"Фолксваген" реши да изчака за завода в Турция, нов шанс за България?

Действията в Сирия отлагат решението на концерна
15 окт 2019 10:25,
88
"Фолксваген" реши да изчака за завода в Турция, нов шанс за България?
Снимка: архив "Булфото"

През последните няколко месеца мениджърите на германския автомобилен концерн "Фолксваген" изпитваха сериозни затруднения, занимавайки се интензивно с въпроса за изграждането на нова фабрика за автомобили. Бързо стана ясно, че заводът трябва да бъде построен в Турция, близо до Измир, пише investor.bg

Още по темата

Местоположението се откроява от другите опции като значително по-евтино и предлага по-добри възможности за продажби, твърдят представители на Борда на директорите и на Надзорния съвет. Ето защо е било взето предварително решение в полза на Измир, фаворизирайки Турция пред България и други страни от ЕС.

С влизането на турските войски в Северна Сирия обаче ситуацията се промени коренно, твърди германският икономически всекидневник Handelsblatt.

В тази среда не може да има решение в полза на страната, твърди в своя публикация късно в понеделник медията, позовавайки се на източници от концерна. Ето защо засега договор с властите в Анкара няма да бъде подписан.

Заради военната си офанзива в Сирия Турция попадна под силна международна критика. В понеделник германското правителство призова за незабавно спиране на военната операция, с която властите в Анкара искат да създадат зона за сигурност за бежанци и да изкарат бойците на кюрдската милиция YPG извън границата. Като конкретна причина за инвазията се посочва обявеното изтегляне на американските войски в района от страна на американския президент Доналд Тръмп.

Тъй като Конгресът на САЩ не подкрепя Тръмп по този въпрос, Вашингтон наложи санкции над министри и организации. Вложителите реагираха с разпродажби, а междувременно истанбулският индекс ISE100 се срина поради заплахите за санкции в понеделник с над пет процента. Турската лира също е под натиск.

От гледна точка на голяма корпорация като Volkswagen, която иска да инвестира повече от 1 млрд. евро, това са непредвидими обстоятелства. Ако листнатата на Dax компания сега предприеме официалната стъпка, това може да навреди сериозно на имиджа ѝ.

Ето защо компанията изразява предпазливост. „Ние наблюдаваме ситуацията с голяма загриженост", заяви говорител на VW пред Handelsblatt. Той посочва още, че решението за местоположението на завода навлиза в последната фаза, но не коментира подробности.

От икономическа гледна точка обаче Volkswagen иска да се придържа към Турция като място за производство на моделите Passat и Superb, твърди говорителят на концерна, като поясни, че материалът на Frankfurter Allgemeine Zeitung за пълен отказ от Измир не отговаря на истината.

Целият материал по темата четете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даже и да се откажат от Турция,завода няма да е тук.Ние бяхме споменавани само за да се изнуди Ердоган за отстъпки.ФВ ще изчакат да утихне всичко и ще си останат в Турция.Иначе до сега да бяха се отказали вече от нея и да са дошли в България като резервна дестинация.
25
6
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
До Ф.С.В.VW е частна фирма бря, ватиран! Кво общо имат европейските ценности? Какво ли изобщо ти разбира главата от ценности?
24
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е шанс за България. Просто изчакват дали ще се нормализират малко нещата с войната в Сирия.
23
6
 
7
 
! Отговори
КАРАТУМБАКОВ преди 4 години
Обявавам ДУЕЛ на Ердоган!! Дуелът ще се състои в надяждане на македонски наденици - Който изяде най много - той е Победител- Победителя има право да прати емигрантите където си иска ! (аз лично смятам да ги пратя в Македония)
22
5
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
НЕ КУПУВАЙТЕ ТАЗИ марка автомобили! Бойкот! Купувайте Мерцедес !! ХМ!
21
2
 
