Техеран: Не сме опитвали да потулим отговорността за самолета

Иранският народ щял да помни, че САЩ са убили водещ генерал
13 яну 2020 13:25, Елка Василева
17
Техеран: Не сме опитвали да потулим отговорността за самолета
Снимка: БГНЕС

Иранското правителство отрече да се е опитвало да потули отговорността на властите в драмата със сваления погрешка от иранска ракета на 8 януари близо до Техеран украински пътнически самолет, предаде Франс прес.

"В тези скръбни дни бяха отправени критики към ръководителите и властите на страната. Някои ръководители дори бяха обвинени в лъжа и в опит да потулят случая, след като това наистина, честно, не беше така", заяви говорителят на правителството Али Рабией.

"Истината е, че не сме лъгали. Лъжа значи да преиначиш истината, преднамерено и умишлено. Лъжа значи да потулиш информация. Лъжа значи да си запознат с някакъв факт и да не го кажеш или да изопачиш действителността" за този факт, добави той.

Още по темата

"Това, което казахме в четвъртък, се опираше на разузнавателни сведения, представени на цялото правителство, според които нямаше никаква връзка между катастрофата и изстрелване на ракета", заяви Рабией.

Говорителят на иранското правителство отхвърли днешни туитове на президента на САЩ Доналд Тръмп, в които се изразява подкрепа за иранците, като заяви, че иранският народ ще помни, че той е убил един от водещите генерали и че е причината мнозина в Иран да изпитват икономически затруднения, предаде Ройтерс.

Тръмп, който каза на иранските власти в туитове на фарси и на английски да не убиват протестиращи и похвали "великия ирански народ", "лее крокодилски сълзи", когато изказва тревога за иранците, каза Рабией.

Той заяви, че британският посланик в Иран е постъпил "напълно непрофесионално и недопустимо", след като беше задържан за кратко близо до уличен протест. Дипломатът каза, че е бил арестуван, след като е отишъл на бдение в памет на жертвите на самолетната катастрофа и е напуснал мястото, когато проявата е придобила политически оттенък, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
3
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
До Анонимен 12 Научно невъзможно беше да има НЛО , ама ето че американците имат такива . Правят ги и излитат от Зона-51 Невада.Имаше видео от Ю тюб, заснето от пилот на граждански самолет.
15
1
 
3
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До Анонимен 11 Какви американци те гонят па теб. Самолета бе свален от руснаци над руска територия.
14
1
 
3
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
Правилно.Иранците не са като руснаците. Честни и отговорни хора.
13
4
 
2
 
! Отговори
здф преди 4 години
Най-позорното е, че Щатите с кефят, че самолетът е свален. Всъщност на никого не му пука за загиналите и техните близки,Всичко е една игра.Всъщност ако трябвада сме честни - на аятоласите може би им пука с една идея повече от на грингосите.
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Истина е:Иран никога не лъжат"Нали беше "научно невъзможно".......в последно време науката заобикаля тези ширини.
11
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега всички "мразят" Иран, че при бойни действия свалил по погрешка греждански самолет. Но никой не си спомня как американците без никакви учения или военен конфликт свалиха корейски самолет преди години, при това доста по голям (т.е повече жертви)?
10
6
 
4
 
! Отговори
проф. Ан преди 4 години
Сега е зима, до 3 месеца идва пролетта...Иранската пролет. Този самолет е блажена новина за американските стратези за имплементация на демокрации. Подпалките са налични, сега трябва само да платят на хората, за да драснат клечката.
9
5
 
8
 
! Отговори
Вра преди 4 години
Истина е:Иран никога не лъжат и не бягат от отговорност.Имат закони,които стриктно изпълняват и със сигурност този ,който е допуснал тази грешка ще бъде жестоко наказан.Да убиеш толкова невинни хора,не знам кой би могъл да живее след такова нещо.Бог да ги прости,станаха жертва на интересите на някои.Жалко,мн тъжно :-(
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При тази височина за полета на граждански самолет са могли противовъздушните им национални части за отбрана от нежелателни летящи обекти да определят обекта,че е граждански и излитащ от близкото летище за което са знаели щом са настанени там как ПВО част,за което трябва да са ги и предупредили,че времето за полети след забрана се възстановява,което пък е свързано с ред разрешения от редицата им служби включително военноразузнавателната с завишено внимание и предупреждение за излитащи граждански
7
10
 
14
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 години
До АНЕНЕРБЕ 2 Мечтай си . Няма лошо .Никой не може да се еб...ава със САЩ.Най могъщата държава в света , на която дължим почти всички постижения на човечеството през последните 100 години.
6
10
 
17
 
! Отговори
ист преди 4 години
Продължават да лъжат.Иран яко загазиха.Тази религиозна мюсюлманска терористична власт скоро ще падне, и я очаква гражданска война. Иран ще стане втори Ирак.
5
4
 
14
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 години
Путин никога не се е опитвал да потули истината. Нямо по честен човек от него. КГБ ец. Аз вярвам само на Мария Захарова ,нищо че няма цици.
4
7
 
14
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
Иранците казват :"Ние не сме руснаци и не лъже и мажем"!
3
4
 
14
 
! Отговори
До 2 преди 4 години
Китайците са достатъчно хитри за да се застъпват за терористи. Да! След свалянето на самолет с невинни хора иранците вече са точно такива. Ако не искат да ядат дървото, в най-скоро време обикновените иранци трябва да свалят сами режима! Иначе няма кой да им помогне! Няма Русия, няма Китай!
2
13
 
17
 
! Отговори
АНЕНЕРБЕ преди 4 години
ВИЖТЕ КАК СЕ ДЪРЖАТ С ПАРТНЬОРИТЕ СИ ОТ ИРАК , АМЕРИКАНСКИТЕ ТЕРОРИСТИ. Отказаха да изпълнят решението на ИРАКСКИЯ ПАРЛАМЕНТ войските им да напуснат държавата , като бяха заплашени, че намиращите се във ФЕД 35 млрддолара ИРАКСКИ ПАРИ ще бъдат блокирани. ЗАЩО ЩЕ ГИ БЛОКИРАТЕ БЕ ИЗР***ДИ?? Ваши ли са парите , ваш ли е петрола на ИРАК че да го точите и продавате без пари. САЩ са истински колонизатори, които само ПЕРСИЯ и КИТАЙ могат да сложат на местото.
1
13
 
8
 
! Отговори
Бяха преди 4 години
ми симпатични иранците докато не убиха толкова невинни хора. Мисля, че от страна на САЩ и Израел трябва да последва жестоко наказание.