Случващото се в Саудитска Aрабия е революция

Експерт: Промените за правата на жените са големи
8 авг 2019 19:10,
16
Случващото се в Саудитска Aрабия е революция
Снимка: Reuters

Случващото се в Саудитска Арабия е революция. Това каза пред БНТ арабистът Владимир Чуков по повод последните промени в уахабитското кралство по отношение на правата на жените. По-рано през седмицата страната позволи на жените да имат международни паспорти и да пътуват в чужбина без придружител - нещо, което до скоро се смяташе за невъзможно.

Още по темата

Това е поредната порция от постепенна либерализация на Кралството, което е известно като една от най-консервативните мюсюлмански страни в света. Миналта година Саудитска Арабия позволи на жените да имат  шофьорски книжки и да управляват автомобили самостоятелно.

"Освен декретът за настойничеството, ми направи впечатление, че беше издаден още един декрет, според който саудитската жена вече се пенсионира наравно с мъжа - на 60 години, с еднакви социални осигуровки. Очевидно е, че става нещо в Саудитска Арабия и то е в положителен план", обясни Чуков.

Експертите смятат, че тенденцията към постепенно изоставяне на категоричните уахабитски нрави ще продължи под управлението на младия престолонаследник на дома Ал Сауд - Мохамен Бин Салман. Дали това ще се случи обаче освен на държавно и на обществено ниво е все още несигурно - голяма част от жителите на страната продължават да държат на вековните традиции и трудно приемат новостите.

Проф. Чуков коментира и новината за договорка между САЩ и Турция относно създаване на зона за сигурност в Северна Сирия.

"Три дни имаше много активни преговори, лично аз бях скептик. Прави впечатление, че турската страна едва ли не приветства, че САЩ са отстъпили, но от Пентагона мълчат. Има някакво рамково споразумение, детайлите по което се тълкуват по различен начин от двете страни. То обаче поставя въпроса за съдбата на сирийските бежанци. Има детайли, които остават неясни и неразгадаеми", коментира Проф. Владимир Чуков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
на теория така добре но на практика си е все същото и ще трябва да се извърти 1-2 поколения до като се поразмърдат нещата със свободите
15
0
 
2
 
! Отговори
:) преди 4 години
Снимката на черната нинджа с бели маратонки не показва това за което говори Чуков.
14
0
 
2
 
! Отговори
Бай Ганю преди 4 години
Престъпността е нулева защото крумови закони действат и 4% безработица. Това е единствената държава от залива която е износител на пшеница щото хората си я отглеждат в пустинята и имат 4 реколти годишно. Ако не беше уахабитското управление щеше да е рай.
13
0
 
1
 
! Отговори
jewdas преди 4 години
браво, най после някакви нормални и добри новини от арабският свят
12
0
 
7
 
! Отговори
Революция!? преди 4 години
Революция ще е ако изобщо някога дадат на жените някакви права, повече от камилите.
11
8
 
5
 
! Отговори
ЦИНИК преди 4 години
На женките могу права не бива да се дават,че жа ти са качат на главътъ.Саудитска арабия е пословично богата страна,няа ...си,няа гей паради оти там колат на мегдана.Ората живеят добре,богато,щасливо.Мажа е бог,жената тряа да слуша и да са подчинява,не кат тука.Тамка жените са по образовани отколкото наште кифли дето по цял ден кудкудякат.
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-рано през седмицата страната позволи на жените да имат международни паспорти и да пътуват в чужбина без придружител - нещо, което до скоро се смяташе за невъзможно-------------Малееееее, както са загорели и закопнели за живот, големи купони шЪ стават като тръгнат самички по Европата и Америката!!!Секс, наркотици и алкохол до безпаметство, а после като се приберат обратно - "ни лук яли, ни лук мирисали"!"Шарше ла фам")))))))))
9
3
 
3
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Видях,че апологетите на "нежни" ,"тихи" ,"пролетни" и тем подобни "революции" са побързали да сложат минуси на ужасявищите нежните ив души факти.За "жени" и от двата пола смяната на цвета на косата е "революция",за държащ на фактите "мъж", единственото което може да се нарече Революция е смяната на пола.В случая със Саудитска Арабия ще можем да говорим за Революция само при установяване на светска,избираема власт и преразпределение на собствеността.
8
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е революция, товa са духовни процеси които хората не разбират От матриаpхат към патриархат и обратно: постепено се върви към едно безполово общество Това дори е опиcано някъде Единствен мост между двата пола ще бъде - плътската страст. Единственн път към успеха - фалшът Земята ще се почита само заради нейните материални богатства И понеже ще нарушат божия закон много народи, раси и култури ще изчезнат.
7
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Замазване на очите на напредалия до ЕН-та степен цивилизован християнски свят! А тези пигита ще се оържат в афа при прадедите си! Пфу!!!!
6
5
 
4
 
! Отговори
Дайте права на... преди 4 години
Жените да се посмеете, па после да ревете...
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом настъпи законодателна промяна, рано или късно това ще се случи и в общество.
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Швейцарските жени получават право да гласуват още от 1979 година. Много изостанали са арабите. Тези революции водят до падане на режима, хипи движение, секс, наркотици и рокендрол.
3
1
 
10
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Буря в чаша вода!Толкова за "съмнителната" революция...В държави, в които ловния сокол.. породистата камила, или кон... са стократно по-ценни от жените - е смехотворно да се говори за "каквито и да е революции"
2
3
 
6
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Омръзна ми да пиша за значението на думите и изхабяването им от неправилна употреба. Ясно е,че "революция" звучи по-драматично от "еволюционна промяна",но значи съвсем друго.При революция обществото се променя драстично и това може да стане само с почти пълно унищожение на управляващата дотогава класа.Френската-65% унищожение,Руската- 90% унищожение на предните управляващи.Другите модели просто не са революция.
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Народът на Сауди Арабия може да направи контрареволюция и ще върне арабските ценности.