Завръщане към традициите: Жените – тайното оръжие на екстремизма

Защо джихадистите успяват да привлекат и жените на своя страна?
17 апр 2019 22:10,
16
Завръщане към традициите: Жените – тайното оръжие на екстремизма
Снимка: Reuters, архив

Представени през призмата на тероризма, жените често са в ролята на жертви на джихадизма или потенциални съюзници в борбата със заплахата.

Жените от редиците на "Ислямска държава" промениха това. Не само "джихадистката булка" Шамима Бегум, чиято история завладя британските медии, а преди нея и "Джихади Джейн" - американката, която си навлече печалната слава на най-популярната в социалните мрежи членка на "Ислямска държава".

От удобния западен свят до живота като джихадистка съпруга

Когато преди 4 години Шамима напуска Великобритания, тя отива в "Ислямска държава", за да стане "просто домакиня". Въпреки това след разгрома на ИД нейното британско гражданство е отнето, посочва BBC.

Случаят й повдигна редица въпроси за активната роля и инициатива за участие в екстремистки организации - не само в "Ислямска държава", но и в други групировки.

Още по темата

По данни на Обединеният кралски институт за отбрана и сигурност на Великобритания 17% от членовете на екстремистки организации в Африка са жени. Други подобни проучвания сочат, че 13% от чужденците в "Ислямска държава" са именно жени, които са се присъединили към групировката. Точните цифри обаче остават неточни и могат да бъдат далеч по-високи.

Изследователите са интервюирали жените, които са били пряко или непряко свързани с дейността не само на "Ислямска държава", но и на едно от крилата на "Ал Кайда" в Африка - Ал Шабаб.

Жените в Ал Шабаб имат традиционната роля на съпруги на бойците, които се грижат за дома. Други обаче са принудени да бъдат секс робини.

Всички те обаче могат да бъдат използвани да привлекат нови членове. Проучване в Кения показва, че жените са привличани с обещания за работа, финансова подкрепа и опора.

Един от примерите е на Хидая, шивачка, която била привлечена в редиците на Ал Шабаб от своя клиентка, която й предложила да инвестира и разшири бизнеса на шивачката. По-късно Хидая била убедена да отиде до граничен район, откъдето се прехвърлила в Сомалия.

В рамките на ИД жените действат онлайн и са активни при пропагандирането на идеите на групировката. Една подобна победа е случаят на Шамима Бегум, въпреки нейните настоявания, че в Сирия тя не е правила нищо повече от това да помага на съпруга си и да гледа децата си.

Някои от жените в "Ислямска държава" освен това са можели да изпълняват функциите на здравни работници, макар и под строг контрол. В рамките на групировката действа и морална полиция, съставена само от жени.

Когато "Ислямска държава" изгуби териториите си в Сирия и Ирак, натискът принуди джихадистите да поставят жените на фронтовата линия - буквално и преносно. Изданието на терористите "Ал Наба" призова всички жени на джихад, а миналата година публикува видео на жени на фронтовата линия.

Защо жените се присъединяват към джихадистки организации?

Редица причини карат жените да предпочетат живота на терористите. Много често мотивите им са същите като на мъжете - силна идеология и финансови облаги. Тактиките, насочени конкретно към жените също играят силна роля, като например обещанията за завръщане към "традиционните женски роли".

Например Ал Шабаб се възползва от притесненията на много млади мюсюлманки, че висшето образование ще бъде спънка пред възможностите им за брак.

"Ако си намеря мъж, който ще се омъжи за мен и ще ме защитава, защо да се стресирам с учене и образование", заявила една студентка от Найроби пред BBC.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за забуленте -разбрах. тръгнали там да стават шивачки...домакини....а и са забулени насила, заради тъ пи те им обичаи. ама албена вулева ако отиде, като каква ще се явява там ? тя нали по желание се забули. аллах я бил повикал. ако на другаде я повикат, пак ли аллах ще я дърпа натам ?.......тук сложи забрадката, да се покаже в реалити, ама там какво реалити я очаква...!!!
12
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анализаторЗа жалост си абсолютно прав, ние се самоунищожаваме, но сочим с пръст другите, колко били изостанали и прости. Питам аз, може ли общество водено от разума, умишлено да се обрича на заличаване, защото го мързи да се възпроизведе? Запада днес е буквално потънал в разни сектански хипи-либерастки мантри, как жените трябва да са мъже и обратно мъжете да бъдат жени. Истината е че европейската цивилизация изчезва с много висока скорост и след нея идват описаните в статията!
11
1
 
21
 
! Отговори
До 9 преди 5 години
Абсолютни феминистки глупости, нищо общо с реалността! Как може да твърдиш, че днес живеем в по-големи материални лишения от нашите предци? Днес живеем в презадоволено общество, това че ти смяташ, че е по-важно да отидеш на почивка на Бали, за да може да се изфукаш във фейса, от това да имаш здраво семейство с 3 деца е показателен колко са ти сбъркани ценности. Отделно такива примодони егоисти, ги мързи да гледат деца, смятат че това е работа на друг, а те да развяват *** по моловете и кафенета
10
3
 
4
 
! Отговори
Бгг преди 5 години
Коментар 2 много точно е казал проблема на белия свят.
9
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анализаторА кой според теб, ако не мъжете поискаха жените да ходят на работа? То е ясно, че е по-лесно само да си гледаш къщата и децата, ама с една заплата дори в западните богати държави вече стана трудно за живеене. А желанието за образование е именно с цел по-високи доходи. Друг е въпроса, че в Япония жените учат, за да успеят да си намерят по-добра партия съпруг, а после повечето стават домакини и си гледат деца, вместо да работят.
8
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
" ... защо да се стресирам с учене и образование." Не знаех, че образовението е стрес. Ама то като си с коефицент на интелигенстност, колкото на една кокошка, сигурно има стрес в това, да очакват от теб да мислиш. Боже, пази света от такива ненужни скакалци, които нахалост прахосват ресурсите на планетата...
7
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може да се вярва на създание, което е способно да кърви 7 дни без да умре.
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наще жени са свободни, забулените са заплаха.
5
2
 
11
 
! Отговори
Додо преди 5 години
"посочва BBC"===========Ясно, фейк нюз.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До тэпчоamen.
3
9
 
13
 
! Отговори
чехльо преди 5 години
Съпругата ми е алкохоличка. От години не ми е жена в интимния смисъл.Не се развеждам зарази детето. Тя като е пияна, а то е всяка вечер започва да тормози хлапето..да си мери тутурутката с други пияни мамчета Скандали, истеии...И ако се опитам да защитя детето--ще ме изплющи за домашно насилие....
2
14
 
33
 
! Отговори
анализатор преди 5 години
Питам:-Защо християнката не иска да създава семейство и не иска да ражда деца?Осъзнавате ли жени и женски родители,какво става?Избуя невиждан женски,античовешки егоизъм,който подлага християнския ни свят на ликвидация.Вече не понасям бръщолевенето за женско образование,женска кариера,равенство на половете и пр.Това извращение от нормалния живот.Не става жената да играе ролята на мъж,и обществото да е нормално.В днешно време жените вече са "сбъркани мозъци".
1
1
 
23
 
! Отговори
тэпчо преди 5 години
Бих могъл да изпиша рядко умен пост-по темата. Но модераторката е рядко *** кифла и ще ме изтрие..