Момиче на колело? Табу в закостенялото общество на Пакистан

Група жени обаче е решила да се пребори с този предразсъдък
27 яну 2020 18:15,
40

Жена на велосипед - в Пакистан тази гледка е табу. За местното общество жената да седне така разкрачена е крайно некултурно.

Група жени обаче се опитват да се преборят с този стереотип. Те са основали колоездачен клуб за девойки. Сред тях е и 11-годишната Рехмат, която старателно се грижи за колелото си.

В началото тя дори не можела да кара, а само бутала, но имала голямо желание.

За съжеление обаче в обществото в Пакистан не се гледа с добро око на тези спортни пориви.

"Родителите, които позволяват на дъщерите си да карат велосипед трябва хубаво да помислят", казва един пакистанец.

В обществото на Пакистан жените, които се социализират, все още се смятат за заплаха за реда и морала. За да се преборят с тази нагласа няколко жени са основали кафенето "Момичетата на Ляри"  и организират колоездачни обиколки само за девойки

"В началото много ни тормозеха. Някои момчета дори ни бутаха от колелата, но ние продължихме напред. за нас е важно да окурражим момичетата и да им покажем как могат да спортуват", обяснява пред DW Зулека Давууд, основателка на клуба.

Те живеят в Ляри - беден и консервативен район на Карачи, където много места са доста опасни, особено за жени, още повече на велосипед.

Нагласите обаче постепенно се променят. Това важи и за родителите на Рехмат, които се колебаели дали да разрешат на момичето да се запише в клуба. Майка й признава, че семействата били против. Но също така иска дъщеря й да излиза навън и да се развива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никакви права за пакистанките.Днес ще искат да карат колело със седалка, а утре кой знае какво...
5
15
 
2
 
! Отговори
ivan gqvura преди 4 години
obicham da chukam balduzkata
4
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А като са колелета за двама обарват ли се докато карат.
3
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тормозили ги и някои момчета дори ги бутали от велосипедите?Е, много "мъжкарска" постъпка, няма що! Това само още веднъж доказва, че мъжките сексистки изцепки са израз единствено на комплексарщина. Съзнава, че е нищожество и затова желае законите да унизяват други човешки същества, та той да се почувства значим.
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Образовай момче и образоваш едно човешко същество, образовай момиче и образоваш цяло поколение." Още от далечно минало мъжете са се страхували от жените и от тяхното влияние над тях и затова се опитват да ги притежават и контролират, и за мъжете в миналото е оставало съмнението дали децата са техни. Ако се разходи човек през историята ще види, че забулването не започва с исляма, а идва от древните гръцки градове. "Религията е опиум за масите."
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В един от биографичните романи, написани от мюсюлманки и преведени на български през последните 20 г., авторката споделя нещо за велосипедите. Тя живее във Франция, но семейството и е дошло там от Сев.Африка. Тя пише, че когато влязла в пубертета, родителите й забранили да кара велосипед, за да не би при случаен инцидент това да предизвика дефлорация.