Проблемите в Саудитска Арабия – добри новини за руския нефт

Русия е вторият износител на петрол в света след Саудитска Арабия
24 сеп 2019 21:15,
123
Проблемите в Саудитска Арабия – добри новини за руския нефт
Снимка: БТА

Kато вторият най-голям износител на петров в света Русия се намира в позиция да извлече ползи от атаката с дронове срещу саудитски рафинерии. Така Русия може да се окаже един от главните бенефициенти, и то не само заради растящите цени на нефта.

Всеки можеше да забележи язвителността, когато преди няколко дни държавният глава на Руската федерация Владимир Путин щедро предложи на Саудитска Арабия да закупи зенитно-ракетните системи С-400, пише Франк Щокер за Die Welt, цитиран от "Фокус". Два дни по-рано, в резултат на атаки с дронове в Саудитска Арабия, петролната инфраструктура беше значително унищожена, а военните на страната не успяха да предотвратят атаката. В същото време през годините саудитската армия бе въоръжавана с американско оръжие за десетки милиарди долари. Очевидно в Москва витае злорадство.

Още по темата

Язвителността на Владимир Путин, когато преди дни щедро предложи на Саудитска Арабия да си закупи зенитно-ракетните системи С-400 не беше скрита. Едва два дни по-рано петролната инфраструкрута

Руското ръководство има причини да се радва. В крайна сметка страната може да се окаже един от основните бенефициенти от кризата в Саудитска Арабия и не само заради повишаването на цените на петрола. В момента Москва е извън обсега на вниманието на президента на САЩ Доналд Тръмп и неговия "санкционен клуб". По този начин Путин има възможност да стимулира икономическия растеж на страната си. Инвеститорите вече очакват солидна печалба, цените на акциите чупят нови рекорди. Решаващият фактор е дали Москва най-накрая ще успее да намали зависимостта на икономиката си от петрола.

Веднага след атаката цените на петрола се покачиха за известно време с 15%, до почти 70 долара за барел от марката "Брент". В същото време руската рубла също се засили и цените на акциите на московската фондова борса растат.

"Русия е победител в настоящата ситуация", казва Марек Дримал, анализатор от инвестиционната банка Societe Generale.

Повишаването на цените на петрола помага на Кремъл

Русия е вторият по големина износител на петрол в света след Саудитска Арабия. Рияд изнася около 9,4 милиона барела на ден, Русия - около 8,6 милиона барела. Този обем е около 50% от общия износ на Русия и приходите от него - около половината от държавния бюджет - ако цената на петрола се повишat, това пряко се отразява на бюджета на Кремъл. И ако Саудитска Арабия отпадне временно като доставчик, Русия поне за известно време ще може да заеме допълнителни места на пазара.

"Развитието е по принцип положително за Русия", твърди експертът по темата Русия Анжелика Милендорфер от инвестиционната компания Raiffeisen Capital. Преди атентатите срещу рафинериите в Саудитска Арабия цените на петрола за следващата година бяха определени на размер от 65 долара за барел. Предвид последните събития тази оценка вероятно ще бъде преразгледана.

Дори ако цената на петрола не се повиши, оценката за Русия, както и на много други инвеститори, в момента е по-положителна, отколкото преди няколко години. Причината: страната стана много по-привлекателна за предприемачите. Това се потвърждава от т.на. индекс за лекота на правене на бизнес от Световната банка, който анализира колко е трудно да се създаде и управлява компания в дадена страна. През 2010 г. Русия беше на 124-то място в тази класация, а сега се издигна на 31-во място. Германия е на 24-то място.

Руските акции сега са евтини

"Корпоративното управление също се подобри значително", казва Милендорфер. Т.е. прозрачността на управлението на компанията. Но на първо място, руските акции сега са евтини. "Рейтингът е много нисък, съотношението цена/доход сега е средно около пет", казва експертът. По този начин годишната печалба съответства на една пета от общата стойност на компанията. В индекса Dax това съотношение вече е едно към 14.

Ниската оценка води до факта, че множество руски акции гарантират невероятно висок доход. Понякога над десет процента, например в случая с "Норникел", който Милендорфер счита за привлекателен пример. Освен това тя предпочита компании, които не са пряко ангажирани в стоковия сектор, например "Сбербанк".

"За разлика от много други държавни компании, тази институция се управлява много професионално", Тя също харесва "Яндекс", руската търсачка, която заема повече от 60% от руския пазар, много повече, отколкото "Гугъл". Подобно на американския стандарт, "Яндекс" се разширява в много други области, например, в такситата или в тази на безпилотните превозни средства.

Проблемът с руската фондова борса и като цяло с руската икономика е, че компании като "Яндекс" са рядкост. Загрижеността за стоките доминира, както преди. Но не само това е проблем. МВФ в своя доклад през август подчерта: "Структурните бариери съществуват отдавна и включват голямо влияние на правителството, свръхрегулация, широко разпространени слабости в управлението и институциите, неадекватна инфраструктура и насрещен вятър". Но още по-лошо е, че усилията за реформи, според МВФ, намаляват през последните години.

