Проблемите в Саудитска Арабия – добри новини за руския нефт

Русия е вторият износител на петрол в света след Саудитска Арабия
24 сеп 2019 21:15,
123
Проблемите в Саудитска Арабия – добри новини за руския нефт
Снимка: БТА

Kато вторият най-голям износител на петров в света Русия се намира в позиция да извлече ползи от атаката с дронове срещу саудитски рафинерии. Така Русия може да се окаже един от главните бенефициенти, и то не само заради растящите цени на нефта.

Всеки можеше да забележи язвителността, когато преди няколко дни държавният глава на Руската федерация Владимир Путин щедро предложи на Саудитска Арабия да закупи зенитно-ракетните системи С-400, пише Франк Щокер за Die Welt, цитиран от "Фокус". Два дни по-рано, в резултат на атаки с дронове в Саудитска Арабия, петролната инфраструктура беше значително унищожена, а военните на страната не успяха да предотвратят атаката. В същото време през годините саудитската армия бе въоръжавана с американско оръжие за десетки милиарди долари. Очевидно в Москва витае злорадство.

Още по темата

Язвителността на Владимир Путин, когато преди дни щедро предложи на Саудитска Арабия да си закупи зенитно-ракетните системи С-400 не беше скрита. Едва два дни по-рано петролната инфраструкрута

Руското ръководство има причини да се радва. В крайна сметка страната може да се окаже един от основните бенефициенти от кризата в Саудитска Арабия и не само заради повишаването на цените на петрола. В момента Москва е извън обсега на вниманието на президента на САЩ Доналд Тръмп и неговия "санкционен клуб". По този начин Путин има възможност да стимулира икономическия растеж на страната си. Инвеститорите вече очакват солидна печалба, цените на акциите чупят нови рекорди. Решаващият фактор е дали Москва най-накрая ще успее да намали зависимостта на икономиката си от петрола.

Веднага след атаката цените на петрола се покачиха за известно време с 15%, до почти 70 долара за барел от марката "Брент". В същото време руската рубла също се засили и цените на акциите на московската фондова борса растат.

"Русия е победител в настоящата ситуация", казва Марек Дримал, анализатор от инвестиционната банка Societe Generale.

Повишаването на цените на петрола помага на Кремъл

Русия е вторият по големина износител на петрол в света след Саудитска Арабия. Рияд изнася около 9,4 милиона барела на ден, Русия - около 8,6 милиона барела. Този обем е около 50% от общия износ на Русия и приходите от него - около половината от държавния бюджет - ако цената на петрола се повишat, това пряко се отразява на бюджета на Кремъл. И ако Саудитска Арабия отпадне временно като доставчик, Русия поне за известно време ще може да заеме допълнителни места на пазара.

"Развитието е по принцип положително за Русия", твърди експертът по темата Русия Анжелика Милендорфер от инвестиционната компания Raiffeisen Capital. Преди атентатите срещу рафинериите в Саудитска Арабия цените на петрола за следващата година бяха определени на размер от 65 долара за барел. Предвид последните събития тази оценка вероятно ще бъде преразгледана.

Дори ако цената на петрола не се повиши, оценката за Русия, както и на много други инвеститори, в момента е по-положителна, отколкото преди няколко години. Причината: страната стана много по-привлекателна за предприемачите. Това се потвърждава от т.на. индекс за лекота на правене на бизнес от Световната банка, който анализира колко е трудно да се създаде и управлява компания в дадена страна. През 2010 г. Русия беше на 124-то място в тази класация, а сега се издигна на 31-во място. Германия е на 24-то място.

Руските акции сега са евтини

"Корпоративното управление също се подобри значително", казва Милендорфер. Т.е. прозрачността на управлението на компанията. Но на първо място, руските акции сега са евтини. "Рейтингът е много нисък, съотношението цена/доход сега е средно около пет", казва експертът. По този начин годишната печалба съответства на една пета от общата стойност на компанията. В индекса Dax това съотношение вече е едно към 14.

Ниската оценка води до факта, че множество руски акции гарантират невероятно висок доход. Понякога над десет процента, например в случая с "Норникел", който Милендорфер счита за привлекателен пример. Освен това тя предпочита компании, които не са пряко ангажирани в стоковия сектор, например "Сбербанк".

"За разлика от много други държавни компании, тази институция се управлява много професионално", Тя също харесва "Яндекс", руската търсачка, която заема повече от 60% от руския пазар, много повече, отколкото "Гугъл". Подобно на американския стандарт, "Яндекс" се разширява в много други области, например, в такситата или в тази на безпилотните превозни средства.

Проблемът с руската фондова борса и като цяло с руската икономика е, че компании като "Яндекс" са рядкост. Загрижеността за стоките доминира, както преди. Но не само това е проблем. МВФ в своя доклад през август подчерта: "Структурните бариери съществуват отдавна и включват голямо влияние на правителството, свръхрегулация, широко разпространени слабости в управлението и институциите, неадекватна инфраструктура и насрещен вятър". Но още по-лошо е, че усилията за реформи, според МВФ, намаляват през последните години.

Всичко това води до факта, че по-високите цени на петрола обикновено носят малко. "По правило високите цени на петрола означават по-високи доходи за Русия и увеличение на сумата, която може да бъде използвана за подобряване на икономическото благосъстояние на страната", казва Екатерина Золотова, експерт от аналитичния център "Геополитическо бъдеще".

