Рияд: Последната капка петрол на света ще е наша!

Енергийният преход е много сложен, твърди шефът на Saudi Aramco
26 яну 2019 11:26, Бойчо Попов
27
Рияд: Последната капка петрол на света ще е наша!
снимка: Ройтерс

Страните от ОПЕК се надяват глобалното търсене на петрол да продължи да се повишава поне до 2040 г. и вижда себе си като най-добре подготвеният производител, който може да отговори на това търсене благодарение на своите ниски производствени разходи, пише Цветана Параскова в свой анализ за Oilprice.

Саудитска Арабия ще изпомпа последния барел петрол в света, но изглежда, че това време все още не е наближило.

„Не виждам пикът на търсенето да е достигнат през последните 10 години и не мисля, че това ще стане до 2040 г.“, смята Амин Насър, президент и главен изпълнителен директор на саудитския петролен гигант Saudi Aramco в интервю пред CNN по време на Световния икономически форум в Давос.

„Търсенето на петрол ще продължи да расте. Ние сме производителят с най-ниски производствени разходи и последният барел в света ще дойде именно от нашия регион“, подчертава Насър.

През последните години той непрекъснато говори, че пикът на търсенето на петрол все още не е достигнат в нито една географска ширина и че нефтохимическата промишленост ще стимулира и занапред търсенето поне до 2050 г., а разговорите за „наближаващия пик“ и „блокираните ресурси“ застрашават нормалния енергиен преход и постигането на енергийна сигурност.

Саудитска Арабия, която тъкмо обяви, че размерът на петролните ѝ резерви е малко по-голям от прогнозираното, изглежда, че ще диверсифицира своята икономика от сериозната зависимост от суровия петрол.

Но една от целите на амбициозния план Vision 2030 е да се използва по-малко петрол във вътрешния пазар на електроенергия, за да се освободят повече количества за износ.

Като лидер в износа на петрол Рияд няма да предаде лесно короната си и геополитическото влияние, което си е създала посредством този ресурс.

Саудитците имат две ключови „съставки“, за да продължат да изпомпват петрол на високо ниво – огромни резерви и ниски производствени разходи.

Вижте целия анализ в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
17, българската вода НЯМА да се продава на ***, да не кажа направо - животни!
20
6
 
10
 
! Отговори
До #3 Руски смях преди 5 години
Известно е, че последен се смее този, който най-зле съобразява, т.е. който е най-tъп!
19
5
 
31
 
! Отговори
8 преди 5 години
Ако Тесла успее най-накрая да отговори на огромното търсене, и ако другите се включат в надпреварата за електрическата кола камиларите ще го издухат до няколко години, китайците ще им забият им забият последния пирон в ковчега
18
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2040 година ще бъдат забранени бензиновите и нафтови печки ,а вие камиларите ще си ползвате петрола за слънчеви бани, може и да си го пийвате и хапвате .
17
20
 
5
 
! Отговори
ундарталец преди 5 години
Не дебилствайте, ква вода?могат да си имат,произвеждат повече вода от нужно им, или да купят всичкате вода на България, но за кво им е? В кой век живеете?
16
5
 
20
 
! Отговори
ундарталец преди 5 години
Няма да е "ваша", а на най-силния на света, въпрос на време е кой,как, кога.Преразпределянето на света,най-вече на петрола вече е в ход.
15
5
 
34
 
! Отговори
BYLGARIN преди 5 години
POSLEDNATA KAKPA PITEINA I MINERALNA VODA SCHTE E NASCHA.BEZ PTREOL MOJEM NO BEZ VODA STE MYRTVI DIREKTNO PRI ALAX ZA SEDMICA PQSUK SXCHTE QDETE
14
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като им свърши водата ще ни се молят , ама 100лв за литър батко
13
2
 
35
 
! Отговори
Токсиколог-любител преди 5 години
След подобно четиво винаги се сещам за каменната ера.... Тя не е свършила, понеже са се свършили камъните - нали..... И с нефтената ера ще е сходна случката....хм...
12
11
 
31
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Е,като изпомпят петрола,всичката подпочвена вода която е сладка ще запълни празните пространства и ще потъне още по-надълбоко и ще изчезне и ще настане суша.Баба Ванга е казала,,Злато ще имате но вода няма да имате,ще я затварате у буркани,,
11
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като копаят петрол и там влиза морска вода после и океаните ще потънат под земята петрола може да не свърши ама океаните ще изчезнат.
10
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е важно чия ще е последната капка петролВажното е че след нея идва един нов и по добър свят в която днешните богати с мощните коли и силиконки с екскурзиите до Бали и Канарските острови през месец със самолет ще го ядат четвъртит и ще има нов стандарт за богатство
9
8
 
22
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Русия има огромен Ресурс с петрол и газ - стига за 1000 години . За критиците - с какво се отоплява ЕС , Япония и Северна Корея ?
8
2
 
42
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
По Данни на Света - Най-добре е подготвена Венецуела - за това Сорос и САЩ се насочиха натам , заебаха Саудитска Арабия , Дубай , Иран .
7
2
 
31
 
! Отговори
да де преди 5 години
До Анонимен 1Те и на Русия бяха изчерпани,пък сега пак дават нефт!
6
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да добива Русия от трудно достъпни райони цената трябва да е $100, иначе няма да е рентабилно, а тя в момента е доста ниска.
5
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2А вълищата от Украйна кой ще ти ги докара? Ще си ги донесеш на гръб ли ?
4
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Последната капка петрол....и Арабския полуостров ще заеме мястото на кухините от където е изпомпал петрола.И светът ще стане по-хубав.
3
11
 
52
 
! Отговори
Руски смях преди 5 години
По стара и многовековно утвърдена традиция Русия винаги се смее последна...Така че леко с р я з а н и я петрол - рашоните тепърва започват да теглят въглеводороди и от Арктика...
2
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Палим печката с въглища, тока ми е от АЕЦа, кола немам. Да ми пупнат на чучура всичките петролоизносвачи.