Всичко това води до факта, че по-високите цени на петрола обикновено носят малко. "По правило високите цени на петрола означават по-високи доходи за Русия и увеличение на сумата, която може да бъде използвана за подобряване на икономическото благосъстояние на страната", казва Екатерина Золотова, експерт от аналитичния център "Геополитическо бъдеще".

"Но руската държава изглежда парализирана, когато става въпрос за изразходването на тези средства". В момента се появиха структурни икономически проблеми. "Дори силното увеличение на цените на петрола няма да бъде достатъчно, за да стимулира руската икономика", каза експертът.

Радостта на руската страна ще бъде краткотрайна. Вероятно и тази на инвеститорите, е заключението на автора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
6
 
! Отговори
Weiss преди 4 години
До WeissИ не защото са Ф-ки, а не например, сушки. Просто няма нужда от тях. А защо са платени на 100 процента напред, дето няма никъде такава практика, сещайте се, комисион не се плаща ако не е получено плащането, той е процент от полученото.
15
2
 
11
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Русия си е Русия ! Нефт, газ, цялата менделеева таблица, океан от дървесина в Сибирската тайга, пшеница ...Бог дал на руснаците, че се забравил.Единственото, което трябва е да си го опазят.Затоважим е нужна силна армия и военна промишленост.А, руските оръжия още от времето на "Катюша" са най-добрите в света.Така че не ги мислете руснаците.Откакто се помня Западът все отписва Русия, а тя все оцелява и възкръсва ...Така ще е и сега ...
14
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ Е КЛАЛА РУСНАЦИ КАТО ПРАСЕТА ПРЕЗ ВОЙНАТА.
13
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименРусия има положителен ръст, България нямала. Руските въшки оскотяха до там, че да се сравняват с България. Нищо чудно, вече дори България ги бие по показатели.
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След 2010, според сайта на оон кънтриметър.инфо, Русия има постоянен положителен ръст на населението!!! А ние сме с постоянен отрицателен. Няма какво повече да се каже...
11
2
 
8
 
! Отговори
Weiss преди 4 години
Със Странджата нов бардак не става :-)
10
1
 
7
 
! Отговори
Weiss преди 4 години
Когато добивът на петрол в една страна спада, печелят другите петролопроизводители. Но има нюанс- описаното е падение на УС системите за противоракетна отбрана. Военният бюджет на СА е колкото руския, но без разходите за стратегическите ядрени сили. Резилът е явен, а язвителността на Путин-разбираема. За нас поуката- никакви 8 или 80 Ф-16 не са ни нужни, това е данък Евроатлантическа Солидарност :-)
9
3
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Държава се гради от човешкия разум, ако няма такъв ако хората са прости, крадливи и завистливи колкото и богатства да има територията държавата там е калпава и народа беден.
8
12
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Страна която има всичко дадено и не се е оправила няма да се оправи никога.
7
2
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Венецуела лежи над море от петрол а гладуват като са блокирани от всякаде от американски военни кораби но Русия не е Венецуела там е друга работата пробваха и на Китай да наложат санкций *** ги отмениха
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия от край време е в челната тройка в света по износ на пшеница. Често е и първа. Демек нема как да изпаднат в състояние на глад. След всв Русия си прави два важни извода: никога повече война на нейна територия, и второ - гарантирано продоволствие с цената на всичко.
5
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Саудитите сиромашките си имат само един петролец и на него разчитат за високият си стандарт!Вторият износител на петрол в света, Русия освен на петрола може да разчита и на газ,и на Менделеевата таблица от полезни изкопаеми+това затоплящите се климат и новите сортове,превърнаха Русия голям износител на зърнени култури!Но всичко това не успя ,да доближи руснака по доходи ,до саудитците и хората от развитите демокрации!Путин и обкръжението му трупат ,не сметки богатства,а проповявдват патриотиз
4
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Злояда статия спрямо Русия!-:) Виж ако беше срещу Янките е друго! Ама не!-:) Важното е да се оплюва Русия!!! Смешнииии сте!
3
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А за Канада като четвъртият най-голям износител новините лоши ли са? Докога ще продължавате с тенденциозните новини?
2
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия беше силна когато сателити те и бяха с нея. Откакто оня с белега на главата унищожи СССР всичко се сгромоляса. Един склеротик като Рейгън излезна по голям тарикат от оня с белега на главата. Унищожи соц лагера унищожи икономиките унищожи цели държави без да падне косъм от главите на НАТО и Евроге, йците. Колко ли акъл е имал за да направи тази Умнотия неам идея. Само знам че ще ври в казана за унищожените човешки съдби.
1
4
 
9
 
! Отговори
Пари има , ще дойдат преди 4 години
Саудитците имат маса долари и могат да си позволят и муха да свалят с С400