Йемен, Либия, Мали: Къде ще се появи новата "Ислямска държава"?

Уроците от възхода на терористичната организация не бива да бъдат забравяни
2 апр 2019 20:13, Боряна Павлова
39
Йемен, Либия, Мали: Къде ще се появи новата "Ислямска държава"?
Снимка: БТА

Много преди "Ислямска държава" да капитулира и от последната си "крепост" в сирийския град Багхуз, терористичната организация бе принизена до милитантско джихадистко движение, което се осланя на самоубийствени атентати, с които да сее ужас. Вече не е "държава" под каквато и да била форма, а само една от многото терористични организации, които постоянно сменят скривалищата си.

Безславен край за групировка, която в разгара на силите си, управляваше територия с големината на Великобритания. Загубата на територия от страна на ИД прави задачата на правителствата и агенциите за борба с тероризма още по-трудна. Същевременно групировката няма същите възможности да набира бойци и средства. Сега ще трябва да се "състезава" с други терористични организации, без привилегиите, които осигуряваше държавността, пише "Bloomberg".

Още по темата

Думата "държава" в името на терористичната организация беше повече от престиж, осигуряваше осезаеми предимства. Годишните приходи, основно от данъци и контрабанда на петрол, носеха стотици милиони долари на "Ислямска държава" и възможността да набира бойци от 10 млн. "граждани", същевременно привличайки и десетки хиляди чуждестранни последователи от цял свят.

Разбира се, "Ислямска държава" имаше и политическо измерение. През 2014 г. Абу Бакр ал Багдади се провъзгласи за халиф и така си осигури възможността да претендира за командир на всички джихадисти. Способността му да завземе и опази територия, дори големи градове като Мосул, му осигуриха лоялни последователи. Лидерите на други терористички групировки не признаха Багдади за сюзерен, и много може да са оспорвали претенциите му, но никой не подложи на въпрос успеха му.

Предимствата на квази държавата със сигурност накараха джихадистките организации да завиждат на "Ислямска държава", но от друга страна те осигуриха притегателна сила в света на терористичните милиции, която възпря стремежът на другите групировки към завземане на територии. Останалите трябваше да се задоволят с по-малки "емирства".

Сега обаче е много вероятно, че някоя от многото терористични милиции ще се стреми да запълни вакуума, създаден след колапса на "Ислямска държава".

"Предизвикателство за останалите е да пресъздадат или преконцептуализират Ислямска държава", твърди експертът Фауаз Гергес.

Условията, които помогнаха във възхода на ИД бяха много специфични. Ал Багдади и ръководството на "Ислямска държава" успяха да завоюват големи територии, или защото армията на място нямаше желание да даде отпор, като в Северен Ирак, или беше заета с друг наложителен проблем - като гражданската война в Сирия. И в двете страни ИД капитализира етнически и религиозни вражди, дали между шиити и сунити, или араби и кюрди.

Най-вече ал Багдади се възползва от небрежността на западните държави към случващото се в Близкия Изток. "Ислямска държава" се появи на хоризонта точно когато администрацията на президента Барак Обама изтегляше американските войски от Ирак и се разшири, когато САЩ и Европа се колебаеха дали да се намесят в сирийската гражданска война.

Терористичните групировки с териториални претенции често се свиват, когато САЩ се появи и ги удари силно, коментира Даниел Байман, експерт по въпросите на близкоизточната политика.

Тази комбинация от условия - крахът на редът, съществуването на странични военни действия, близостта на основни транспортни мрежи и нехайство от страна на западните правителства, може би е невъзможно да бъде изцяло приложена в дадена територия. Някои места обаче дават основания за притеснения.

Най-притеснително, разбира се, е в Сирия - страната, където ал Багдади загуби халифата си. В североизточната провинция Идлиб, фракция на "Ал Кайда", позната като Хаят Тахрир ал Шам, се превърна в доминиращата сила сред бунтовническите групи, които се противопоставят на правителството на Башар Асад. Някои от тези групировки са подкрепяни от Турция, която договори примирие, с което цели да предпази Идлиб от съдбата на други райони, които преди бяха под контрола на противопоставящи се на Асад групировки.

