Войната в Сирия навлиза в деветата година - жертвите са над 370 000

13 млн. сирийци са разселени или са избягали в други страни
15 мар 2019 13:00, Елка Василева
19
Войната в Сирия навлиза в деветата година - жертвите са над 370 000
Снимка: архив, Reuters

Над 370 000 души са убити от началото на войната в Сирия, навлизаща днес в деветата си година. Това сочи равносметка, публикувана от Сирийския център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП), предаде Франс прес.

Сред жертвите има 112 623 цивилни, включително повече от 21 000 деца и 13 000 жени, посочват правозащитниците, разполагащи с обширна мрежа от източници в цялата страна.

Избухнал по време на предприети от режима кръвопролитни репресии срещу мирни продемократични демонстрации, конфликтът в Сирия се превърна с течение на годините в комплексна война с участието на бунтовнически групировки, джихадистки движения и чуждестранни сили, водена на все по-разпокъсана територия, констатира АФП, цитирана от БТА.

Убити са около 125 000 войници от сирийската армия и от съюзени с нея милиции, сочат новите данни на СЦНЧП. Загинали са и 67 000 бойци от други, например кюрдски сили.

Освен това са убити и близо 66 000 джихадисти, по-специално от групировките "Ислямска държава" и Хаят Тахрир аш Шам, бившия сирийски клон на Ал Кайда, добавят правозащитниците.

Същевременно конфликтът е изпратил милиони сирийци в изгнание. Неправителствените организации все още информират за нови зверства и посегателства срещу правата на човека от страна на режима, обвиняван в смъртоносни химически атаки, изтезания и произволни арести.

Общо около 13 милиона сирийци са били разселени или са избягали в други страни.

През последните години режимът на Башар Асад успя да си върне много изгубени територии, превзети преди време от бунтовници и джихадисти, благодарение на основните си съюзници - Русия и Иран, но една трета от земите на страната все още не са под контрола на Дамаск.

Войната причини масови разрушения на инфраструктури и унищожи редица ключови сектори от икономиката, включително петролния.

Щетите се оценяват на 400 милиарда долара (353 милиарда евро).

Президентът Асад заяви в неделя, че страната му е в "икономическа блокада" заради международните санкции, наложени на режима от началото на войната.

Изцяло в дипломатическа изолация от 2011 г. насам, сирийският режим от известно време плахо се завръща на регионалната сцена, заключава АФП във връзка със скорошните съобщения от Обединените арабски емирства и Бахрейн, че откриват отново посолствата си в Дамаск.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: войната в Сирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
раша наша преди 5 години
страната въюва с терористите и още допълнително са под международни санкции.е тази америка много се възвиши.а уж са демократи --убиици и кръвопиици.как може да се правят ес на сляпи а и те са един дол дренки нали от там излиза коалицията
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само не разбрах какво правят тия монголчета на снимката.
12
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Анонимен ***.ак 13Териториите на ИДИЛ са до тези, владяни от Турция.Какви американци бълнуваш, пияна руско кратуно.
11
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"ТОВА ЩЕ СТАНЕ, ЗА ГОЛЯМО ВАШЕ СЪЖАЛЕНИЕ!!! И за наша радост!"Да се радваме, че ще продължим да купуваме скъп руски газ! Това ли имаш предвид, родотстъпнико?Повече от трета от територията на Сирия не е под контрола на звяра Асад. След Асад най-много владеят кюрдите, после бунтовническите групировки, не само от ИДИЛ.Турция има обща територия с бунтовници в Сирия.Елементарно е да се провери. Убитите са над 465 000! Syria territory control
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога ли най-сетне и у нас ще влезе Закон срещу фейк-нюз, КАТО ТАЗИ СТАТИЯ НАПРИМЕР! Не ви ли е срам бе???? Не стига че краварите подпалиха тази война там, убиха толкова хора, а и сега още продължавате пък вие да поддържате този отан-ски терорист и да лъжете, че една трета от земита още не са освободени!!! НЕ СА ОСВОБОДЕНИ от 3-5% и то там, където има краварски бази и анклава на терористите Идлиб! Но И ТОВА ЩЕ СТАНЕ, ЗА ГОЛЯМО ВАШЕ СЪЖАЛЕНИЕ!!! И за наша радост!
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Благодарение на дръжавата, която няма войни на своя територия, а прави само на чужда?Защо ли е най-богата? Гнусни американци и англичани!Ирак, Либия, Сирия сега Венецуеала умират хора от гнусната им алчност и все обвиняват други.Кога те ще бъдат сакнционирани ? И до кога тука ще сме им само за военни цели ( т.е. добри приятели )
8
0
 
18
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Където стъпи американски ботуш, трева не никне 1000 години след това.Помните ли какви богати държави бяха Либия, Сирия, Ирак и Египет, преди САЩ да нахлуят там???Някой ако е забравил, български инженери, строители, електротехници, лекари и медицински сестри ходеха а работят там за по 3-4-5 и повече хиляди долара на месец.
7
1
 
6
 
! Отговори
до5 преди 5 години
интересно ще ни е да си обосновеш нсписаното, така е просто едно антируско спамене ...
6
1
 
8
 
! Отговори
ДОЛУ ГЕРБ преди 5 години
За 9 години 370 000 убити ,а по времето на Втората световна за 5-г 30--40 милиона убити. Как се е водила тогава войната как я водят сега ?
5
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е важно за ООН, за Великобритания, САЩ, ЕС. Те сега са загрижени за Венецуела и венецуелския народ. Затова редовно му спират тока и му блокират трилионите по банките по света. За негово добро го правят.
4
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дам, дори няма едно. '"благодаря Русия за унищожаването на ДАЕШ". Каква статия...
3
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Даам, мирните "демократични" демостранти се окзаха въоръжени до зъби, включително с картечници 50-ти калибър, бронирана техника, артилерийски системи и ракетни установки. Също така ползваха подкрепата на братските американска и израелска авиации. Е, а иначе нямали какво да ядат и пари за лекарства...
2
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сирийския център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП) е позициониран в Лондон и е антиправителсвено настроен.
1
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко това благодарение на най " демосратичната" държава САЩ подкрепяща с финанси и оръжие ислямските тетористи.