Студентката в бяло пред тълпата – символ на недоволството в Судан

Случаен кадър от протестите обърна внимание към недоволството в страната
Обновена: 11 апр 2019 21:14 | 11 апр 2019 20:00,
15
Студентката в бяло пред тълпата – символ на недоволството в Судан
Снимка: Twitter

Жена в дълга бяла рокля и златни обеци едва ли е най-точната представа за символ на политически протести. 22-годишната Алаа Салах обаче се превърна в знакова фигура за протестите в Судан.

Снимката на Алаа, качила се върху кола в суданската столица Хартум, стана символ на недоволството в страната. От декември насам протестите срещу режима на президента Омар ал Башир, който е начело на Судан от 1989 г., са почти ежедневие.

Първоначално повод за протестите стана поскъпването на много стоки, но демонстрантите не след дълго поискаха оставки на правителството и президента.

В понеделник вечерта отново има протест и 22-годишната студентка по архитектура също е там.

"Исках да се кача на колата и да говоря с хората - срещу расизма във всичките му форми, който се отразява на всички в живота им", обяснява Алаа пред CNN.

"Исках да говоря от името на младите. Исках да изляза и да кажа, че Судан е за всички", споделя жената.

Дни по-късно нейните думи и лик са станали освен символ на протестите, и показателен знак за това каква е ролята на жените в обществения живот на страната.

Зад иконичния кадър стои друга жена - Лана Харун. Тя не е очаквала, че скромният й кадър на Алаа, качена върху кола, докато призовава за революция, ще има толкова сериозен отзвук не само в Судан, а и в световен мащаб.

"Тя искаше да даде надежда и позитивна енергия на всички и успя да го направи", обяснява Лана Харун. "Тя представляваше всички судански жени и момичета и вдъхнови всяка жена и момиче на протеста. Беше перфектна", казва Харун.

"Имаме глас. Можем да кажем каквото искаме. Имаме нужда от по-добър живот", отсича тя.

Алаа също била изненадана от реакцията към снимката и видеата от протеста.

"Не го очаквах. Радвам се, че видеото накара хората да обърнат повече внимание на протестите", споделя студентката.

"Техните безсмислици, те ни изгаряха в името на религията. Те ни убиваха в името на религията. Те ни затваряха в името на религията. Но не религията е виновна", казва Алаа, а след всяко нейно изречение тълпата отговаря с "Революция!".

Несъмнено зад успеха на кадъра стои и облеклото на Алаа. Коментатори посочват, че бялото е символ на сила и кураж в суданската култура. Златните обеци на Алаа пък са традиционно племенно бижу. Облеклото на суданката навява спомени за носените дрехи от жените през 60-те, 70-те и 80-те, които също са протестирали срещу военните диктатори в страната.

В страната вече наричат жените от протестите "Кандака" - титла, дадена на нубийските кралици на древен Судан.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
35
 
! Отговори
Ще си разплета чорап преди 5 години
срещу расизма във всичките му форми? Е как така, там са само черни. Обаче расизма им е виновен за всичко, срещу него да протестират
11
3
 
34
 
! Отговори
Circonium преди 5 години
Опаааа.... На вниманието на публиката! Чичко С.орош ви представя: Умните и красивите от Судан!!!!! Днесще видите млада и нищонеподозираща суданка, която е добре облечена и носи скъпи обеци, снимана от друга със скъп и модерен смартфон. Всичко това, въпреки гражданската война и терора! Не ни забравяйте и утре- същата дама ще свири на пиано с извадена ц.ица. Довиждане и не ме забравяйте драги зрители! Моите циркове свършване нямат! С моите комедии- трагедии не ви трябват!
10
1
 
37
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До АнонимеНИНТЕРЕСА НИ КЪМ СУДАН Е 0%-------мога да те уверя че интереса на света към теб е по малък и от този на Судан
9
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама разбира се - символ на протести може да бъде само жена с бяла рокля, с гола цица, свиреща на роял! Чичко ви Дьод така казава - видяхме го в Алжир, видяхме го в София, виждаме го в Хартум...Важното е да има напрежение, конфликти, религиозни или расови противоречия, за да не се сещаме как ни ограбват и натикват в блатото.Когато се усетим - ще бъде късно!Защо мислите шорош е купил половината ЕП, заедно с "любимата" Габриел?
8
2
 
41
 
! Отговори
Ядагоеа преди 5 години
Преди някоко дни днес се чудеше- къде ще се ашладиса следващата ИД...Умно-красивите суданци от протесна мрежа подготвят терена!?!!!
7
1
 
50
 
! Отговори
Totenkopf преди 5 години
И всички снимат със скъпи телефони, ах този беден, беден Судан, където и гражданска война имаше. Умилен съм.
6
6
 
40
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ИНТЕРЕСА НИ КЪМ СУДАН Е 0%
5
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Любезно спонсорирано от един унгарски eвpeин.
4
2
 
37
 
! Отговори
До 2 преди 5 години
Само това ли успя да измишлиш?Пии си биричката и лягай
3
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Символа на нашето недоволство е мълчанието и примерението -намаме такъв символ иначе все мрънкаме
2
8
 
35
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
До 1Нема от де да знаеш кво пишат в Судан нюз така че трай там...
1
5
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво общо има Судан с България? Дали в Судан Нюз пишат за апартаменгейт или за Цвъки? Стига пълнете малкото мозък на хората с глупости.