Междузвездни войни – все по-вероятни и в реалния свят

НАТО обяви Космоса за "оперативно поле". Следваща война може да се води там
23 ное 2019 21:09, Нели Христова
64
Междузвездни войни – все по-вероятни и в реалния свят
Снимки: Reuters

НАТО вече призна Космоса за "оперативно поле". Това означава, че той получава същия статут както въздушното пространство, сушата, морето и киберпространството, където нападение срещу една страна би предизвикало колективен отпор - гаранцията на член 5 (от договора за алианса). НАТО прие и първата си космическа политика, но какво значи това?

Космосът е арена на геополитическо съперничество от 1950-те години насам. Но 50 години след първото кацена на Луната, правилата на играта някак се промениха. В последните десет години, Космосът стана главен обект на опитите на новоутвърждаващи се сили, като Русия и Китай, да оспорват международния ред и военната хегемония на Запада.

"Космическата активност вече не е елитна и скъпа игра. Само за няколко години нови технологии, даващи възможност за евтини изстрелвания и за сателити с много възможности, отпушиха простор за широк кръг от търговски "актьори". Това, което е добра новина за бизнес проекти като "Блу Ориджин" на Джеф Безос и "СпейсЕкс" на Илон Мъск, обаче е добра новина и за страни, които желаят да навредят на Запада. Иран и Северна Корея разполагат с независими собствени възможности да изстрелват (ракети и космически обекти)", пише д-р Андрю Фоксол, директор на изследователската дейност в Общество "Хенри Джексън", цитиран от БТА.

2007 година - тогава бе даден първият изстрел на Междузвездната война. Тогава Китай изпробва антисателитна ракета. Тестът бе успешен, той унищожи повреден 8-годишен метеорологичен спътник и показа способността на Пекин да се защитава от сателитно следене в случай на война. Изправен пред международни критики (сателитът разпръсна стотици опасни отломки в космоса), Китай каза, че няма планове за подобни тестове в бъдеще. Такива обаче бяха извършени и през 2010, 2013 и 2014 година.

В годините след това космическата оръжейна надпревара еволюира. Според доклад на военното разузнаване на САЩ, надпреварата ще включва електронна война, насочвани енергийни оръжия и кибератаки. Използването на такива оръжия, включително лазери, може да звучи като научна фантастика, но първите разработки в тази насока вече имат последствия. Военните зависят от сателити за наземни комуникации, за откриване и следене, а технологичният напредък означава, че същите тези сателити са все по-уязвими при атака или външно въздействие.

САЩ, които са наясно, че ненадминатата им способност да използват силата си на Земята зависи от широка мрежа от сателити, започнаха собствена кампания да запазят превъзходството си в периода след Студената война. През август американският президент Доналд Тръмп създаде Космическо командване на САЩ - първият нов клон на въоръжени сили след създаването на ВВС през 1947 г. Той стана обект на присмех при първоначалното обявяване на намерението си миналата година, но този пример след това бе последван и от Франция.

За Китай овладяването на Космоса със сигурност е ключов стратегически приоритет. През януари той шокира света, когато осъществи кацане на сонда-робот, Чанъе-4, на обратната страна на Луната. Бъдещите му планове са още по-амбициозни. Той има намерение да изгради роботизирана изследователска станция на Луната до 2025 г. и да изпрати астронавти там до 2035-а. За осъществяването на тези "космически" цели залага по 8 млрд. долара бюджета си всяка година според американската Космическа фондация.

В същото време Русия, въпреки някои шумни провали при изстрелвания през последните години, също е космическа сила. През май президентът Владимир Путин каза, че "запазването на стратегическата стабилност и военния паритет" зависи от "способността на Русия ефективно да решава стратегически задачи в открития космос". Фактът, че Международната космическа станция зависи от руски ракети носители укрепва възможностите на Кремъл да остане глобална сила.

Във време, когато сателитите улесняват всичко - от забавления до навигация, нашата зависимост от Космоса трябва да бъде "подплатена" от нашата способност да я обезопасим. Това означава, че Западът ще трябва да вложи повече инвестиции в оръжия за космически битки, отколкото нашите противници.

При всичко това, обаче, липсва и договор за контрол на оръжейната надпревара в Космоса, малко са и правилата и процедурите за решаване на спорове. Договорът за открития Космос от 1967 г. забранява разполагането на оръжия за масово унищожение в Космоса, но не казва нищо за конвенционални оръжия.

Договорът провъзгласява Космоса за "достояние на цялото човечество", но (тази формулировка) оставя значително място за изопачени интерпретации. Това е особено обезпокоително, защото, както каза през април временният министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан, "следващият голям конфликт може да бъде спечелен или загубен в Космоса"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идва времето на шестата раса така че няма да имат време за завладяване на космоса. Нибиру вече се вижда и с домашен телескоп. Преди 3 хиляди години когато тази планета е дошла нибурянците са дали познания на земляните но тогава са живяли съвсем други хора. В днешно време най напред ще ги обстрелват с ракети а после ще ги питат. Но ракетите им ще се върнат като бумеранг. А това ще означава самоунищожение.
44
1
 
7
 
! Отговори
Martin Bormann преди 4 години
Целта е ясна, елиминирай вражески комерсиални сателити прекъсвайки почти цялата комуникация на врага, но сателитите не са чак толкова беззащитни а военните са много трудни за откриване след като летят на над 1500 мили над земната атмосфера. Но тва е малко в сферата на фантастиката защото е скъпо и рисковано. Те едвам събират пари и се съгласуват за елементарни операции срещу държави от 3тия свят камоли да гонят вещици в космоса.....
43
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Краварите ще защитават "демокрацията" от Космоса и в Космоса!ПСАбе, навъдиха се едни извънземни из Космоса..., та се не знае Демократи ли са, Диктатори ли са!?Спазват ли правата на изънземното ЛГБТ и извънземното си малцинство?Имат ли си извънземен Сорос и НПО (ако немат, шЪ им осигурим!?
42
4
 
