Спешно евакуират служители от иракско петролно находище

Напрежението се изостря заради американско-иранския конфликт
Обновена: 18 май 2019 14:51 | 18 май 2019 14:45, Анисия Иванова
27
Спешно евакуират служители от иракско петролно находище
Снимка: БТА

Петролният гигант ЕксонМобайл е евакуирал всички свои чуждестранни служители и работници от иракското петролно находище "Уест Курна 1" край Басра и ги изпраща със самолети в Дубай, съобщиха три източника, цитирани от Ройтерс.
Производството на петрол в находището не е засегнато от евакуацията и продължава нормално, след като е било поето от иракски инженери, съобщиха източници от иракската петролна индустрия.

Персоналът е евакуиран на няколко етапа късно снощи и рано тази сутрин. Според служител от частната охранителна компания, организирала евакуацията, снощи 28 служители са били евакуирани на летището за полет към Дубай, а останалите - към домовете им в главния жилищен комплекс, в който са настанени чуждестранните служители на петролната компания в провинция Басра. Тези от жилищата си вече също са на път за летището, казаха трите източника, цитирани от БТА.

Засега не се съобщават причини за спешната евакуация. Ройтерс припомня, че обстановката в района на Персийския залив се изостря с всеки изминал ден в резултат на войствените словесни престрелки между Вашингтон и Техеран, пораждащи опасения от американско-ирански военен сблъсък.

В сряда САЩ изтеглиха почти целия състав на посолството си в иракската столица Багдад, оставяйки там само най-насъщния персонал заради заплахите от съседен Иран, с който иракските шиитски милиции са тясно свързани. В същото време САЩ увеличават военното си присъствие в региона, обвинявайки Иран, че заплашва американските военни сили и интереси.

Техеран пък нарича тези стъпки на САЩ "психологическа война" и "политическа игра", отбелязва Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари