Затишие в Багдад: Обявиха мерки за прекратяване на протестите

Близките на загиналите ще получат привилегии
6 окт 2019 18:53,
7
Затишие в Багдад: Обявиха мерки за прекратяване на протестите
Снимка: БТА

Иракският премиер Адел Абдел Махди обяви пакет от 17 социални мерки, насочени към прекратяването на продължаващите дни наред антиправителствени протести с жертви, предаде ДПА.

Още по темата

На заседание на кабинета снощи Махди заяви, че инициативите, които са планирани, включват обявяване на убитите по време на протестите за "мъченици", с което на семействата им ще бъдат предоставени привилегии.

Той допълни, че всички ранени от протестиращи и представители на силите за сигурност ще бъдат лекувани за сметка на държавата, включително и зад граница, се посочва в изявление на канцеларията му.

Ще бъде инициирана програма за изграждането на 100 000 жилища в цял Ирак, а приоритет в това отношение ще бъде даден на най-бедните провинции. Махди обяви, че правителството ще отдели средства за професионално обучение на 150 000 безработни иракчани и ще предложи заеми за започване на малък и среден бизнес.

През днешния ден в Багдад беше спокойно. На площад "Тахрир" в центъра, който се превърна в една от основните точки на протестите, имаше засилено присъствие на силите за сигурност. Служителите се върнаха на работните си места, а по улиците можеха да се видят общински работници, които чистеха оттам изгорелите гуми и боклука, останали след протестите.

Губернаторът на Багдад Фалах Джазаири днес беше уволнен на фона на безредиците. Решението е взето единодушно от съвета на провинцията, съобщи телевизионният канал "Ал Хадас", като се позова на иракската телевизия, предаде ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Айде питайте ги сега либийци, иракчани и какви ли още не колко лоши са им били диктаторите.. Путин и той е много лош, че не дава ресурсите на страната си на оная демократичната сгaн зад океана..
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Amerikanska demokraciua
4
1
 
1
 
! Отговори
123 преди 4 години
Иракчаните да изхвърлят американските марионетки от власта и ще живеят по-добре.
3
1
 
6
 
! Отговори
Садам преди 4 години
има ли такава държава въобще откак го няма Садам ? не са ли просто очертана на картата територия зависима от САЩ източвана от американски компании и наивно заблудено населеление повярвало че ще получи демокрация и свобода.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ирак пак трябва да си връща петрола от западните колониални сили, както през 60-те и 70-те години. Тогава пак ще стане много лош и Запада пак ще му сложи санкции, ако поиска петрола си.Сега Ирак е добър за Запада.
1
1
 
12
 
! Отговори
Fate преди 4 години
Докато не свърши петрола краварите няма да спрат да ги демократизират