9
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 4 години
Навремето мечтаеха до 2000г. да имаме бази на Луната, но и това не стана. Вече трябваше да колонизиране космоса, а не тепърва. Трябваше да летим отвъд Марс вече, но и това не стана. Странното е, че дори не можем в днешно време да сглобим нещо, което преди 50г. сме може ли за да стигнем до Луната, а какво остава даже да си помислим за Марс, луните на Юпитер и т.н.
41
5
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
"Оперативно поле" на Нато е на баба им фантазията и на туземният им лакей Поломон Саси. Но както знаем той има директни връзки с кораба-майка, че и дори с кораба-баща. Затова са му толкова големи ушите.
40
2
 
4
 
! Отговори
Ден в Тъмнината преди 4 години
Османския южноазиатски тоалет наречен червен фенер заради истанбулския турски християнски квартал ФЕНЕР става само за денонощния бар.дакЧервения Тодор Живков му дошли на гости шайка граждани на Турция и още преди да е станало 22:00 часа ги гонят принудително от всички заведения щото затварялиСъбират се турските граждани в даден апартамент и любима тема за разговор им е подредената недоносена и изостанала държава на БКП и това как техния сънародник лашка Лора Виденова в кревата ..та ясно е..
39
8
 
1
 
! Отговори
Darth Vader преди 4 години
Ей, американци и руснаци, ша ва плющя подрет.
38
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ФАКТИ от кариерата на косматко (меси). Има ДВА гола в цялата си кариера в официални мачове срещу европейски отбори през 2006г срещу вече несъществуващата държава Сърбия и Черна гора и през 2014г. срещу Босна и Херзеговина. Дайте златна топка - спасете джудже! Още малко да задълбаем в колосалната кариера на косматко. От всичките му 68 гола за Аржентина, 32 или ПОЛОВИНАТА са в приятелски срещи. Реалните му голове вса 36 в 91 мача. Батко му Роналдо от друга страна има 81 гола в 116 неприятелски официални мачове за Португалия. ОСЕМДЕСЕТ И ЕДИН гола срещу мижавите тридесет и шест за косматко. ФАКТИ
37
6
 
9
 
! Отговори
НИКОЛАЙ БОЙЧЕВ преди 4 години
Лунатическите САЩ кацат на Луната само от 1969 до 1972 което е предостатъчен довод за доброволно саморазпускане на Церн и тяхната сбирщина от безмозъчни ненужни на никой мозъчни инвалидиСАЩ базирано на това че искаха да взривят Луната за да изплашат СССР и атентатите от 11.09.2001 на които те бяха главната цел......извода е че ръководят целият свят и така ще е поне до 2100 г.Евросъюза от Брюксел е резерват за безполезни еврои.ди.отиРусия е враг имащ право да се защитава и от космоса
36
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кви междузвездни войни кви 5лв?!Около земята лети *** натрупан от хората.Човека е па ра зит на тази планета и я унищожава методично,но ще дойдат някой ден създателите на тази планета и ще ни изтребят като ***!Какво са посадили и какво никне тук?!
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брате Тони що не доиде бре един час те чакам да Неси на некои орех
34
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наратива който използвате в брейнфарта наречен статия е типично москалски, нема смисъл да се чете след втория absatz.
33
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците са гола вода
32
13
 
3
 
! Отговори
Пърделко преди 4 години
Освен на земята, никъде другаде няма живот... За това се нарича земя - съчетание от всичко - земя-въздух, огън и вода, пък слабоумците нека си вярват на тезата, че ,, в тая безкрайна вселена не може да сме сами"...
31
16
 
7
 
! Отговори
време беше преди 4 години
Русия създаде своите космически войски на 10 август 1992 г.От тогава дрънкат оръжие, въпреки че никой не ги взема на сериозно.Няма какво да е чака повече, защото при липса на отговор, започват да наглеят все повече.
30
2
 
27
 
! Отговори
астронавт преди 4 години
Космосът не може да бъде "въздушно пространство" защото в него няма въздух.
29
20
 
10
 
! Отговори
Bad Company преди 4 години
САЩ са светлинни години напред в космоса. Без много приказки, без хиляди анимации в мрежите. Конкуренция нет.
28
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"новоутвърждаващи се сили, като Русия и Китай"??? Аз имах впечатлението, че първата от тези страни е глобална сила от векове, а втората - от хилядолетия. Първата - без прекъсвания, втората - с някое и друго прекъсване. Виж, да кажеш, че Индия е новоутвърждаваща се сила, това е по-вярно (особено имайки и предвид, че обединена индийска държава съществува от няколко десетилетия). Така че не омаловажавайте противниците си, няма да ви е от полза. По-добре е да ги преценяте реално.
27
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците мислят само как да подпалят война. В целия свят разпалват войни, малка им е земята, трябва и в космоса да воюват. А васалите като Бъглария им се навеждат все повече.
26
9
 
11
 
! Отговори
VANGELIS преди 4 години
АПОЛЛО 8 , КАЧЕНА НА ТЕЖКАТА 112 МЕТРОВА РАННА РАКЕТА САТУРН 5 -- Е САМО НА 108 КМ ОТ ПОВЪРХНОСТТА НА ЛУНАТА !!И САМО 7 МЕСЕЦА ПО-КЪСНО : НА 16 ЮЛИ 1969 Г. --- АПОЛЛО 11 ГО ЗАБИВА ДО МАКАРИТЕ НА СССР .