Месец след поражението: ИД все още е заплаха, спящи клетки нанасят удари

Терористичната организация е много активна и ще остане такава
2 май 2019 21:02, Елка Василева
20
Месец след поражението: ИД все още е заплаха, спящи клетки нанасят удари
Снимка: архив, Reuters

Спящи клетки причиняват смъртоносни атаки, хиляди джихадисти са в затвора, семействата им са въдворени в пренаселени лагери. Месец след като групировката "Ислямска държава" (ИД) загуби своя "халифат", опасностите и предизвикателствата изобилстват, пише Франс прес.

На 23 март кюрдски и арабски бойци от Сирийските демократични сили (СДС) обявиха победата над ИД, след като завладяха последната им крепост в Източна Сирия, в края на ожесточена офанзива, подкрепена от международна коалиция, водена от Вашингтон.

В самопровъзгласения си през 2014 г. "халифат" върху обширни региони, завладени в Сирия и съседен Ирак - голяма територия с големината на Обединеното кралство, ултрарадикалната групировка беше създала собствени институции: произвеждаше петрол, сечеше свои пари и имаше "нравствена полиция".

Днес сме далеч от тази протодържава, където хиляди чужденци се присъединиха към най-страховитата джихадистка организация в света, отговорна за кървави атаки на няколко континента.

Но джихадистите от ИД, сега разпръснати из пустинята, от Централна Сирия до иракската граница, продължават да представляват заплаха. Спящи клетки успяват да нанасят удари.

Доказателство за това са нападенията, извършени тази седмица от ИД за 48 часа срещу силите на сирийския режим на Изток. Равносметката: 35 загинали, най-голям брой след поражението на групировката. Няколко дни преди това двоен атентат на ИД отне живота на 13 души в северния град Ракка.

"ИД все още е заплаха. Нападенията намаляха, но групировката остава способна да извършва атаки всяка седмица", казва Торе Хаминг, експерт по джихадистките движения в международния научноизследователски Европейски университетски институт по социалните и хуманитарни науки в Италия.

Изпълнение на заповедите

Джихадистката организация "е много активна и ще остане такава. Намаленият капацитет на американските сили няма да разреши напълно" този въпрос, каза той във връзка с решението на САЩ да оставят около 400 войници от общо 2000, разположени в Сирия.

Според анализатора Никълъс Хиръс от Центъра за нова американска сигурност съществува "мрежа от агенти, които могат да изпълняват заповедите" на ИД по места.

"Стратегията за възраждане на ИД зависи до голяма степен от поддържането на силни връзки с някои местни племена в Източна Сирия и Западен Ирак", подчертава той.

Съдбата на хиляди джихадисти, арестувани от СДС, и на техните семейства остава източник на проблеми за СДС и за международната общност.

"Настояхме за създаване на международен трибунал за съдене на тези терористи: техните престъпления, убийства, отвличания, унищожение, извършени в този регион", твърди Абдел Карим Омар, който отговаря за международните връзки в автономната кюрдска администрация, контролираща северните и североизточните сирийски региони.

Джихадистите посяха терор с кървави атентати. Те умножиха беззаконието, принизявайки язидските жени до сексуални робини и заснемайки убийствата на хомосексуалисти и обезглавяването на журналисти.

"Наш приоритет е да съдим престъпниците", отсича Омар, като припомня, че неговата администрация разчита на сътрудничеството на международната общност.

Бомби със закъснител

Първоначално кюрдските власти призоваха за връщане на чуждестранните джихадисти в родните им страни. Настояване, което беше до голяма степен пренебрегнато от западните държави.

Но в безпрецедентна по мащаб операция в Европа Косово обяви репатрирането от Сирия на 110 негови граждани, почти всичките съпруги и деца на джихадисти от ИД.

За експерта Хаминг "нито Сирия, нито Ирак разполагат с ресурсите и политическата стабилност, за да управляват както трябва такъв брой затворници" джихадисти.

А консултантската компания по въпросите на сигурността Суфан Сентър (The Soufan Center, TSC) предупреждава срещу превръщането на центровете за задържане в "плодородна почва" за по-голяма радикализация, както и срещу "основния риск" от "опити за бягство, организирани от ИД".

Кюрдите искат международна помощ за създаване на затвори, съобразени с опасността. Точно както призовават за помощ, за да се отговори на нуждите в лагерите за разселени лица, където са наблъскани десетки хиляди хора, избягали от сраженията с ИД.

"Приносът на международната общност, на агенциите на ООН и на НПО е много малък и представлява едва 5 процента от нуждите", казва със съжаление Омар.

Само в лагера Ал Хол, в североизточната част на страната, са настанени над 73 000 души, според ООН. НПО биха тревога за тежките условия - остро недохранване сред децата, липса на медицинска помощ.

В допълнение лагерите са подслонили 12 000 чужденци, 4000 жени и 8000 деца на джихадисти, които са под строго наблюдение, казва Омар. "Ако тези деца не бъдат върнати в техните страни, не им бъде дадено ново образование и не бъдат отново интегрирани в обществото, те ще бъдат бъдещи терористи и бомби със закъснител".
 