"Но руската държава изглежда парализирана, когато става въпрос за изразходването на тези средства". В момента се появиха структурни икономически проблеми. "Дори силното увеличение на цените на петрола няма да бъде достатъчно, за да стимулира руската икономика", каза експертът.

Радостта на руската страна ще бъде краткотрайна. Вероятно и тази на инвеститорите, е заключението на автора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялата работа с дроновете я направиха американците,за да усмирят СА,заради намерението и да води по-самостятелна политика,главно заради замислени инициативи с Русия относно управлението на нефтодобива и търговията с нефт,което излизаше извън американския контрол.Можем да си представим сериозността на подетите инициативи между Русия и СА,щом САЩ жертваха репутацита на прехвалените системи Пейтриът,само за да усмирят СА и я върнат здраво в ръцете си.А какво ще последва,ще се види в бъдеще.
95
5
 
3
 
! Отговори
Я преди 4 години
Познайте КОЙ ДЖУДЖЕПОДОБЕН ТЕРОРИСТ от СЕВЕРОИЗТОЧНОТО БЛАТО стои зад атаките!
94
1
 
10
 
! Отговори
до NN преди 4 години
Абе, я направо, СА да правят референдум за влизане в Руската Федерация.
93
1
 
11
 
! Отговори
NN преди 4 години
Освен С -400, ще трябва и руснаци да им даде да я управляват.
92
4
 
13
 
! Отговори
Факт преди 4 години
до 115 и 116Не бъркайте Панцир и С-300/400.Разликата е огромна-Панцирите са с малък обсег,за защита на отделни обекти,нещо като последна преграда.С-300/400 са предназначени за много по-сериозни неща и заработят ли-значи има направо война!
91
0
 
8
 
! Отговори
до 115 преди 4 години
Путин се е объркал. "Панцир" е системата, която неколкократно успешно защити руските бази в Сирия от атаки на дронове.
90
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само не разбрах на какво основание Путин им е предложил С-400? Кога и къде се е доказала тази ПВО система?
89
3
 
10
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До Западняците 104 И кой е трудния начин бе , ахмак ? САЩ ще бъдат унищожени , а в Русия ще растат цветя и рози. Така ли си представяш трудния начин ?
88
3
 
11
 
! Отговори
от 13.09. преди 4 години
САЩ изпревариха СА като най-голям производител на петрол в света.
87
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Камилари да продават нефт звучи нелепо.
86
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И Русия и Иран имат сметка,но който е с Русия е зле.Дали е поръчка на Русия е без съмнение,а кой е извършителя е без значение целта е постигната.Лошото е,че тези атаки ще продължат и в един момент ще прерастнат във военен конфликт а може и трета световна война.
85
4
 
16
 
! Отговори
мохамед е педофил преди 4 години
Всичките им тенекии да изгорят, барабар с петрола и да отидат всички при любимия си аллах, където им е мястото.
84
0
 
4
 
! Отговори
гг преди 4 години
Голямото галактическо риалити шоу наречено "Земя"...
83
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затуй из тук казват: no replacement for displacement.Демек по-голям двигател е по-добре.Тогава и колата е по-голяма и по-безопасна и по-лукс вози. Па вии слушайте някои дето викат, че размера нямал значение.
82
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1.78 (лева за юсд) × 3.099( цената в усд на галон 93 октана)/ 3.79 ( юс галон в литри)= дава цената на литър 93 в БГЛ1.4554670185
81
3
 
33
 
! Отговори
Рон Бургунди преди 4 години
Пак пропаганда и пак демократична. Само Русия се радвала. Ами всеки който е износител се радва. От какъв зор само Русия да е......Няма доказателства, че Иран е нападнал ама тия дни кой ти търси доказателства. Вече не са нужни те. Важното е сайбията да каже, че е така и точка. Всички васали, ратаи и другая *** смирено го налапват.Нещастници
80
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само вие си мислите, че хората в америка, докато спят под мостовете, четат вестници и псуват русията.Искам да ви уверя, че хората тук си живеят нормалния живот, работят, а за останалия свят разчитат на правителството си.Само вие сте специиялисти по всички световни проблеми.Само вие си мислите, че българите не ги дишат в света. Не харесват простите, използвачите, мръсните и мързеливите, а не българите.
79
23
 
31
 
! Отговори
Западняците преди 4 години
И да плачат и да ритат, ще трябва да свикват с това, че Русия е велика държава и скоро ще го разберат по трудния начин.Моите най-искрени съболезнования.
78
22
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Откакто се помня Западът все отписва Русия, а тя все оцелява и възкръсва ..."Мда "възкръсва".......спомни за сСсР то, ако можеш, ако си малък прочети по въпроса
77
8
 
19
 
! Отговори
Gandy преди 4 години
Няма язвителност. Оборудват ли се дьржавите с независими системи за ОТБРАНА,нападателите ще си седнат на демонкатичните ***. Тук е основният удьр по отбранителният сьюс нападащ и окадващ независими даржави. А, и милиардите за "невидими" разработки гоинг в канала. Е Рейгьн говореше,че някой ще яде вериги на танкове. Зльча е ,че сега те ще ручат стелтове. Нас не ни топли, и преди и сега сме от булчина страна.