Кой е митичният ген. Солеймани, убит от САЩ?

Ролята му се разпростира в целия Близък изток
3 яну 2020 10:05, Елка Василева
484
Кой е митичният ген. Солеймани, убит от САЩ?
Снимка: архив, Reuters

През нощта срещу петък на международното летище в Багдад при въздушен удар на американските сили е убит Касем Солеймани – най-могъщият ирански генерал и командващ бригадите „Ал Кудс“ - специалните подразделения на Иранската революционна гвардия. Новината за неговата смърт беше потвърдена от самата Иранска революционна гвардия.

От Пентагона потвърдиха, че Солеймани е бил убит по заповед на американския президент Доналд Тръмп.

В Иран Солеймани има почти митичен статут. Уважаван е в целия Близък изток заради ролята си във войната с джихадистите от Ислямска държава.

Като командващ бригадите „Ал Кудс“ той е отговарял за координирането на различните шиитски бойци, решени да защитят Багдад, след като Ислямска държава превзе ключовия град Рамади, намиращ се на около 100 км от иракската столица.

Още по темата

Солеймани е и главният и основен ирански оперативен военен за Ирак. Той често е споменаван и като човек №2 в самия Иран, веднага след аятолах Али Хаменей, на когото като командващ на „Ал Кудс“ и формално е пряко подчинен. Солеймани дори беше сочен за възможен бъдещ държавен глава.

Преди ролята си в борбата срещу Ислямска държава в Ирак Солеймани реорганизира почти разбитата армия на сирийския президент Башар Асад, която  с руска помощ си върна контрола над голяма част от Сирия.

Много голяма е ролята на Солеймани и в съседен Ливан, в който той беше ключовият човек в подкрепата за Хизбула. В целия регион Солеймани е свързан тясно с ръководството на различни паравоенни организации на шиитските бойци.

Възходът на Солеймани започва по време на иранско-иракската война през 80-те години на 20 век. През 1998 г. той застава начело на бригадите „Ал Кудс“.

Заради прякото му участие в редица конфликти в Близкия изток през последните две десетилетия Солеймани е смятан за ключов стратег на иранските операции в Ирак, Сирия, както и в региона като цяло, пише „Ню Йорк таймс“. Нещо повече, Солеймани е смятан за най-ефикасния оперативен военен в целия регион.

Предвид дългогодишното неприятелство между САЩ и Иран американците смятат Солеймани в контекста на неговите многобройни военни роли за терорист, отговорен за смъртта на стотици американски войници в Близкия изток.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


484
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
372
0
 
2
 
! Отговори
Тъпа Рижа крътуна преди 4 години
Заради изборите загуби напълно позициите на щатите върху световната магистрала на петролните продукти.
371
1
 
17
 
! Отговори
агитпроп преди 4 години
От какво ги е страх Сащ в Ирак и в Сирия? Страх ги е, че ще ги подуят от бой, както във Виетнам!
370
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп просто е в предизборна кампания ! Още доста глави на "митични терористи" ще паднат в името на втори мандат ...
369
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голяма загуба за световния тероризъм. Летят съболезнования от Москва до Пхенян осъждащи убийствата на терористи.
368
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като е "митичен " ирански генерал чий го е дирил в Сирия и в Ирак.Да не е планирал атентати с главорезите от ИДИЛ,срещу които е трябвало да се бори.Намерил е това ,което е търсил.
367
2
 
2
 
! Отговори
Хан Крум преди 4 години
До РусофилГлупостта е безкрайна.
366
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Това ако не е тероризъм то какво е тогава!"Хей, sHark......това е троолене........понял?
365
8
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Хахахаааааа, всички руски, православни шиити от НД "Дрозофили" на амбразурата :)))))
364
3
 
5
 
! Отговори
Хан Крум преди 4 години
Либийците слагат бомба в една дискотека в Берлин/ западен/. Загиват 2 американски войника и една туркиня.Мнозина са ранени.През 2004г. Кадафи плаща 35 милиона долара на близките на починали и пострадали.Това е част от сделката с нашите мед. сестри.
363
9
 
23
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Терористи! Това е явна подкрепа за ИД! Убиват най-големия враг на ИД, който е подкрепял Башар Асад- законно изпрания президент на Сирия. Това ако не е тероризъм то какво е тогава!
362
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой ще е следващият?
361
2
 
4
 
! Отговори
svetlio преди 4 години
На война като на война...едва ли не го е знаел генерала!
360
1
 
19
 
! Отговори
Русофил преди 4 години
Сега Иран и Русия трябва да наложат много строги санкции на САЩ.
359
0
 
9
 
! Отговори
Хан Крум преди 4 години
1986 г. м. април. Рейгън бомбандира социалистическа арабска джамахирия Либия.Кадафи оцеля. Умря дъщеря му.''Чашата преля'' след един атентат в Берлин.
358
14
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Добрутро! Как сте руски червени-шиити? Плачете ли още, а? Оплаквате ли любимият ви терорист? Глад за вас и лабуть!!!
357
13
 
6
 
! Отговори
опетков преди 4 години
Всяка иранска жаба да си знае гьола. Не може да няма възмездие, когато едно муле се намърда между атовете и иска да рита като тях. Може да е "много добър" като човек, демек квалифициран касапин въпросният генерал, но служи на една тиранична религия и държава, чието основно мото е унищожаването на друга държава, при това отдалечена на хиляди километри. Странни ми са воплите на тукашните доморасли международници. Нещастници, този касапин без колебание би смъкнал и вашите празни кратуни.
356
9
 
21
 
! Отговори
АК-47 преди 4 години
Много ми е интересно, ако ген.Солеймани е терорист, борещ се срещу ДАЕШ, какви са САЩ, създатели на ИД? Няма по-голям агресор на Земята от изкуствено създадената държава.
355
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РуменРумене, фамилното ти име случайно да е Петков? Или по мекия вариант Радев?
354
5
 
19
 
! Отговори
Румен преди 4 години
Терорист номер едно е САЩ,създава и финансира десетки терористични организации по целия свят. Експортира своята,, демокрация,, в десетки страни а от тях импортира петролат им и природните им ресурси. Няма конфликт на земята във който да не са замесени САЩ, от близкия изток през Африка и Украина та до Азия.
353
5
 
11
 
! Отговори
Митко преди 4 години
Никой не споменава, че този "митичен" генерал е главният организатор на атентата в летище Бургас на 18 юли 2012, което беше установено от следствието...