Без следа: Любимата двойка на Саудитска Арабия. Тя в затвора, той...

Комедиант и активистка изчезват. Били отвлечени от властите?
11 яну 2019 21:30, Джесика Вълчева
45
Без следа: Любимата двойка на Саудитска Арабия. Тя в затвора, той...
Снимка: Twitter

Броят на изчезналите в Саудитска Арабия активисти, борци за човешки права и жени, дръзнали да престъпят свещените правила шариата, вече не може да се брои на пръсти. Защото онези, изчезнали при "мистериозни обстоятелства" са твърде много. Защото страната държи консервативните и и варварски правила да останат точно такива, каквито са. Да се следват от обществото точно така, както трябва и хората да се държат в подчинение точно така, както е било винаги.

Революционните постижения в областта на човешките права в Саудитска Арабия са само параван, който да замаже очите на Запада. Защото там все още продължават арестите на активисти. Продължават да изчезват хора. Там продължава да се убива.

Още по темата

Само преди дни целият свят разбра за историята на Рахаф Мохамед - 18-годишното момиче от Саудитска Арабия, което пое риска и напусна семейството си, отрече се от исляма и полетя към Австралия. Единственият проблем беше прикачващият и полет през Банкок, където я чакаха саудитски дипломат и тайландските власти. Момичето беше заплашено от депортация обратно в родната и страна, което беше напълно равнозначно на смърт.

Рахаф се барикадира в хотелската си стая и помоли всички хуманитарни организации за помощ. След 72 часа мъчение попадна под закрилата на ООН, а по-късно получи и право на убежище в Канада.

Не всички обаче имат нейния късмет.  Двама от тях са саудитския комик Фахад ал Бухаири и съпругата му Луджан ал Хадлу.

Наричат го Джери Зайнфелд на Саудитска Арабия. Фахад е първият професионален комедиант в кралството. Преди да изчезне, има милиони последователи в Twitter, а хуморът му е харесван от мнозина. Днес от него няма никаква следа, а за случая се говори изключително малко.

Допреди няколко дни, когато американският писател Кърк Рудел разказва цялата история за срещата с Фахад и съпругата му и за една планирана вечеря, която никога не се случва.

Запознават се случайно преди няколко години, когато саудитският комик е в Лос Анджелис за снимките на телевизионно предаване. Двамата се срещат покрай професионален ангажимент и си разменят няколко приказки, които прерастнали в интересен разговор и така приятелството им пламнало.

"До Фахад стоеше жена. Представи я като своята съпруга, Луджан. Не познаваше никой в Лос Анджелис, затова се движеше с него цял ден. Бяха млади, готини, космополитни и наистина много мили. Заговорихме се за кариерата му на комедиант - нещо, което не е съществувало в страната му допреди. Това беше нещо изключително опасно в Саудитска Арабия", разказва в профила си писателят.

И така започват да говорят за политика, за принц Мохамед бин Салман и това, че американската преса изключително много му симпатизира. Въпреки това Фахад и Луджан знаят, че борбата за човешки права в страната тепърва започва и има много дълъг път, който трябва да бъде изминат. Затова се местят в Дубай.

Славата на саудитския комик била достатъчно голяма. С милиони фенове в социалните мрежи и добро обществено положение, било много трудно някой да го закача, а това със сигурност помагало и на съпругата му Луджан.

И тогава американският писател замръзнал на място. Всъщност, оказало се точно обратното - Луджан не била случайна жена и нейната репутация била доста по-голяма, отколкото тази на Фахад.

Луджан ал Хадлу е един от активистите, които усилено се борят за правото на жените да шофират. През 2013 участва активно в кампанията и публикува видеа, на които управлява автомобил. Заради това, че се качва на автомобил, Луджан е арестувана през 2016  година, заедно с десетки други активисти  и "изчезва" за няколко дни и то малко след сватбата на двамата младежи.

И всичко това Кърк Рудел разбира в един единствен разговор. Обещават си да продължат комуникацията си и следващия път, в който са на едно и също място - задължително да вечерят. Разменят координатите си и в следващите няколко години поддържат връзка от време на време.

През 2017 година Луджан отново е арестувана. Тогава американският писател се свързва със своя приятел, за да провери каква е ситуацията. В това време момичето вече е било освободено. Цялото преживяване било страшно, но всичко приключило с щастлив край, слава Богу.

До март 2018 година, когато Луджан и Фахад са завързани и отвлечени. Двамата били закарани обратно в Саудитска Арабия. Фахад по онова време бил в Йордания, а Луджан - в Обединените Арабски Емирства.

Оттогава са изминали 10 месеца. Луджан все още е в затвора. Баща и разказва, че момичето е подложено на брутални мъчения. Никой не знае къде е Фахад. Мъжът (или някой вместо него) е деактивирал профилите си в социалните мрежи. В момента от него няма никаква следа. Няма каквато и да е следа от миналата пролет.

Фахад и Луджан даже мистериозно са се развели.

"Те не се опитваха да са някакви революционери. Бяха млади, креативни хора, които се опитваха да творят и междувременно споделяха фундаменталните си разбирания за човешки права. Надявам се, че след като разказах историята им, тя ще достигне до повече хора. Хора, които имат нужната сила, за да направят нещо по въпроса", пише в профила си в Twitter американският писател.


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
14
 
! Отговори
До 15 преди 2 месеца
Бруталната истина е, че си 100% прав!!!

