Погромът в ромската махала на Розино: Нападнаха ни с пушки, колове...

Клановете Сребреви и Ескендерови враждували от 20 години
Обновена: 24 юни 2019 09:02 | 24 юни 2019 09:02, Камелия Цветанова
106

Масовото сбиване между двата враждуващи ромски клана в карловското село Розино има своята над 20-годишна история.

В махалата е имало стрелба, хвърляни са камъни и е имало заплахи с хладни оръжия, твърдят очевидци пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата
Истински погром е имало в къщи, принадлежащи на една от ромските фамилии.

Потрошени са и превозни средства.

Конфликтът избухнал, когато хора от рода Сребреви нападнали с пушки, колове и камъни фамилията Ескендерови.

При сбиването няма сериозно пострадали.

Задържани са 44 души. Те са в районното управление на Карлово, а към момента ситуацията в селото е спокойна. То се охранява от жандармерия.

"Преди 20 години двата клана са имали вражда. Ние в събота бяхме на работа. Сребревия род обаче събраха тяхната рода, и когато се прибирахме те ни нападнаха с оръжие. Чудехме се къде да избягаме. Има четири момчета простреляни. Стреляха с пушки. Събота и неделя ни потрошиха къщите, колите. Няма причина за това масово сбиване. Казаха, че ще ни запалят. Искат да напуснем селото. Полицията дойде след половин час", разказаха пред Bulgaria ON AIR очевидци.

Скандалът е станал в събота, а в неделя полицията е успяла да предотврати и втори инцидент в ромската махала на селото, съобщи старши комисар Атанас Илков, директора на полицията в Пловдив.

"Вчера около 16, 30 е получен втори сигнал за сбиване, изпратени са  полицаи в това число и специализираните сили. Арестувани са 44 лица, които пряко са участвали в инцидента, няма пострадали хора, а само имуществени щети", обясни той, цитиран от "Фокус".

По думите му опасност за хората в селото извън ромската махала не е имало.

Според Илков ситуацията е била овладяна много бързо.

"В събота следобед е започнал скандалът, той е прераснал в масово сбиване, чули са се изстрели, имало е и пострадали хора", добави той.

В събота и неделя са били извършени много престъпвания в махалата като се били иззети незаконни ловни пушки и няколко газови пистолета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, от кога ви казвам да сложите камери за наблюдени в ромските махали!!!!Такъв Екшън пропуснахме, направо за Холивудски "Оскар"!!!!!-))))))
37
3
 
4
 
! Отговори
Скорошният случай преди 4 години
в село Чемоданово, в Русия - след като селото въстана срещу вършещите безобразия роми, властите се допитаха до различни градове дали биха приели тези роми и ги заселиха там, където изразиха съгласие да ги приемат.Защо у нас не е направено такова допитване през 60-те години? При това изселниците от Гърция са куриозен случай - от векове са се препитавали само с грабежи. Гърците с радост се отървават от тях, а наш Тодор не си прави труда да попита народа дали е склонен да приеме такива новодошли!
36
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като е нямало допитване до народа дали е съгласен да приеме нови сънародници от този етнос и то над 300 000 на брой, значи днес имаме пълното право да настояваме на онези преселници отпреди близо половин век и на техните потомци да се даде статут на временно пребиваващи. Ако нарушат закон - прав им път, границите са отворени, има и държава, която ги приема, Индия.
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Факти / 33/Никой не ни е питал тогава за този важен акт, който може да се реши само с референдум. Изведнъж увеличават числеността на нацията с 5%, като вкарват в страната не-българско население, с традиции, които са коренно противоположни на българските, като при това около 75% от тези новодошли изповядват религия, според която християните са по-низши, определени за жертви на новодошлите, които пък имали право да си присвояват собствеността и жените на християните. Това ни натресе бай Тошо
34
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 32Не е точно така. вярно е, че ги пердашеха в Районните управления, но е вярно също така, че безчинстваха и тогава. Просто не се даваше гласност на криминалните случаи така, както това става днес.И през Тошово време много ромки заживяваха на семейни начала още преди да са навършили 14 г., раждаха като на конвейр и си изкарваха стаж за пенсия само от платени отпуски по майчинство. Точно за тях бяха нагодени прословутите Тошови тезиси за насърчаване на раждаемостта от 1967-1968 г.
33
0
 
5
 
! Отговори
Четящ преди 4 години
До НеКОЙ- Какво значение има кой е бил и кой е брат му?Факт е ,че е бил убит от тази *** !" некой "си ти оправдаваш случилото се?Няма такава държава!
32
1
 
28
 
! Отговори
кажете, преди 4 години
Радев,Борисов докога ще си затваряте очите за своеволията и безчинствата на тези безполезници.Има ли тази държава президент,има ли министър председател с топки да излезе пред обществото и каже ДОКОКА и ЗАЩО нормалните българи ще търпим. Услужливото ви към НПОтата мълчание само ще доведе до гражданска война.Това ли искате за страната?
31
5
 
0
 
! Отговори
НеКОЙ преди 4 години
До 34:Примера ти не е ОК!!Я разкажи на хората, кой бе "бизнесмена" Георги Рогачев и ко беше брат му .
30
10
 
18
 
! Отговори
Факти преди 4 години
Стига с тоя бай ви Тошо.След 1944 комунистите и бай ви Тошо събраха всички роми от Балканите в България-исторически факт оцелял по чудо документално в държавния архив.99% от ромите в Гърция са приети в България след 1944 и тнт....Целта беше да се разреди българщината и да се създаде комунистическа боза в страната....
29
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Дон КихотАбе глупи що се правиш на клоун, нали при бай Тошо тези не смеиха да си покажат носа навън, и бяха по ниски от тревата. При управлението на ГЕРБ станаха много нагли защото Боце разчита на тях за гласуване. И знаят че са недосегаеми, а и БХК и други такива ги защитават. При бай Тошо се увеличиха Българите ама ти от къде да ги знаеш тези работи.
28
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Припомняме, че фамилията Сребреви нашумя със зверството, което извърши преди няколко години. Тогава уби карловския бизнесмен Георги Рогачев. Представители на фамилията го смляха от бой на собствената му бензиностанция.
27
1
 
37
 
! Отговори
Народна Милиция преди 4 години
За да има респект от полицията, такава новиназавършва не с 44 задържани
26
18
 
22
 
! Отговори
дон кихот преди 4 години
До Анонименех, бай Тошо, по твоето управление тези нараснаха три пъти, а българите с 10%
25
12
 
7
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
С политиката на Столична община и в София стават такива сбивания, но обслужващите медии не ги отразяват?????Защо в Младост няма роми няма ли закон във всяка новострояща се сграда да има социално жилище за роми????Колко са те в Младост г-жо Фандъкова?
24
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бай Тошоо, ех, бай Тошоо....
23
0
 
22
 
! Отговори
Георги преди 4 години
С толкова акъл в главата са такива резултатите :).. друго какво да очакваш
22
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен21какво щеше да стане преди 30 години?
21
1
 
81
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът става все по-голям и по-голям, но баце си затваря очите, лесни гласове. Има решение на проблема, просто че пострадат изборните им резултати...
20
0
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А уредилия сестра си с къщи за гости,шеф на ДПС,какво се произнесе по въпроса?
19
1
 
40
 
! Отговори
Работа преди 4 години
На каква работа са били? Интересно ми е, питам. Плащат ли си осигуровки на тази работа?