Хаят Тахрир ал Шам сега тихо превзема част от администрацията в провинцията, и прилага строго тълкуване на шeриата. Групировката наложи и данъчна такса върху конвоите с хуманитарна помощ. За разлика от "Ислямска държава", те не претендират за държавност и засега се задоволяват с примирието. Но Хаят Тахрир ал Шам има повече от 10 000 бойци и е възможно да привлече още.

ИД за кратко контролираше и част от територията на Либия. Армията обаче изтласка джихадистите през 2016 г., но не ги елиминира напълно. Самата армия е вече разделена между онези, които са лоялни на правителството и останалите, лоялни на
Халифа Хафтар. Много бойци от ИД се спасиха в Либия, след разпада на халифата. Вътрешният министър на страната предупреди, че те ще бъдат трудни за възпиране, особено с оглед на факта, че границите на страната в Египет и Тунис не са твърде строго охранявани.

Безкрайно продължаващата война в Йемен също предлага доста добри условия за амбициозни терористи.  Ал Каида на Арабския полуостров (АКАП) в на два пъти са завоювали и отбранявали части от южната територия на сртаната. Успехът на джихадистите е временен, с оглед на войната между шиитските бунтовници - Хутите, подкрепяни от Иран, и сунитско-арабската коалиция, предвождана от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. АКАП на два пъти са били изтласквани от региона, но също така успяха да се сдобият с американски оръжия, предвидени за арабската коалиция.

Въпреки че Йемен е далеч, АКАП доказа, че може да набира бойци от местното население. Демонстрира и способността си да еволюира: През 2012 г., след първият си опит да управлява, лидерът на групировката Насир ал Вухайши, описа уроците от провалът в писмо до северноафриканското крило на Ал Кайда. Той например се обяви против стриктното налагане на религиозни закони.

Вухайши бе убит при нападение с дрон през 2015 г., но групировката продължава да се придържа към неговите съвети - работи с лидерите на местните, не налага религиозните практики над основно сунитското население и се представя като защитник срещу шиитските милиции.

Мали е другата държава, където борците с тероризма трябва да внимават. Именно до тамошното крило на "Ал Кайда" е писал Насир ал Вухайши, и то вече започва да извършва атаки. Групата за подкрепа на исляма и мюсюлманите обяви подкрепата си за местните пастири, които имат отколешна вражда с фермери. Те пък отвърнаха на удара, създавайки въоръжени групировки, които са обвинени, в масово убийство на пастири.

Присъствието на мироопазващи сили от Франция и ООН досега предотврати избухването на гражданска война в страната. Въпреки това амбициите на Групата за подкрепа на исляма и мюсюлманите стават все по-големи: те се прицелиха дори и в обекти на ООН.

Възходът на "Ислямска държава" не бива да е просто наръчник за джихадистките групировки, а да бъде най-вече урок за правителствата - как да спрат тази заплаха. Някои уроци са вече научени: Социалните мрежи вече имат филтрация за джихадистко съдържание, властите могат да ограничат наплива на хора и средства към милициите.

Много уроци обаче остават ненаучени. Международната общност все още не може да възстанови реда в Либия и Йемен, където условията за възхода на нова "Ислямска държава" стават все по-подходящи. Така може да се окаже, че радостта от краха на "Ислямска държава" е била предварителна.
 


