XX век дойде и в Саудитска Арабия – жените ще получат паспорти!

Позволява им се също да шофират без настойник от мъжки пол
Обновена: 2 авг 2019 09:29 | 2 авг 2019 07:00,
47
XX век дойде и в Саудитска Арабия – жените ще получат паспорти!
Снимка: Pixabay

Саудитските жени на възраст над 21 години вече ще могат да получават паспорти и да пътуват в чужбина без предварителното съгласие на настойник от мъжки пол, обяви вчера правителството в Рияд, съобщиха Франс прес и Ройтерс.

Още по темата

Бягство от Саудитска Арабия: Дуа и Далал – защо не искат при семейството си?

"Паспорт ще бъде издаден на всеки саудитски поданик, който подаде съответната молба", съобщи правителственият всекидневник "Ум ал Кура", цитирайки правителствено решение. Според близкия до властите в. "Оказ" и други медии, новото правило ще важи за жените над 21 години, пише БТА.

Досега жените в Саудитска Арабия трябваше да получават разрешение от някои от настойниците си - съпруг, баща или друг родител от мъжки пол - за да се омъжат, да си подновят паспорта или да излязат от страната.

Рияд от много време е обект на международни критики за статута на жените в кралството, отбелязва Ройтерс. Според правозащитни групи саудитските жени често са третирани като граждани втора категория съгласно правила, изискващи от тях да получават разрешение от мъж настойник за важни решения през целия им живот, независимо от възрастта.

Решението за разрешаване на саудитките да пътуват свободно в чужбина е поредното от серията мерки за либерализация, въведени от престолонаследника принц Мохамед бин Салман, фактическия лидер на ултраконсервативното кралство, отбелязват агенциите. Най-емблематичната от тези реформи беше тази от юни 2018 г., разрешаваща на жените да шофират. Саудитките неотдавна бяха оторизирани също да присъстват на футболни мачове и да бъдат наемани на длъжности, които преди са били стриктно запазени за мъжете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
5
 
! Отговори
Аналлибераст преди 4 години
Фейсбука ми спряха профила, защото коментирах, че тия са диваци и че ес и сащ им продават оръжие и не им пука за правата на човека. Това е лицемерието на съвременният свят.Да го лигавят сополив
28
0
 
2
 
! Отговори
До 29 преди 4 години
Като сме много лицемерни ЕС, от къде трябва да купуваме петрол, понеже в Европа добива е минимален? То нормална държава с достатъчни залежи на петрол няма. Жалко, но е факт! Искренно се надявам час по-скоро да се направят добри и евтини електрически коли, за да умре най-накрая ерата на петрола!
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Меко казано са "третирани като граждани втора категория" щом имат настойник от мъжки пол през целия си живот. Жените там въобще не са граждани, а по-скоро домашни любимци или *** в по-лошия случай!
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Феминистките на не се обявявят против ислямските държави защото ги е страх да не ги обвинят в расизъм. Не им пука за фундаменталните права на жените по Света. Пука им само за това дали ще има квоти за тях на апетитни постове. Ако имаше феминистки апели за тотален бойкот и отказ от всякаква търговия с ислямски държави които потискат правата на жените, бих ги подкрепил с две ръце. Защо не излезе Ема Уотсън на Оскарите и не призове към бойкот на ислямските държави? Лицемерки.
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гнус ме е от лицемерието в ЕС. ЕС реве, че правата на жените в ЕС били нарушавани, и се пропагандира митът, че имало разлика в заплащането и се пропагандират квоти за жени на политически постове и в управителните съвети на големи компании.Същевременно никой не разказва за това, какво е положението с правата на жените в ислямските държави където са 10000 пъти по-потиснати отколкото в ЕС. И си търгуваме с тях и петрол и оръжия и всичко. Лицемерни усмивчици вместо твърда позиция и изолация.
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1111:) явно се готвят да приемат и инстанбулската конвенция
23
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А при нас 20-ти век не знам дали е дошъл, но комунизмът още не си е тръгнал от главите ни....!!
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
теа усетиха,че петролиума свършва и гледат по най-мръсен начин да се присламчат към ЕС
21
1
 
4
 
! Отговори
аййй преди 4 години
Ейййй. Съсипаха е тая държава.
20
1
 
7
 
! Отговори
1111 преди 4 години
"да получават разрешение от някои от настойниците си - съпруг, баща или друг родител от мъжки пол"Кой ли ще е този друг родител от мъжки пол ....
19
2
 
11
 
! Отговори
ноби преди 4 години
накъде върви тоя свят. утре и цигара ще запалят
18
3
 
6
 
! Отговори
Бурка ннн преди 4 години
Край, изтърваха коня, т.е. кобилките.
17
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А пък мумиите дето са имали и те 3000 години тяхна си религия измислена са вярвали и в задгробния живот.Те колко са били заблудени не е истина!Чак мавзолеи под формата на пирамиди са градили.Няма никакъв смисъл от религиите в 21 век,когато ще се пътува до Марс.Измишльотини които дърпат света назад.
16
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко *** ние продал на тези , построиха хиляди джамии в България!
15
2
 
34
 
! Отговори
аршинолог преди 4 години
Абе, СА е средновековен шариатски, салафитски халифат. Там избори мизбори няма. Жените са в чувал. Разпространението на християнството се наказва със смърт. Секат глави, ръце, крака на мегданя повече от ИД. Неудобните се разфасоват, където ги сгащят по света и у нас. Геноцидът в Йемен и Сирия си го извършват по план.Обаче, Асад е "диктатора" и Иран е "агресора", пък СА са пръв помощник на САЩ в "демократизирането" на Сирия.Що тъй? А?
14
0
 
6
 
! Отговори
до блед юнушач преди 4 години
Блед ще си останеш, гладен и беден. Докато се наканиш, петрола там свърши...
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега гледайте колко новини ще има за избягали жени :)))
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
20 век? По-скоро 15-и.
11
3
 
15
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 4 години
Всичко това означава само едно. Нефтените находища са пред приключване на експлоатацията и докато преди този нефт им даваше гръб да правят каквото си искат, сега вече без него, се налага да приемат демокрацията и западните ценности :)) кофти не кофти, тва е, иначе бой и присвояване на трилионите от петрола в западен стил :))
10
4
 
7
 
! Отговори
блед юноша преди 4 години
Ще си взема една двайсет годишна с петролен кладенец. А аз ще я направя европейска гражданка. Така ще направиме Дружба. Нещо като Българо- Съветската дружба, но само в лична без държавно участие.