/БТА/
 


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
АБС преди 10 месеца
ДОКАТО СЪЩЕСТВУВА САЩ И НАТО ТЕЗИ ТЕРОРИСТИЧЕСКИ УБИИСТВА НЯМА ДА СВЪРШВАТ ТЕ ОФИЦИАЛНО ОБВИНЯВАТ В ЛЪЖИ ДЪРХАВИТЕ КОИТО НЕ СЕ ПОДЧИНЯВАТ НА ТЯХ А ТЕ С МНОГО ИРАК СИРИЯ А СЕГА В МОМЕНТА ВЕНЕЦУЕЛА С ЛЪЖТИВИТЕ СИ ДЕМОКРАЦИЯ КАК ТЕКА ЩЕ ПРИЗНАЯТ ПРЕЗИДЕНТ ЗА НЕ ГЛАСУВАН ОТ НАРОДА А ИЗБРАН ОТ САЩ КОАЛИЦИЯТА И ЕС И ТЕЗИ ПРДАВАЧИ НА НАРОДА СИ СЪГЛАСЯВАТ ЗА ПАРИ И ДА РЪКОВОДЯТ НАРОДА С ЛЪЖИ КАТО НАС В БГ ДА КУПУВАТ САЩ ОРЪЖИЕ А НАШЕТО ВЪОРЪЖ. БЕ УНИЩЕЖЕНО ОТ САЩ И НАЩЕ ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ А СЕГА КУПУВА
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само не разбирам защо все още тази псевдодържава се нарича от медиите "ислямcка държава". Защо никой не я нарича с истинското и име, няпример... "юдео-западна държава" или "християно-еврейска" или "израело-американо-европейска". Което и да се каже от тия, все ще е вярно. Само ИД не е вярно, обаче медиите продължават да я споменават тая групировка с това име. Правете си изводи!
12
3
 
2
 
! Отговори
Викинга преди 10 месеца
Ало, ***, ти да не си паднала от Марс!?, и децата знаят кой създаде ИД, кой я финансира, а сега излезе, че Бащата си уби детето!?))), ужас, не ви ли е поне малко срам да пишете простотии!?, ааа сетих се, те са за безграмотните!!!!
11
2
 
12
 
! Отговори
Обаче преди 10 месеца
На мюзззлитата все Мосад и ЦРУ са ви виновни, вие сте от “религията на мира”. Подпалихте цялата планета, трепете се и между вас си и продължавате да наглеете... не водородни бомби- атомни за вас, гарбидж средновековен и варварски
10
9
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 10 месеца
Докато има ЦРУ ще има и ислямски тероризъм.
Ако пък случайно ислямският тероризъм умре, от ЦРУ ще измислят нов тероризъм, разбутвайки друг регион на планетата. Примерно Косово ...
САЩ и така наречения евроатлантически свят са замразени от силите на Злото.
Бог е изтикан в Русия, но явно е твърде слаб още, за да се пребори със Злото.
В лоши времена ни се падна да живеем...
Позорни и грозни времена !
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако САЩ наистина искаха да се борят с ИД - отрочето което сами създадоха - първо щяха да прекратят финансирането й (Държавният департамент), обучението им (ЦРУ) и въоръжението им (Пентагона)!

Извода е...???
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е тия няма как да си махнат брадите … представи си кво ше излезе отдолу
7
1
 
16
 
! Отговори
факт преди 10 месеца
САЩ създават терористи и ги пращат да свалят не удобни за тях правителства,Сирия е пресен пример за това.Ако не бяха Иран и Русия да помогнат на Сирия и да избият повечето терористи сега близо до нас щяхме да имаме ИД под носът ни и милиони бежанци.
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това е религията на простолюдието. Необходима е за да плаши надменни комунисти и атеисти.
5
2
 
25
 
! Отговори
Ужасите преди 10 месеца
Има видео как обезглавяват ритуално 6 годишно момиченце и продължават гордо да твърдят че техният път е правилен... Всички ислямски страни трябва да бъдат унищожени с водородни бомби.
4
2
 
11
 
! Отговори
авс преди 10 месеца
пак информация от чужди преси франс прес кога ще има български журналисти да пишат дори франс прес да пише истината не им вярвам тези три държави и сащ -англия франция германия коалиция командващ от сащ на нищо не вярвам тези държави са убииствени и разрушаващи държави с своята лъжлива демокрация-да им вземат богатствата както направиха с българия-взеха ни всички златни мини
3
4
 
22
 
! Отговори
позор преди 10 месеца
САЩ са анексирали Сирииска територия и там в лагери пазят и обучават терористите,обещанието че ще напуснат Сирия не бе спазено.
2
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Сирийските демократични сили (СДС)"
Откъде ли са взели името?
1
0
 
26
 
! Отговори
ай сиктир преди 10 месеца
Поражение не значи унищожение и точно това е заслуга на краварите. То не бяха спирания на огъня, коридори за изтегляне с автобуси и тем подобни номера за да спасят отрочетата си и не на последно място много добре се знае, че саудитските чаршафи са спонсорите на ИД, но краварите си траят, защо ли.