Първата дискотека в Саудитска Арабия отваря врати, но без алкохол

В нея ще се допускат жени
22 юни 2019 19:28,
76
Първата дискотека в Саудитска Арабия отваря врати, но без алкохол
Снимка: pixaBay

Първата дискотека в Саудитска Арабия отвори врати. В нея няма да се сервира алкохол, но жените ще имат достъп. Мнозина са възмутени, други пък се радват.

Първата по рода си дискотека „халал“ се намира в пристанищния град Джида, близо до Мека, край брега на Червено море.

Клубът задължително трябва да отговаря на религиозните изисквания на исляма.

Стъпки към по-либерална страна

През лятото на 2018 отпадна забраната за шофиране на жени - първите саудитски гражданки вече се сдобиха с шофьорски книжки.

Година по-рано жените за първи път получиха разрешение да посещават фитнес зали. А от 2012 г. насам страната официално има и спортистки, които взеха участие на Олимпийските игри.

Стъпките към либерализация се свързват преди всичко с името на престолонаследника Мохамед бин Салман. Той воюва сурово срещу политическата опозиция в страната, но допуска известна модернизация на саудитското общество.

Арабската верига от нощни клубове "White", която вече има заведения в Бейрут и Дубай, открива новата дискотека в Джида. Тя се придържа към изискването на саудитските власти да не се предлага алкохол - в кралството е наложена строга забрана за консумация. Жените обаче ще бъдат допускани до дискотеката.

Разнородни реакции

Новината за това предизвика много разнородни реакции в социалните медии. Много се опасяват, че клубът ще доведе до упадък на религията – а това щяло да опустоши душите на много вярващи.

Хоулуд Барауида, саудитски активист по правата на човека, също е скептичен, но по различни причини. Той поздравява факта, че страната постепенно се отваря към новото. Но това измества вниманието от други, много по-важни проблеми – например от закона за настойничеството, който прави жените зависими от техните мъже и братя.

"Жените в Саудитска Арабия все още да страдат. Те страдат, когато са на работа, в затвора, сред семействата си", казва Барауида в интервю за DW. „Подобно нещо доскоро беше немислимо.“

Други - като саудитската журналистка Хани Накшбанди, която в момента живее в Дубай - приветстват откриването на дискотеката, виждайки в това знак за отваряне на страната към модернизма. Тя се надява, че това ще доведе до по-нататъшна либерализация.

"Преди пет години беше немислимо откриването на нощен клуб в Саудитска Арабия, особено в Джида, в относителна близост до двете светини“ (Мека и Медина). Повечето от гражданите на страната са консервативни. Ето защо развитието е бавно. Не казвам, че този нощен клуб е голям напредък, но той може да помогне за разпространението на нови идеи и нова култура", казва журналистката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
4
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
може да няма алкохол, но пък за това пък всяка вечер е лейдис найт... :-)))найс а?
28
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дискотека без пиене = *** клуб
27
10
 
6
 
! Отговори
Хакан преди 4 години
Като слушам българска музика виждам че българите сте ни братски народ! Много яки ритми - продължавайте да правите още хитове! И тея извивки на гласа, а и на много песни текстовете са пълни с наши турски думи и разбирам доста неща!
26
3
 
8
 
! Отговори
Хакан преди 4 години
в Турция много харесваме българската музика - Галена, Преслава и Алисия ги имаме за наши, те пеят много яки оpиeнталски ритми ей са даже си пускат в ютуб техни песни и почвам да пия! Поздрав до българските братя!
25
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вътре ще вие ходжата докато молитвения купон се вихри.
24
11
 
8
 
! Отговори
бълxapин преди 4 години
ако не паускат бълxapcка чaлгa не я признавам таа дискотека. Бълxapcката национална музика (тоест чалга) е най-яката и най-ceлcката в света пускай галенаааааааа
23
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези имигрантите пристигат в Европа с многогодишен тренинг в ,,занаята'',половината са с алкохолна зависимост.В европейските градове се разкарват направо с бутилките посред бял ден.А за Саудитите какво да ви кажа,те са богати и имат много пари,пият бедните,тези които не могат да си позволят ,,модрни средства'' за приятни изживявания.Просто отварят клуб за богати мъже,където ще си прекарват приятно с каталози в ръце,в близост до някой баснословно скъп хоте.Тука става дума за пари,за много пари.
22
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са приятелчетата на лицемерните американски пpocтаци. Същите, зад които големите "демократи" застанаха, въпреки, че чаршафите разчлениха журналист пред очите на цял свят.
21
7
 
21
 
! Отговори
Осман преди 4 години
Всички мисулмани са aлkoxoлици, който твърди друго е лицемерие!
20
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А музика ще има ли в дискотеката?
19
1
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Голям го извадиха, ама мек!
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А в Турция кога?
17
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тва е все едно да еввеш някоя супер ама супер-яка мацка с три презерватива нахлузени.... не е кеф
16
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Детска дискотека ли ве хахахаха
15
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Примитивите разрешили цяла една дискотека, ама щяла да бъде според каноните на исляма. Смях през сълзи.
14
3
 
13
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
И все пак не вярмам жени да бъдат допускани в дикотека ! По-точно от дискотеката ще им разрешават да влизат ,но самите семейства на жените няма да им разрешават да ходят на дискотека поради техните си ислямски закони ! Единствените "жени" в дискотеката ще бъдат гейове облечени в дълги рокли до петите и така забулени ,че само очите ще им се виждат и никой няма да ги разбере ,че са гейове , всички ще ги мислят за жени ! А мъжете любезно ще ги канят да танцуват
13
0
 
20
 
! Отговори
aa1830 преди 4 години
В тази дискотека наточени камилари облечени с чаршафи ще танцуват със саби, пък ако някоя девойка много се отваря, ше я накълцат на парчета ала Хашоги, а в центъра ще има голям портрет на Салман, с леко ехидна усмивка.
12
0
 
16
 
! Отговори
Кашоги преди 4 години
Влизаш вътре да потанцуваш и излизаш през задния изход с вълшебното килимче.
11
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дискотеката ще е с два входа и две отделни зали, едната за мъже а другата за жени. Така че относно морала няма да има притеснения.
10
1
 
12
 
! Отговори
ноби преди 4 години
без жени също , и без музика, разбира ее