Сирийските кюрди предадени – за пореден път, от САЩ

Амбициите на кюрдите са в капана на геополитически игри
Обновена: 11 яну 2019 07:13 | 10 яну 2019 21:45, Елка Василева
85
Сирийските кюрди предадени – за пореден път, от САЩ
Снимка: архив, Reuters

Те винаги са очаквали, че подкрепата на САЩ ще приключи, но въпреки това внезапното решение на президента Доналд Тръмп за бързо изтегляне на американските сили от Североизточна Сирия смая кюрдите там, които през последните три години са партньор на Америка в борбата с групировката "Ислямска държава".

Евентуално изтегляне ще остави сирийските кюрди изложени на турските заплахи за нахлуване, от една страна, и на сирийските правителствени войски, от друга, пише Асошиейтед прес.

Това предизвика още по-голямо огорчение, защото кюрдите в Близкия изток са били изоставяни в миналото от Съединените щати и други международни съюзници, на чиято подкрепа те са разчитали за своите стремежи.

Заради объркването в плановете на САЩ не е сигурно какво ще се случи по-нататък. Първоначално Тръмп обяви, че изтеглянето на 2000 американски войници ще стане "веднага", но оттогава служители на Белия дом намекват, че това няма да се случи незабавно. Съветникът на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън допълнително размъти политиката, след като при посещение в понеделник се опита да получи уверения от Турция, че Анкара няма да навреди на кюрдите, но очевидно се сблъска с отказ.

Още по темата

През изминалия век кюрдите в няколко случая са се доближавали до създаване на собствена държава или автономни региони, но в крайна сметка мечтите им са се разбивали, след като са били изоставяни от световните сили. Стара кюрдска поговорка отразява натрупалите се разочарования: "Ние нямаме други приятели освен планините."

Нека да хвърлим поглед към миналото:

Кои са кюрдите?

Кюрдите са етническа група, наброяваща около 20 милиона души, разпръснати в четири държави - 10 милиона в Турция, 6 милиона в Иран, 3,5 милиона в Ирак и малко повече от 2 милиона в Сирия. Те говорят индоевропейски език, който има връзка с иранския фарси, и са предимно мюсюлмани сунити.

Кюрдите населяват планинска територия с площ 191 000 квадратни километра, която образува дъга, простираща се от Югоизточна Турция до планината Загрос в Северозападен Иран. Те са разделени не само от граници, а и от племенни, политически и фракционни разцепления, които регионалните сили често използват, за да ги манипулират.

История на борба и предателства

Когато Османската империя рухва след Първата световна война, на кюрдите е обещана независима родина съгласно Севърския договор от 1920 г. Но договорът така и не е ратифициран, а "Кюрдистан" е разпокъсан. През януари 1947 г. в Махабад, Северен Иран, за кратко се създава кюрдска държава с подкрепата на Съветския съюз, но 11 месеца по-късно тя се разпада.

Оттогава има почти непрестанни кюрдски бунтове в Иран, Ирак и Турция.

През следващите десетилетия две събития се запечатват в паметта на кюрдите като предателства от Вашингтон.

През 1972 г. САЩ помагат за въоръжаване на въстание на иракските кюрди срещу Багдад. САЩ правят това от името на Иран, ръководен тогава от съюзника на Америка шах Мохамад Реза Пахлави, надявал се да окаже натиск върху иракското правителство в продължаващ граничен спор. Три години по-късно шахът подписва гранично споразумение с Багдад и спира доставките на оръжия. Тогавашният кюрдски лидер Мустафа Барзани пише пламенно писмо до държавния секретар на САЩ Хенри Кисинджър с молба за подкрепа, но американската помощ приключва. Иракското правителство смазва кюрдския бунт.

Иракските кюрди въстават отново през 80-те години на 20 век, подкрепяни от Иран, през войната между Иран и Ирак. Армията на иракския лидер Саддам Хюсеин води жестока, унищожителна операция, при която използва отровен газ и насилствено преселва близо 100 000 кюрди в южната пустиня.

Второто събитие е през 1991 г. след предвожданата от САЩ война в Залива, при която Кувейт е освободен от иракските сили. Тогавашният президент Джордж Х. У. Буш призовава иракчаните да въстанат против Саддам. Кюрдите на север и шиитите на юг се вдигат на бунт и в един момент контролират 14 от 18-те провинции в Ирак. Саддам отвръща с жестоки репресии, а кюрдите и шиитите се чувстват изоставени, въпреки че Буш не е обещавал изрично подкрепа.

Все пак наложената от САЩ забранена за полети зона над Северен Ирак помага за осигуряване на известна кюрдска автономия там. След падането на Саддам през 2003 г. САЩ помагат да се гарантира съхраняването на този автономен район в новата конституция на Ирак. Но САЩ не отиват дотам, че да подкрепят кюрдска независимост. През септември 2017 г. на референдум в самоуправляващия се регион с огромно мнозинство е изразена подкрепа за независимост. САЩ се противопоставят на това, а правителството в Багдад установява контрол върху граничните пунктове на района и затваря летищата му в продължение на месеци, принуждавайки кюрдите да отстъпят.

В Сирия може ли всичко да бъде загубено?

Кюрдите в Сирия се надяват на автономия в североизточния край на страната, където е съсредоточено тяхното население. Правителството в Дамаск не позволява това, а Турция е твърдо против. Анкара смята главната милиция на сирийските кюрди, която е свързана с кюрдски бунтовници в Турция, за терористична групировка. През гражданската война в Сирия, докато Дамаск беше зает да се бие с бунтовниците, кюрдите успяха да установят известно самоуправление, което беше немислимо по-рано.

САЩ се нуждаеха от партньор на място, който да се бие с групировката "Ислямска държава" (ИД), след като тя завзе източната и северната третина от Сирия, и откриха в кюрдите ефективна, организирана сила. САЩ въоръжиха кюрдската милиция наред с някои сирийски араби и асирийски християни и я подкрепиха с американски войски и въздушна мощ.

Кюрдите имаха собствен интерес в съюзяването с американците, надявайки се да придадат тежест на своите амбиции за автономия. Мина повече от година в сражения, при които бяха убити хиляди кюрди, но ИД беше изтласкана от почти цялата територия, която контролираше някога.

Турция изпрати войски в Сирия през август 2016 г., за да прочисти граничен район от бойците на ИД и да ограничи кюрдската експанзия. В началото на 2018 г. тя завзе северозападния анклав Африн, за да изгони кюрдската милиция, което доведе до разселването на десетки хиляди кюрди, а в същото време САЩ стояха безучастно и наблюдаваха.

Ако сега американците си тръгнат, има опасност да загубят всичко.

"Засега не е ясно какво ще се случи, но сирийските кюрди се чувстват предадени", каза анализаторът по кюрдските въпроси Владимир ван Вилгенбург в Ирак. "Те казват, че именно те са жертвали своите синове и дъщери в борбата с ИД."

Ситуацията навява спомени за Кисинджър в съзнанието на някои кюрди, каза той. "В миналото президентът Тръмп е хвалил кюрдите като велики бойци и велик народ", каза Ван Вилгенбург. "Сега той рискува да ги тласне в сериозна опасност с изтеглянето . . . Турция може да ги нападне по всяко време." 

/БТА/


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
17
 
! Отговори
Йово преди 4 месеца
Нищо ново. САЩ предаде муджахидините в Афганистан след войната им с СССР. САЩ предаде босненците след войната им със сърбите. После предадоха либийските бунтовници след свалянето на Кадафи. Сега предават съюзниците си кюрди. Но САЩ никога няма да предаде българските си съюзници начело с Бойко и грантачиите на американските НПО-та. Ако някой да не си помисли нещо друго значи е комунист и русофил.
26
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всеки български борец би победил Хабиб Нурмагомедов. Дори Тайбе Хюсеинова би го победила.
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 25 Значи като е български форум ти не трябва да познаваш и примерно Силвестър Сталоун, Кличко, Ал Пачино, Фреди Меркюри, Лионел Меси?
Странен индивид, си.)
24
0
 
