Кой е митичният ген. Солеймани, убит от САЩ?

Ролята му се разпростира в целия Близък изток
3 яну 2020 10:05, Елка Василева
484
Кой е митичният ген. Солеймани, убит от САЩ?
Снимка: архив, Reuters

През нощта срещу петък на международното летище в Багдад при въздушен удар на американските сили е убит Касем Солеймани – най-могъщият ирански генерал и командващ бригадите „Ал Кудс“ - специалните подразделения на Иранската революционна гвардия. Новината за неговата смърт беше потвърдена от самата Иранска революционна гвардия.

От Пентагона потвърдиха, че Солеймани е бил убит по заповед на американския президент Доналд Тръмп.

В Иран Солеймани има почти митичен статут. Уважаван е в целия Близък изток заради ролята си във войната с джихадистите от Ислямска държава.

Като командващ бригадите „Ал Кудс“ той е отговарял за координирането на различните шиитски бойци, решени да защитят Багдад, след като Ислямска държава превзе ключовия град Рамади, намиращ се на около 100 км от иракската столица.

Още по темата

Солеймани е и главният и основен ирански оперативен военен за Ирак. Той често е споменаван и като човек №2 в самия Иран, веднага след аятолах Али Хаменей, на когото като командващ на „Ал Кудс“ и формално е пряко подчинен. Солеймани дори беше сочен за възможен бъдещ държавен глава.

Преди ролята си в борбата срещу Ислямска държава в Ирак Солеймани реорганизира почти разбитата армия на сирийския президент Башар Асад, която  с руска помощ си върна контрола над голяма част от Сирия.

Много голяма е ролята на Солеймани и в съседен Ливан, в който той беше ключовият човек в подкрепата за Хизбула. В целия регион Солеймани е свързан тясно с ръководството на различни паравоенни организации на шиитските бойци.

Възходът на Солеймани започва по време на иранско-иракската война през 80-те години на 20 век. През 1998 г. той застава начело на бригадите „Ал Кудс“.

Заради прякото му участие в редица конфликти в Близкия изток през последните две десетилетия Солеймани е смятан за ключов стратег на иранските операции в Ирак, Сирия, както и в региона като цяло, пише „Ню Йорк таймс“. Нещо повече, Солеймани е смятан за най-ефикасния оперативен военен в целия регион.

Предвид дългогодишното неприятелство между САЩ и Иран американците смятат Солеймани в контекста на неговите многобройни военни роли за терорист, отговорен за смъртта на стотици американски войници в Близкия изток.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


484
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
392
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 424"Подчинение на БОГ", а посланиците на БОГ на Земята са моллите, които проповядват унищожение на неверниците. Подчинение на жената на мъжа, подчинение на интелектуалците на моллите и т.н. С други думи, този на който отговаряш е прав.
391
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До nnnНе си разбрала. "Ислам" означава подчинение НА БОГ. Коренът на думата означава "мир". Или спокойно и мирно приемане и подчинение на волята Божия.Същата идея я има в християнството, преди това в индуизма, в други религии също
390
2
 
3
 
! Отговори
nnn преди 4 години
Ислям означава подчинение, подчинение което са длъжни младите да отдават на брадатите старци, подчинение на жената към мъжа подчинение на интелектуалците към молите! При *** е същия цивилизационен избор, няма дърт *** в старчески дом, а е пълно с изхвърлени и продадени ***! Това, че сега загива взривен от хелфайер белобрад генерал е послание, че вече това че изпращат невръстни с шахидски пояси и одобряват атентати далеч от всякаква бойна линия далеч от всякакъв реален военен р
389
6
 
5
 
! Отговори
Миро преди 4 години
Който от тези,дето пишете тук,харесвате подлите американце заминавайте смело при тях!То тогава вие сте българопредатели!!!
388
1
 
8
 
! Отговори
до 420 преди 4 години
Джихадистите са създадени от ЦРУ нормално е да са доволни
387
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Джихадистите празнуват!
386
2
 