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да сте готови за нови преселници...Меркурий е червен.Лошо.
27
0
 
3
 
! Отговори
kУраКул преди 1 месец
Пише се за протести в Судан...! Ако тамошният тиранин не изтрепе тамошните умно-красиви- там ще е новият халифат!
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 1 месец
Най-вероятно ще се зародят ( изродят)... иии.. ще се озоват под някой лош Руски танк...
Но този сценарии е вече печално известен на кандидат-двихадистите, та най-вероятно няма да има много желаещи !
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
новата ислям държава ще се появи в сащ и после ще ги испратят там където сащ него приемат
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Болни хора с много пари...
23
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До wgw
Най-вероятното място за появна яването ислямска държава е Венецуела. Има за какво да се воюва и заграби там.....

така е - ватниците вече изпратиха военни "по покана на правителството" и откраднаха златото.
Въпросът е докога ще ги търпи бай Дончо.
22
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До авс
тези страни ще помолят русия

той малкия нема пари да поддържа ватниците в Донбас, та с тия ще се занимава.
21
3
 
8
 
! Отговори
авс преди 1 месец
благодарение на сащ ще се появат венецуела либия---тези страни ще помолят русия ла им помогне сащ въюва с чужди ръце в чужди държави винаги е виновен путин
20
4
 
0
 
! Отговори
До-властта.... преди 1 месец
България, не- е- хрйсофобия,...

Изразена, със- деца, по- заместване,....

Нито, лудница,.

За, песни,...

Радецки, съ- бунтува, по- сйнти- вълни,.

И, Аврора, гордо- свирй,....


Правете- му, сметката,...

На- кой, е, първото- дете,....

Гвардея, чака- на- среща....
19
4
 
7
 
! Отговори
wgw преди 1 месец
Най-вероятното място за появна яването ислямска държава е Венецуела. Има за какво да се воюва и заграби там.....
18
0
 
13
 
! Отговори
Югоизточна Съседка преди 1 месец
Най-голямата,войнствена и представляваща опасност за света Ислямска държава,от края на 14-ти век до сега,е нашата Югоизточна Съседка.Германия поне се покая и извини за хитлеровите престъпления,но тези това никога няма да го направят,с което са много по-опасни.А най-лошото е че сме съседи с тези бивши вековни и кандидат за бъдещи окупатори.Това е ЕЗИКЪТ НА ИСТИНАТА,в която няма място ни за любов ни за омраза.А ако я има,тя е основателна
17
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ислямска държава ще се появи там, където ги изпрати САЩ
16
3
 
19
 
! Отговори
Шаш преди 1 месец
Само САЩ и западните и васали знаят,те са вдъхновители и създателите на ИД,добре че Русия и Иран изтрепаха повечето терористи в Сирия.
15
2
 
3
 
! Отговори
Диабло преди 1 месец
За сега спокойно си живуркат при лудия грузински, и чакат да ги насъска срещу враговете от бълнуванията си.!.
14
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
там където ще налеят пари от краваршингтон
тая работа с молитви и желание не става
трябват пари за оръжие
не помните ли с какви нови джипове се разкарваха главорезите в сирия
изпратени от сащ за умерената опозиция- дето я нямаше никаква
ама беше повод да въоръжат главорезите
дано някой им изпрати и на тях такива борци за ислямската правда
13
1
 
27
 
! Отговори
българин преди 1 месец
Единственото решение на праблема се състои в ликвидирането на ислямската религия.Кой като иска да го разбира.
12
1
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 месец
Залагам на Алжир, северна Нигерия и Нигер.
11
3
 
30
 
! Отговори
Nightborn преди 1 месец
Какво да се пявява, като се е появил вече. След "Вилкоимен" на меркел, халифатът е факт. Просто не се е обявил официално, все още. За сега събира амуджи за муджахидини.
Ходили ли сте скоро е германския , англиския, френския халифат ? А в холандския и данския ?! Да видите какво е джагалия до шия в тези държави?
Въпрос на време е там тъмнолилавите да си поискат правата с оръжие в ръка. За сега си траят и тук-таме някой "на битова основа" коли по някое бабе или момиче!
10
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Където НАТО реши, че имат нужда от демокрация.
9
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ИД има само една родина - турция