0
 
! Отговори
Тръмп, Доналд Дж. преди 4 месеца
фалшива новина и пропаганда, всеки да се спасява сам, време е САЩ да се прибере на собствената си територия и да гледа собственото си население - Америка Първа!!
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен

защо? тук е български форум, не е нужно да познаваш нурчета магомедови, на нас българите не ни пука за такива
22
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 23 Запознай се с това кой е Хабиб Нурмагомедов и ела пак!
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен

хабиб? това някакъв виц?
20
6
 
3
 
! Отговори
Василев преди 4 месеца
Е добре де , не самли велики САЩ???Влизаме в нов етап, да запалиш война и да я управляваш дистанционно и да замесиш 15 страни в конфликта, да извлечеш пещалби трилиони, да предначертаваш граници, да точи нефта,да профаваш оръжия, и да дърпаш ушите, а през това време селяните прости да живеят с идеята, че Америка вече се сгромолясва и вече американската политика няма тежест и влияние в света!!!
Това е велико, Америка е велика, а вие сте селяни прости!!!
Агент Хенри Мортимор!ЦРУ!!!
19
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Слава На Дагестан и Хабиб Нурмагомедов- непобедимият световен шампион по ММА и слава и на Сабина Саидова с песента" Мой Дагестан" на фона на която той излиза преди всеки бой отправяйки се към Октагона !
18
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
РУСИЯ ПРЕДАДЕ СВОИТЕ
17
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ПРЕДАДЕНИ СА ОТ РУСИЯ, КОЯТО НЕ СЪЮЗИ С ЕРДОГАН
16
1
 
15
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 4 месеца
Бе не ме занимавайте с тия примитивни женички, като Елчето!
Кюрдите се бият за независимостта си в Турция, ма ОВЦА!
Докторът победи ли Ислямска Държава и сирийската опозицията заради Владимир?
Победи ги!
Точка!
Факт!
Не заради кюрдите.
Хамериканеца разбра, че да се бориш срещу Владимир е обречена кауза и затова си заминава.
Иначе тръгна да му пуска ракети от Средиземно море Мaймуняка още 2012-та на Доктора, а то накрая к'во стана?
Москва в Сирия, а Вашингттон по пътя Атлантически насрaн до САЩ.
15
2
 
21
 
! Отговори
Ал Кохол преди 4 месеца
САЩ-исаните предават всички стига да им е изгодно!

Изводите всеки сам да си ги направи.
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бе не ме занимавайте с тия примитивни *** като Елчето!
Кюрдите се бият за независимостта си в Турция, ма ОВЦА!
Докторът победи ли Ислямска Държава и сирийската опозицията заради Владимир?
Победи ги!
Точка!
Факт!
Не заради кюрдите.
Хамериканеца разбра, че да се бориш срещу Владимир е обречена кауза и затова си заминава.
Иначе тръгна да му пуска ракети от Средиземно море Мaймуняка още 2012-та на Доктора,а то накрая к'во стана?
Москва в Сирия, а Вашингттон по пътя Атлантически насрaн до Америка
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всеки президент на САЩ има различна политика спрямо света после света става миш-маш с грозде.
12
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Путин хубаво им предлагаше широка автономия в северна Сирия.
Но те чакаха подкрепа от САЩ за отделна държава.
Сега обаче се осъзнаха. Дано не е късно.
11
0
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 4 месеца
Ха ха ха глу пак е този, който вярва на американец. Глу пак или гербераст, което е едно и също.
10
3
 
12
 
! Отговори
Жоро преди 4 месеца
Те живеят на територия на Сирийската Арабска Република. Точка.
9
6
 
6
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 месеца
Американските военни ще се оттеглят от Сирия на куково лято!

Agent Nansy Pelosi,
FBI
8
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като проследиш хронологията на историята с кюрдите в статията, няма как да не ти направи впечатление как САЩ през цялото време се опитват да късат територии от други държави за да създадат изкуствена кюрдска.
И с цялата си наглост Вашингтон говори как подкрепял териториалната цялост на всяка държава...