13
 
! Отговори
Подхуев преди 4 години
Онзи тумбак - рижата лой , разпоредил да убият генерала на Иран,защото с негова помощ изчезнала Ислямска Държава-ИДИЛ!Те на това се вика подкрепа на терористичната Ислямистка групировка!Е, с този акт ясно става кой е създал и въоражавал терористите от ИДИЛ ами онези зад океана.Ясно е , че ги е много страх от обединен Близък изток, а ИРАН не е нито Сирия,нито Ливан или друго джудже.Тези кравари и понятие си нямат с какви доблестни хора с чест се заяждат!Там във Вавилон е имало империя на Персите
385
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 416Трябва пусофилите да разберете веднъж завинаги: важното е, че ДЕмокрацията се опитва да направи живота на мнозинството по-добър (което и става). Диктатурите се опитват да направят живота на малка олигархична група (дали ще се казва партийна върхушка или нещо друго) по-добър за сметка на мизерстването на всички останали. Оттам нататък всеки си прави сметката за какво е. Интересното е каква е файдата на русофилите: дали се надяват че те ще са от тази малка групичка?
384
8
 
3
 
! Отговори
1 преди 4 години
браво на Тръмп и Путин да се позамисли малко
383
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евро-атлантически ценности и демокрация, празни приказки. Крадеца вика дръжте крадеца. Санкции нещо ще има ли, срещу руснаците имаше за новичока с изтекъл срок на годност.
382
4
 
5
 
! Отговори
режисьор... преди 4 години
Ах, Миро, Миро.....Защо тогава не гледаш съветски и руски филми? Там също се показват недъзите на СССР*то и днешна Путинска Русия? Миро, Мирооооо. Никой не ти е виновен, че приемаш всичко за истина, а то в мн. случаи си е ХУДОЖЕСТЕНА ИЗМИСЛИЦА. Чети , бе Миро, но се учи да четеш м-у редовете......Душица болшевишка....
381
8
 
8
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 4 години
АЗ ПЪК , ХАРЕСВАМ АМЕРИКАНОТО!НЕ ЦЕПИ БЪСМА НА НИКОГО!НАЙ-МНОГО ОБАЧЕ ИМ ХАРЕСВАМ , АМЕРИКАНСКИЯ НАЧИН НА ЖИВОТ!ПЪЛЕН "ЛАЙФ".....И ИЗОБЩО НЕ Е БЕДНЯШКАТА ... "ЖИЗНЬ"---ХА,ХА,ХААААААААААА
380
6
 
9
 
! Отговори
Миро: преди 4 години
Твърдо не харесвам и одобрявам американците!!!Разпалват локани конфликти!После харесвате ли им телевизията ,с която ни обливат почти всеки ден,тяхната музика!Какво ценностно има във филмите им?Пълна деградация!20115
379
10
 
7
 
! Отговори
АЙДЕ , ДЕ .... преди 4 години
МЕНЕ ПЪК , ТРЪМП МИ НАПРАВИ ГУСТО С ТАЯ РАБОТА!НАПРАВО СЪМ ВЪЗХИТЕН ОТ НЕГО!СЛУЧАЯ ИДВА ДА ПОКАЖЕ , ЧЕ НИКАК НЕ Е БЕЗОПАСНО ДА БЪРКАШ С ПРЪЧКА НА СЛОНА В ***!ВИНАГИ ИМА ПОСЛЕДСТВИЯ!!!!!
378
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РусофилСъгласен. Руснаците и иранците трябва да запорират всички сметки на американци в руски и ирански банки. Трябва да наложат ембарго и на използването на руски и ирански технологии в САЩ ....
377
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Думам ти дъще, сещай се снахо"...........Кимчо как ли посрещнал тази новина?
376
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Падна ми в очите Тръмп с това убийство .Не се трепят хора така без военен съд .
375
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко човека са убити а само за един пишат ?Това пак е трик за заблуда .Ако бяха убили американци и кучетата щяха да напишат .Новините са под сяква критика .Тръмп нарушава закони международни при това .Използава оръжие в чужда държава без самата държава да е информирана .То не е сефте а навик при ЦРУ .
374
1
 
12
 
! Отговори
Колко са Убитите преди 4 години
Това да трепеш хора с дронове е нова мода !Много мъжка постъпка ...Пък в старите каубойски филми шерифа никога не стреля в гръб .Къде отиде ценостната система ?Тея дронове са като арбалетите преди векове измислени за страхливци .Аз ако искам да са бия с някой излизам пред него и му казвам да се защитава .Не мисла че убийство с дрон е начин за контрол над други раси и подвидове на човека.Направихте го светец от генерал и мъченик зорлян.И по важното не е убит само един човек има и други .
373
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Копиран Текст от интернет , така работи сайта с кражби от интернет и 400 заблудени коментиращи вероятно малко образовани за да разбират как се пише Новина и как се краде от интернет точно за 1 мин. с копиране и поставяне