В битка за живот без кралски окови: Принцеса Хая – аутсайдерът

Родена в Йордания, живяла на Запад... Какъв е бил животът й в Дубай?
9 юли 2019 21:45,
20
В битка за живот без кралски окови: Принцеса Хая – аутсайдерът
Снимка: БТА

Преди две години в интервю за списание Tatler принцеса Хая бин ал Хюсеин, съпруга на емира на Дубай, е описана като жената, която променя начинът, по който жените се възприемат в Близкия Изток.

Тогава 45-годишната Хая, снимана заедно с британското кралско семейство, говори как не просто "абсолютно" подкрепя равни права за жените, добавяйки, че "дори и още повече". Принцеса Хая става пример за новото поколение от супер богатите фамилии, които управляват в Дубай.

Приказката обаче има край. За Хая той минава от Дубай към Германия до Англия, където принцесата ще се бори за родителски права над двете си деца - 11-годишната Джалила и 7-годишният Сайед.

Сагата с принцесата, която е 23 години по-млада от съпруга си, е като риалити шоу в живота на по-младото поколение аристокрация в Залива. Те често прекарват голяма част от времето си в Лондон, а богатството им позволява да си купят почти всичко, което се продава. Такъв е например случаят със скривалището на Хая - имение за 85 млн. паунда в Кенсингтън Гардънс, където живеят саудитски аристократи, руски олигархи и индийски магнати.

Серийното бягство на принцеси

Бягството на Хая се свързва и с една друга принцеса, вероятно изпаднала в немилост: 33-годишната принцеса Латифа, дъщеря на съпругът на Хая шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум. Емирът на Дубай има 23 деца и шест съпруги, Хая дори често е наричана "младшата съпруга".

Преди година Латифа се опита да избяга от Дубай, точно както и по-голямата й сестра Шамса през 2000 г., пише британският "Телеграф".

Латифа обаче е върната насила на баща си, когато яхтата, с която пътувала, била прихваната в Индийския океан. Емирът се опита да смекчи обвиненията, че е затворил Латифа като наказание, че е искала да избяга от "златната клетка", която представлява животът в двореца в Дубай.

Замесена ли е Кралицата в бягството на Хая от дубайския шейх?

Хая тогава успя да впрегне международните си връзки в своя полза и покани предишния ирландския президент и комисар на ООН по човешките права Мери Робинсън, която се срещна с Латифа в Дубай. Тогава Робинсън публикува снимки, придружени с коментар, че избягалата принцеса очевидно е била притеснена и сега вече е под "любящите грижи на своето семейство".

Изневяра и предателство

Според някои източници в Дубай обаче Хая е разбрала, че шейх Мохамед е лъгал за обстоятелствата около завръщането на Латифа. Съпругата на шейха била ужасена от онова, което разбрала и това я накарало да планира собсвеното си бягство с двете си по-малки деца.

Други слухове гласят, че принцеса Хая е разгневила съпруга си, защото е обсипвала с подаръци бивш британски офицер от армията, който е бил неин телохранител. Нито емирът, нито Хая, са коментирали слуховете. Единственият намек идва от емирът, който публикува в Instagram пост, в който обвинява неназована жена в "изневяра и предателство".

"Вече нямаш място до мен", пише емирът. "Не ме е грижа дали ще живееш или ще умреш".

Хая не казва нищо, но е наела британския адвокат Фиона Шакълтън да я представлява пред съда. Баронеса Шакълтън има репутация на експер по кралските разводи, след като е предствлявала и принц Чарлс и принц Андрю в техните раздели със съпругите им.

Шариат и традиция

В добрите времена семействата от Залива се справят доста добре с приемането на някои западни ценности и запазването на собствените традиции, казва Джим Крейн, автор на книга за Дубай.

Принцеса, но бяга – защо жена на дубайския шейх направи това?

