Пострадали от Крайстчърч – гости на крал Салман за хадж

Той лично ще плати за разноските по пътуването им
7 авг 2019 14:16,
9
Пострадали от Крайстчърч – гости на крал Салман за хадж
Снимка: архив Reuters

Саудитският крал е отправил покана към стотици близки на загинали от стрелбата в Крайстчърч, Нова Зеландия, да посетят Саудитска Арабия на поклонение.

Крал Салман е предложил да плати за полета, престоя и всички пътни разходи. Сметката със сигурност надхвърля 1 млн. паунда, изчислява британският Independent.

Предложението на саудитския крал към пострадалите при стрелбата е да го придружат по време на хадж - традиционното поклонение на мюсюлманите в Мека.

Още по темата

Саудитският посланик в Нова Зеландия, Абдулрахман ал Сухаибани е споделил пред семействата, че кралят е бил "ужасен" от атаките в двете джамии на 15 март, при които загинаха 51 души.

Всяка година крал Салман кани няколкостотин човека да го придружат на хадж, като негови лични гости. Често отбраните за това са мюсюлмани, които са били сполетени от трагедия същата година.

Посланикът на Саудитска Арабия в Нова Зеландия е заявил, че за първи път кралят кани някой от страната. Това бил неговият начин да помогне на хора, за които би било трудно да изпълнят традиционния хадж. Групата ще посети и друго свещено за мюсюлманите място - Медина.

Според исляма всички мюсюлмани трябва поне веднъж в живота си да отидат на хадж. За повечето обаче това е изключително скъпо и най-отдадените спестяват с години, за да си позволят поклонението.

Всяка година над 2 млн. мюсюлмани от цял свят се стичат към Мека, за да изпълнят древните ритуали и моливи.

Преди две седмици посланик Абдулрахман ал Сухаибани е посетил Крайстчърч, като е подарил на поклониците традиционните бели одежди за хадж. Простото бяло облекло символизира отказа от всички земни блага и равенството на човек с Бог.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пострадали от Крайстчърч гости на крал Салман за хадж----------Ами, "пострадалите" да останат в Саудитска Арабия!!!!А, най-добре ще е, да прибере всички близкоизточни "бежанци" от Европа!
8
0
 
10
 
! Отговори
мен преди 4 години
Никой не обича мюсюлманите. Нека си останат в Арабия. Крайстчърч =Христова църква.
7
0
 
8
 
! Отговори
Anonymous преди 4 години
Суннитското куче Салман чрез материалната си подръжка за главорезите спомогна за геноцида над сирийския народ.
6
2
 
6
 
! Отговори
Божият син преди 4 години
Ех, няма срам краля на маймуните.!. 🔪
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудесно начало, остава само да си ги задържи там при себе си в този рай на земята.
4
8
 
4
 
! Отговори
Osman преди 4 години
Родът на сауд е истинско проклятие за Светите места и всички мюсюлмани. Както и обединените емирства. Тънат в разкош и охолство и са суровинен придатък на краварите. На колко сирийци помогнахте, бягащи от шиитското куче Асад? Дано Ердоан има живот и сили да развеем пак турския байрак над Бейтуллах. Само тогава имаме шанс.
3
1
 
18
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Бре, бре колко е "човечен" ще се разплача само дето неудобните на режима ги разфасоват по консулствата им.
2
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Простото бяло облекло символизира отказа от всички земни блага и равенството на човек с Бог"Особено кралското им семейство са се отказали от всички земни блага. :-)
1
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да им построи още джамии в Крайстчърч, че в момента са малко.