на ИД и да ограничи кюрдската експанзия. В началото на 2018 г. тя завзе северозападния анклав Африн, за да изгони кюрдската милиция, което доведе до разселването на десетки хиляди кюрди, а в същото време САЩ стояха безучастно и наблюдаваха.

Ако сега американците си тръгнат, има опасност да загубят всичко.

"Засега не е ясно какво ще се случи, но сирийските кюрди се чувстват предадени", каза анализаторът по кюрдските въпроси Владимир ван Вилгенбург в Ирак. "Те казват, че именно те са жертвали своите синове и дъщери в борбата с ИД."

Ситуацията навява спомени за Кисинджър в съзнанието на някои кюрди, каза той. "В миналото президентът Тръмп е хвалил кюрдите като велики бойци и велик народ", каза Ван Вилгенбург. "Сега той рискува да ги тласне в сериозна опасност с изтеглянето . . . Турция може да ги нападне по всяко време." 

/БТА/


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И КЮРДИТЕ РАЗБРАХА,ЧЕ ЦИОНИСТКИТЕ ГОВЕРАРСКИ СЪЕДИНЕНИ ЩАТИ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕШ ПРИЯТЕЛ И СЪЮЗНИК,ЗАЩОТО ЕВРЕИНА НЕ МОЖЕ ДА ИМА ПРИЯТЕЛ НЕЕВРЕЙН,ЧАФУТЯГИТЕ МОГАТ САМО ДА ТЕ ИЗПОЛЗВАТ И ДА ТЕ ЗАТРИЯТ КОГА НЕ СИ ИМ НУЖЕН.ВИЖТЕ ДОКЪДЕ НИ ДОКАРА (ПРИЯТЕЛСТВОТО_) И (СЪЮЗА) СЪС САЩ.
66
6
 
12
 
! Отговори
минаващ преди 3 месеца
Както беше при операцийте "Щитът на Ефрат" и "Африн", една нощ ненадейно ще дойдем, ще пометем терористите-комунисти на САЩ , ще възтановим мира по тези земи и всичко което започна с Първата световна война ще свърши. Кюрдите ще се обидинят но не под флага на комунистическата , атеистична и терористична групировка YP/PYD а под сянката на Великото знаме на Р.Турция. Ето това плаши запада и САЩ. Тях никак не ги интересуват кюрдите, тях ги интересуват петролът и природния газ от които получават днес
65
4
 
7
 
! Отговори
минаващ преди 3 месеца
Съдбата на продажниците и предателите на своите народи и държави е една и съща-СМЪРТ. Не всички кюрди в Сирия подкрепят YPG/PYD в Сирия, защото тези формирования по идеология представляват марксистко-ленинска, атеистична клика, която е в противовест с религиозния кюрдин.Второто е,че стотици хиляди кюрди, араби и йезуиди с различно мислене бяха изгонени от земите си.Демографията на цели райони се промени благодарение на тези комунисти-терористи.Всички изгонени от земите си днес са в бежанциТурция
64
7
 
7
 
! Отговори
Знаещ преди 3 месеца
То само кюрдите в Турция са 18м-20м.
63
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Незнам дали ще има кюрдска държава в Турциия,Сирия ,Иран и Ирак . Но вече си имаме автономия Романистан в северозападна Булгария. Най- много след 15 год. цялата Булгария ще се наименува Бгроманистан.
62
5
 
4
 
! Отговори
До 63 преди 3 месеца
Глупчо, Кобане помниш ли?
61
4
 
3
 
! Отговори
До 63 преди 3 месеца
Глупчо, Кобане помниш ли?
60
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А анексирани те арабски земи от кюрдите защо не споменавате, кюрдите в Сирия са 7 процента от населението а владеят 35 процента от територията на страната,а че воювали срещу ИД въобще не е вярно ,световните телевизии показаха как ислямистите са натоварени на автобуси и изпратени по живо и здраво извън Ракка
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Oбъркването в плановете прозира отвсякъде.
От една страна пишете, че кюрдите "през последните три години са партньор на Америка в борбата с групировката "Ислямска д-ва", от което следва, че при изтеглянето на Пиндостан, те ще останат един на един с Идил.
От друга страна правите извод, че изтеглянето ще остави сирийските кюрди изложени на турските заплахи за нахлуване и на сирийските правителствени войски.
Оказва се, че кюрдите не се плашат от своите братя по оръжие, а от армията на САР и аскера
58
24
 
6
 
! Отговори
Обяснитор преди 3 месеца
До Анонимен 62
"Тръмп искал мир. Ами защо им праща тонове оръжия?"