САЩ и Русия си крепят икономиката като продават оръжие на тия камилари и си взимат нефт на промо цена.

Ако тия дадат на червено едни ракети и самолети за 1 трилион на година отиват на кино :Х
19
8
 
8
 
! Отговори
опетков преди 2 месеца
До ПРОМИТ МОЗЪК Не се прави на много отворен. Кажи точно за какво те излъгаха евреите? И кои точно евреи? Не вярвам да си прочел и два реда от еврейските учения и религия.
18
3
 
35
 
! Отговори
Нати преди 2 месеца
И нека не забравяме че Саудитска Арабия са едни от основните спонсори на БХК и на 80 процента от новопостроените джамии в Родопския регион.
17
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ПРОМИТ МОЗЪК

Стига с тази телегония. И с мантрите, че само жената поема част от генетичния код на всеки мъж, с когото е контактувала интимно. Чрез обмяната на телесни течности двамата "обменят" и генетична информация.
Ти не отиваш девствен при жена си. Рядко има мъже, които остават верни само на една жена през целия си живот. И се получава, танто за кукуригу!
16
4
 
27
 
! Отговори
Трумп преди 2 месеца
Асад е диктатор, а Сауд е върхът на демокрацията.
15
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Когато в СА настъпи цивилизацията тогава ще дойде свършека на света.
14
2
 
8
 
! Отговори
M.I.C. преди 2 месеца
Уахабизъм, салафизъм са съществували векове наред. Не съм специалист по въпроса напротив много далеч, но да се твърди, че са създадени от христяни е доста невярно. Виж, да се каже, че са "изпозвани" от христяни може и да е ръка, може би не. Но създадено....
13
17
 
8
 
! Отговори
ПРОМИТ МОЗЪК преди 2 месеца
До La France

чувал ли си думата Телегония !?

за това тарамбуките държат жените им да са девствени и да не се лупат за кебабче с бира

обаче твоя мозък е пълен с еврейски лъжи - като малки деца ви лъжат еврейте !!!
12
3
 
48
 
! Отговори
La France преди 2 месеца
Все повече хора в мюсюлманския свят започнат да осъзнават, че живеят в лъжа. Рано или късно те ще счупят оковите и ще отделят религията от държавата по примера на европейската цивилизация. В 21 век, в епохата на интернета и на глобализацията, прoсто няма друг път.
11
34
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Aми сърдете се на самите себе си, изпитвайте гняв заради самите себе си, понеже уахабизмът е създаден от християни. И от християни е наложен там, първоначално като обикновена секта. Изкуствено е създаден от службите на UK, по време и след 1 световна война. UK и Франция са обещавали "свобода" на арабите от "лошата" Османска империя (която тогава е владяла тези земи) и за да ги откъсне от традиционните ислямски течения на принципа "Разделяй и владей", вмъква там уахабизъм. Изцяло християнско си е!
10
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Защото страната държи консервативните и и варварски правила да останат точно такива, каквито са."

Не е правилно да ги наричате "варвари". Варварите се цивилизоваха преди векове. Животни е по-уместно.
9
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 5

САЩ дружат с тия варвари, защото САЩ са най-големите варвари. Но много по-изтънчени и в началото изобщо не можеш да осъзнаеш каква змия си взел в пазвата си.
А иначе неудобните на САЩ страни, които не дават даром природните си ресурси се наричат с какво ли не имена, правят се опити за внасяне на "демокрация", а такива наистина тоталитарни режими като в СА се толерират, защото са наше куче и ни играе по свирката.
8
2
 
37
 
! Отговори
Аркан преди 2 месеца
Ето поредното доказателство, че исляма е варварска религия.
7
1
 
31
 
! Отговори
ааууу преди 2 месеца
Всичко се променя, хората, животните, планетата, галактиките, вселената - всяка секунда.
Тия от Саудитска арабия могат да се опитват да забавят, но не могат да спрат промените.
6
2
 
32
 
! Отговори
Сауди посолството преди 2 месеца
"Комедиант и активистка изчезват. Били отвлечени от властите?"

Долни клевети. Напуснаха дома си с вълшебното килимче, дето го ползваше и Кашоги.
5
2
 
31
 
! Отговори
случайно минаващ преди 2 месеца
Жалко е, че има още такива средновековни варварства и държавна политика.
4
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А САЩ дружи с тези варвари, застъпи се за тях след случая с убитият журналист, а преди няколко месеца Вашингтон нарече себе си "непоклатим партньор на Саудитска Арабия".
3
5
 
33
 
! Отговори
Burzum преди 2 месеца
Любимата страна на САЩ!И Израел също!
2
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В тази държава все още практикуват екзекуции на улицата по анонимен донос.В смисъл някой казва на мъжът че жена му е изневерила и оня се оплаква на нравствената полиция и я убиват.Даже снимат с телефоните и качват в интернет.Това е една дивашка държава.Надявам се скоро петролът да падне до 20$ и да почнат да фалират лека полека защото цялата им държава е с ромски манталитет.Кушия нали знаете какво е?Всеки ден местните си правят кушия но не с каруци а с бентлита и ферарита.Друсат кючеци,чалга.
1
3
 
30
 
! Отговори
Кашоги преди 2 месеца
"Без следа: Любимата двойка на Саудитска Арабия. Тя в затвора, той..."

Не е трудно да се досетим какво са направили с него саудитските туземци.