14
 
! Отговори
Т. ЖИВКОВ: преди 4 години
:ДА СЕ СНИШИМ, ДОКАТО БУРАТА ОТМИНЕ, ПЪК ПОСЛЕ ЩЕ СЕ ОПРАВЯМЕ..."НЕ СЕ ПАЛЕТЕ, ТИЯ НЕГОДНИЦИ НЯАТ МОРАЛНИ ЗАДРЪЖКИ, ПРОСТО СЕ СТРАХУВАТ ОТ ПРОВАЛЕН ИМИДЖ! КОЙТО ОБАЧЕ ВЕЧЕ СЕ СЛУЧВА В ИЗТОЧНА ЕВРОПА.
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радвам се, че не е в българия защото ще се нагушат определен кръг наши хора в софия а останалата част на държавата ще тъне в мизерия както и сега
19
8
 
20
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Мисля че всички новоприети членки на Евросъюзът - разбраха (тяхните народи) "ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЦЕННОСТИ" ТОВА Е МЕКО КАЗАНО ОТВРАТИТЕЛНО!! ДА НАЛИВАШ МИЛИАРДИ В ДЪРЖАВА НЕЕВРОПЕЙСКА НЕДЕМОКРАТИЧНА И ПРАВЕЩА ВОЙНИ И ЗАВЗЕМАЩА ТЕРИТОРИИ И ПЛАШЕЩА С ЕМИГРАНТИ! БРЮКСЕЛ СКРИИТЕ СЕ - 50 000 ЧИНОВНИЦИ С ПО 10 000 ЕВРО ЗАПЛАТИ -ПОДАЙТЕ СИ ОСТАВКИТЕ! ДА ВИ ПИ-КАЯ НА ЕВРОЦЕННОСТИТЕ!!!1
18
0
 
5
 
! Отговори
праведен преди 4 години
Докато свърши войната !
17
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Егати помиярската компания! Все едно не знаят какво представляват Турция като държава и Ердоган като личност!? Тръгнали да наливат милиарди в джобовете на ориенталските простаци в замяна на празни обещания за печалби незнайно кога. Дори 5000 лв. на месец да ми предложат няма да работя в скапания им завод
16
10
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Хахахахаааа, руските ***-атакисти пак в ступор :)))))))))))))))))))Продължават да плюят България
15
2
 
26
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Ако не сте го разбрали - да ви го кажа! европейските алчни бизнесмени въобще не се интересуват от Европейските "Ценности" и морал - Не им пука за кръвта на невинните жертви или за нещастните тяхни работници! На тях им пука единствено за парите -как да станат още по богати ! Това е голата истина-Ще има завод в Турция - До 10 дни войната ще е свършила- НИЕ сме в един измислен абсолютно НЕдемократичен и несолидарен Съюз-ако пуснат емигранти към БГ -Европа ще ни предаде "на часът" видяхме и Шенген))
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Близо 800 работници на турската фирма Аркомат в Казанлък от началото на октомври са без работа, съобщава местното издание zakazanlak.bg. Причината за практическия фалит на фабриката за кабели е липсата на поръчки и преместването на производството в Турция."Аркомат" е първата компания за автомобилни кабели, която отваря завод в България през 1999 г. Тя е представител на турската компания Arkomat, която тогава има директен договор с Фолксваген.
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да го направят в Перник. Да пуснат нова версия на голф единичка и да спрат да ни занимават вече с този проклет завод !!!
12
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фолксвагишен през кривише макаронише - на чист немски
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шанс, Манс, Ханс няма и няма да има за бг-то
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
WV изнася поточни линии на изтекли модели автомобили в трети страни.Същото прави и КРУП, който изнася най-енегоемките си производства в Индия и други страни от третия свят.Вече писах, че на България не й трябва нов "Кремиковци", а и кой ще работи в него !?...русофилите от язовир "Копринка" или глутницата от трибуните на снощния мач !!!
9
3
 
6
 
! Отговори
Деси Банова преди 4 години
Според мен ВАГовете повече са се уплашили от заплахите на Росен!
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че нали и Саудитска Арабия кандидатства, местните шейхове са още по-дашни и разполагат с много по-трудолюбиви и високо специализирани арапи.
7
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малеее, *** сапунката "Сълзите на Фолк Сваген" епизод 436