Защото иска окончателно изтриване на клетките на ИДИЛ и за защита от Асад.
А не за тероризъм срещу Турция. Ако кюрдите не послушат Тръмп - да се сърдят на себе си. Ако пък Ердоган нападне кюрдите безпричинно , Турция ще изяде дървото.
Май пишеш без да четеш внимателно какво съм писал?
57
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тръмп искал мир. Ами защо им праща тонове оръжия?
56
15
 
4
 
! Отговори
Обяснитор преди 3 месеца
До *** Османлията

Това са глупости! Дали ще има или няма кюрдска държава , Тръмп малко го интересува.
САЩ на Тръмп иска мир между Турция и северните кюрди. И добри отношения и с едните и другите. Това му е достатъчно.
55
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Евентуално изтегляне ще остави сирийските кюрди изложени на турските заплахи за нахлуване, от една страна, и на сирийските правителствени войски, от друга, пише Асошиейтед прес.
.
Хахаха, тия са си помислили, че вече имат държава. Напълно нормално е сирийските правителствени сили да си върнат контрола над територията, както и турците да трепят терористи.
54
15
 
7
 
! Отговори
Обяснитор преди 3 месеца
Асошиейтед Прес както винаги праскат фалшиви анти-тръмп глупости!!!

Тръмп проведе много разговори с Ердоган на които се разбраха Турция да не напада безпричинно кюрдите. И ще се радва ако се разберат и заедно довършат останалите клетки на ИДИЛ. Ако кюрдите обаче не спрат да организират терористични атаки в Турция , не Тръмп ще им е виновен .. А ако Ердоган безпричинно нападне кюрдите, той ще изяде дебелата тояга на Тръмп.
САЩ нямат проблем за минути да се върнат в района при нужда
53
11
 
22
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 3 месеца
Независима кюрдска държава никога не е имало, няма и да има.
Невидимата сила, която се опитва да създаде кюрдска държава е Израел и разбира се, еврейската колония САЩ. Искаха да създадат кюрдски коридор, простиращ се от автономната кюрдска част на северен Ирак, през северна Сирия с излаз на Средиземно море. По този начин Израел и САЩ да имат коридор за логистика при една бъдеща, но отдавна планирана война срещу Иран.
Нито Иран, нито Турция ще позволи това да стане.
52
2
 
18
 
! Отговори
ЗА 53 преди 3 месеца
До Анонимен

Не пиел а? Може. Но да знаеш в цялата човешка история, цивилизацияте все е правена от пиещи народи. Нито веднъж от непиещи. Ако не вярваш направи си справка.
51
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А ме пък ме смайва СМАЙВАНЕТО на кюрдите...........те какво, да не са паднали от Марс??? Че има ли на та зи наша нещастна Земя ПОНЕ ЕДНА ДЪРЖАВА ИЛИ ЕДИН НАРОД, който в началото да не е получил "обещанието", а после и ПОДХЛЪЗВАНЕТО от краварския обор!!! Тия говедца НЯМАТ морал, съвест, достойнство и справедливост! Това е бандитско образование, което се разхожда по Земята ЕДИНСТВЕНО ЗА ДА ГРАБИ!!! Били богати и силни...ами след толкова грабежи ВСЕКИ ще бъде богат като тях!!! Пффууу....гадост....
50
4
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 3 месеца
До Боби: Бих си купил и руски ракети стига да ги има на борсата :)
49
10
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 3 месеца
Точно така Василев е прав. Купувайте оръжия а нека САЩ си се изтеглят хитро :)
Хахаха ще продават оръжия на всички.
Действайте защото съм купил акции на Lockheed Martin Corp :)
Нека бягат САЩ нека :) и вие си плямвайте колкото искате а аз ще си удвоявам парите на всеки 3 години :)
48
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
do 50 Важното е по-скоро за теб да го играеш палячо във форума!)