Нахлуха в комплекса на посолството на САЩ в Багдад

Протестиращите закачиха транспарант "Америка е агресор"
31 дек 2019 15:00, Елка Василева
62
Нахлуха в комплекса на посолството на САЩ в Багдад
Снимка: Reuters

Десетки гневни привърженици на шиитски милиции нахлуха в комплекса на американското посолство в Багдад, след като разбиха портал и подпалиха приемна. Това наложи да бъде използван сълзотворен газ, чута бе и стрелба от огнестрелно оръжие, предаде Асошиейтед прес.

Репортер на Асошиейтед прес от мястото на събитието разказа, че е видял в комплекса да се издигат пламъци, както и че е видял най-малко трима американски войници на покрива на основната сграда на посолството с насочени към протестиращите оръжия.

Протестиращите, много от които са с униформи на милиции, влезли в комплекса, след като разбили портала за автомобили. След като навлезли в комплекса, те тръгнали по коридор вътре в него, но след около пет метра спрели и сега са на около 200 м от основната сграда.

Още по темата

Засега не е ясно дали служителите на дипломатическата мисия са в нея или са евакуирани.

Протестиращите закачиха на стената транспарант, на който пише: "Америка е агресор". Към протестиращите се присъединиха и командири на военни фракции, верни на Иран, отбелязва Асошиейтед прес. Сред тях беше Хади ал Амири, водач на действащите със санкцията на иракската държава Сили за народна мобилизация, съставени от подкрепяни от Иран милиции.

Иракският вътрешен министър Ясин Ясири в един момент също се появи пред посолството, за да огледа обстановката. Пред Асошиейтед прес той заяви, че премиерът е предупредил, че американските удари по шиитските милиции ще имат сериозни последствия.

Ясири допълни, че ще бъдат изпратени още служители на силите за сигурност, за да отделят протестиращите от сградата на посолството, индикация, че иракските военни няма да се намесват, за да разпръсват тълпата със сила, отбелязва Асошиейтед прес.

Пред посолството има и палатки на стотици гневни протестиращи. Засега няма данни за пострадали.

В района, часове след избухването на насилието, пристигнаха бронирани автомобили с около 30 иракски войници. Те се разположиха около стената на комплекса, но не близо до мястото, където беше извършено нахлуването в посолския комплекс. Пристигнаха и четири автомобила с части на полицията за борба с безредици, но те бяха принудени да се върнат от протестиращите, които блокираха пътя им.

Засега няма коментар от Пентагона и Държавния департамент на САЩ, както и от самото американско посолство.

Междувременно иракският премиер Адел Абдел Махди призова хилядите привърженици на проиранските милиции, щурмували американското посолство в Багдад, да освободят подстъпите към сградата, предаде Франс прес.

Махди предупреди, че всякакви прояви на агресия срещу чужди дипломатически мисии ще бъдат пресечени от силите за сигурност и строго наказани от закона, съобщи Ройтерс. Той направи това изявление два часа след началото на щурма на протестиращите срещу американското посолство, предизвикан от въздушните удари на САЩ в Ирак и Сирия, при които бяха убити на 25 бойци на проиранската милиция Катаиб Хизбула.

Иракският премиер разпореди от днес да бъде обявен тридневен общонационален траур за жертвите на извършените в неделя американски въздушни удари, предаде ТАСС, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Тръмп ще ги остави пак на шиитите и ИД."ИД са сунити. Главно от саудитска арабия и великобритания. Лидерите им разбирасе са израелци.
51
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как е възмпжно? Защо не започнат да ги отстрелват като зайци, както правят ционистите на ивицата Газа?
50
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цъцъцъ, що не в Белия дом?
49
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Остава и правителството да погази принципите на дипломацията и Тръмп ще ги остави пак на шиитите и ИД.
48
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такива случки винаги са организирани, дирижирани и платени.
47
7
 
20
 
! Отговори
Врачанин преди 4 години
Шо им се сърдите бре Иракчани ...Нал се радваште кат трепаха Садамчо ..нали са освободители ....демократизираха ви ,нали...чо сега се гневите ....хак да вие новата демокрация по хамерикански...
46
3
 
19
 
! Отговори
До 47 преди 4 години
То виждал ли си "молбата" от иракския народ към САЩ да дойдат да им "донесат сеобода и демокрация" ?!! 1 млн. души бяха убити за тия 18 години благодарение на САЩ.
45
0
 
23
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Шиитите бяха основните съюзници на САЩ във войната в Ирак. Те им поднесоха на тепсия многомилионния град Басра на Ормузкия залив.
44
9
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Добре дошли в БългарОбичаме Ви,целуваме ви НАВСЯКЪДЕ-отпред,отзад !!!ия ,американски братя-освободители !
43
32
 
12
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
поднеси свобода и демокрация на диви племена и очаквай те да разберат нещо .има народи които се ръководят от религия като преуритет а не от конституция и това ги прави объркани особенно ако тези народи са слабо образовани хем желаят да живеят с благата на запада хем първоботните им навици и манталитет не им позволява да се развият в правилната посока.(нещо като у нас)
42
5
 
46
 
! Отговори
тенкю US преди 4 години
Сащ ни изнудихя да опростиме 2 милиарда $ на Ирак - резултатите са видими Ирак стана по богат от БГ!
41
4
 
52
 
! Отговори
Нищо лично преди 4 години
Защо така бе, нали юесей твърдяха, че са освободили Ирак !? И колко било хубаво без Саддам Хюсеин. А народът не може да ги понася (УСА) и се чуди как да ги изгони !?!
40
10
 
38
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
заради петрола американците няма да си тръгнат от арабския свят те са убии-ци погенезис и само с оръжие трябва да бъдат прогонени да се махат от балканите ичерно море
39
25
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Путин? Опять???
38
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Засега няма коментар от Пентагона и Държавния департамент.Бай Дончо няма ли да туитне?
37
12
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Време е да ги изхвърлим и от тук.
36
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само че корейците пак хакнаха били гейтс. Американците нищо не могат вече освен да се дърлят по медиите.
35
10
 
55
 
! Отговори
браво преди 4 години
Поклон пред смелия Иракски народ.
34
13
 
47
 
! Отговори
До 38 преди 4 години
Всичкото зло на планетата идва от ФАЩ.В момента в който бъде затрита краварската държава ,светът ще стане чудесен...
33
34
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дори и Ирак след толкова кръв и разруха се събуди!Ти ли си "иСтината" бе смешТник! Вашата истина пет ръждиви гроша не струва! Боже слез и си прибери версиите!