"Кръстникът" в Сирия – Асад в битка с най-богатия човек в страната

Президентският братовчед обвини, че искат да му отнемат бизнеса
13 май 2020 22:00, Елка Василева
44
"Кръстникът" в Сирия – Асад в битка с най-богатия човек в страната
Асма и Башар Асад. Снимка: архив, БГНЕС

Сюжетът на „Кръстникът“ се повтаря в Сирия - тези дни в Дамаск се разиграва семейна драма, напомняща за сагата за мафиотски клан. Най-богатият човек в Сирия и братовчед на президента Башар Асад обвини силовиците в опит да му отнемат бизнеса и го помоли за помощ чрез социалните мрежи, пише Би Би Си.

Скандалът в семейството разкри дълбоки проблеми в раздираната от войната, санкциите, а сега и от коронавируса близкоизточна страна. Той показа, че битката за икономическото влияние в следвоенна Сирия едва сега започва. Основните играчи са обкръжението на Асад, Русия и Иран. Първата жертва може да бъде Рами Махлуф.

До неотдавна той контролираше повече от половината от икономиката на Сирия и се смяташе за недосегаем благодарение на роднинството си с президента. В началото на май той се обърна към него не на семеен обяд, а чрез американска социална мрежа.

В рамките на три дни Махлуф публикува две видеа във Facebook. В тях братовчедът се оплаква на Асад, че върху него се оказва натиск и от него се иска да плати милиони долари неплатени данъци, близките му хора биват арестувани от спецслужбите и отношението към него е „нехуманно“.

„Кой можеше да предполага, че службите за сигурност ще отидат в компанията на Рами Махлуф, след като аз винаги съм ги подкрепял и финансирал“, говори той за себе си в трето лице. Състоянието на Махлуф се оценява на най-малко 5 милиарда долара.

Експертите оценяват ситуацията като безпрецедентна – за половин век управление на фамилията Асад в Сирия семейни конфликти никога не са ставали достояние на обществеността.

След почти 10 години война икономиката на Сирия е в руини и върхушката воюва за контрола над стопяващите се източници на доходи, казват експерти, които виждат в семейния конфликт преразпределение на пари и на влияние предвид нарастващата конкуренция вътре в семейството.

„На Асад са му нужни много пари и той се опитва да накара Махлуф да плати, след като той е натрупал състоянието си благодарение на подкрепата и покровителството на Хафез Асад и по-късно на Башар Асад. Сега той иска част от спечеленото да бъде върнато, а на Махлуф му е трудно да се откаже от милионите“, казва експертът за Сирия Фабрис Баланш.

Махлуф се е занимавал с всичко, от което е можело да се печели, казва Баланш. Без неговото съгласие чужденец не е можел да прави бизнес в Сирия. Един от слоганите на протестиращите  през 2011 г. беше „Махлуф е крадец“.  През 2008 г. американците му наложиха санкции, към тях по-късно се присъедини и ЕС.

Издателят на Syria Report Джихад Ясиджи също обяснява преразпределянето на и без това неголемите приходи и ръста на конкуренцията вътре в най-тесния кръг. Според някои информации роля за съдбата на Махлуф може би е изиграла съпругата на Башар Асад Асма - хвърляйки в немилост най-богатия човек в страната, тя се опитва да „уреди“ свои роднини, включително 19-годишния си син Хафез.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пси хопата 1-7 е един и същ.
6
8
 
12
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Башар е един от най великите !! Продължавай да мачкаш плъховете,Башар !!!
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рашките свършиха рублите и оставиха сирийците да се оправят кой както може.
4
2
 
3
 
! Отговори
Каракочев преди 3 години
Издателят на Syria Report Джихад Ясиджи. На този като му чуеш малкото име и всичко ти става ясно.
3
6
 
6
 
! Отговори
скоро преди 3 години
И асад скоро ще си плати всички данъци...
2
5
 
7
 
! Отговори
Додо преди 3 години
"пише Би Би Си."=============Ясно, фейк нюз.
1
7
 
22
 
! Отговори
Stalinista преди 3 години
Би Би Си оправиха коронавируса и пак Асад им е проблем.