В лошите времена обаче традицията, заложена в законите на шариата, винаги надделява. Това със сигурност важи и в този случай. Принцеса Хая е аутсайдер в семейството, дъщеря на скандално про-западния край Хюсеин от Йордания, тя е израснала в много по-либерална среда от тази в Дубай. Майка й умира, когато Хая е на 2 г. в катастрофа с хеликоптер и принцесата е отгледана от баща, който тя винаги описва като любящ и винаги достъпен. Закусвала е всеки ден с него и останалите деца, пътували са заедно през уикенда. Когато е станало време за обучението й, крал Хюсеин изпраща Хая в Оксфорд.

За разлика от сегашния й съпруг, бащата на Хая никога не е имал повече от една съпруга наведнъж, а две от тях дори са родени на Запад. Животът в Дубай след сватбата й се оказва различен от този в йорданската столица Аман.

"Йорданското кралско семейство е известно сред братовчедите им в Залива като най-либералното и отвореното", твърди британец, работил за арабските аристократи.

Йорданците обаче освен всичко друго са и по-бедни. Това може би е част от причината за сватбата на Хая с 23-години по-възрастния от нея емир. Това, и споделената им любов към конете.

Преди да се омъжи, Хая е единствената арабка, която се състезава на Олимпиадата в Сидни в прескачането на препятствия с коне. Емирът пък притежава конюшни и развъдник във Великобритания.

Фалшивата свобода

В много отношения Хая се е наслаждавала на много по-големи свободи, отколкото имат жените, та дори и принцесите в Саудитска Арабия. Хая е била свободна да пътува по света като посланик на мира на ООН.

Но дори и тези свободи имат своите граници, с които принцесите Хая и Латифа се сблъскват. Техният живот ги среща с много жени от Запада, а техният живот, колкото и по-либерален от тези на обикновените жени, е в клетка. Била тя и златна.
 
Битката на принцеса Хая за свободата й ще се окаже много скъпа и доста скандална, но както самата тя казва пред списание Tatler през 2012 г. - ще усети живота без кралските окови. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Арабския -Шерлок Холмс
13
3
 
6
 
! Отговори
Krom преди 4 години
Много *** коментари. Принцесата е чаровна дама. Разбира се, озлобените на живота си драскачи няма как да го признаят. От своя страна, Йордания наистина е про западна държава. Нейния монарх позволи изграждане на най големия християнски храм на тези земи. Почетете малко преди да плюете овчари.
12
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пускам една сълза за някаква си Хая.
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв е този *** на снимката и какво прави сред хората?
10
6
 
9
 
! Отговори
ай сиктер преди 4 години
Да не се е омъжвала за 23години по-възрастен от нея.Да си е взела беден йорданец.
9
5
 
11
 
! Отговори
Джанго без окови преди 4 години
Ами да скъса оковите. Да се откаже от милионите, именията, яхтите, конете, прислугата и да започне сама да си изкарва прехраната. Да върне откраднатите милиони, да напусне двореца и сама да се оправя. Да започне да работи.
8
5
 
12
 
! Отговори
Snorky преди 4 години
Ако не беше откраднала милионите имаше шанс да й повярвам колко е била подтисната.
7
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз се чудя защо в БГ поскъпва всичко, а то било, понеже Хая седнала на Хея на някой си.Абе, не ви ли омръзна ту за Арчи, тук за Хая да ни информирате (при това супер неграмотно) ? КАжете нещо за българската Хая- булката от Симитли!
6
2
 
9
 
! Отговори
принц Хуя преди 4 години
Голям, дебел, мазен, богат, грозен, богат, отвратително богат, голям търси принцеса по-богата от него. Обаче нема такива.
5
1
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Да не се повиши смъртността сред принцесите....Както сред заядливите "журналисти",ако приемем,че Хашоги е бил такъв.
4
0
 
17
 
! Отговори
До редакторите преди 4 години
В случай, че не са променени правилата за членуване в българския език, моля направете нужното, за да не излизат статиите в този вид. Благодаря!
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз вече ги обърках тия принцеси на нефтените царства. Едната била някакъв да и целува краката, другата бяга... Коя коя е не ми е ясно, а и много малко ме интересува.
2
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
живее в имение за колко милиона паунда и ще ореве света сега колко й е крив живота
1
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Принцеса Хая - коя е па тая?Хич не ща и да зная!